FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de Mulkey adware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties door Mulkey
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Wat is Mulkey?

Mulkey is een adware-type programma. Het werkt door het uitvoeren van opdringerige advertentie campagnes. Bovendien hebben de meeste gelijkaardige adware soorten dezelfde browser hijacker functionaliteiten (i.e., browser wijzigingen in promotie van valse zoekmachines) en hebben data-tracking capaciteiten. Vandaar dat Mulkey waarschijnlijk dergelijke functionaliteiten heeft.

Vanwege de dubieuze methoden die zijn gebruikt om Mulkey te verspreiden, is het geclassificeerd als een mogelijk ongewenst programma. Deze app is waargenomen wordt verspreid via nep Adobe Flash Player updates. Het is opmerkelijk dat frauduleuze updaters/installers niet alleen mogelijk ongewenste programma's verspreiden, maar ook malware (bijv. trojans, ransomware, cryptominers, enz.).

Mulkey adware

Mulkey adware in detail

Adware maakt het mogelijk grafische inhoud van derden te plaatsen op elke bezochte website en/of verschillende interfaces. Deze software kan verschillende pop-ups, banners, coupons, full-page, en andere opdringerige advertenties leveren. Deze advertenties verminderen de surfervaring ernstig door de inhoud van de site te overlappen en de surfsnelheid te vertragen.

Bovendien brengen opdringerige advertenties de veiligheid van het apparaat en de gebruiker in gevaar. Ze promoten op verkoop gebaseerde, bedrieglijke, misleidende, onbetrouwbare, bedrieglijke, en zelfs kwaadaardige websites. Sommige van deze advertenties kunnen zelfs worden getriggerd (door erop te klikken) om scripts uit te voeren die zijn ontworpen om heimelijk software te downloaden/installeren.

Browser hijackers werken door het opnieuw toewijzen van browsers standaard zoekmachine, nieuw tabblad / venster, en homepage URL's - naar valse webzoeker adressen. Vandaar, elk nieuw browser tabblad/venster geopend en zoekopdracht getypt in de URL bar wordt doorverwezen naar het gepromote adres.

Frauduleuze zoekmachines kunnen meestal geen zoekresultaten bieden, dus ze verwijzen door naar Google, Yahoo, Bing, en andere echte zoekmachines. Browser hijackers kunnen alle wijzigingen die gebruikers proberen aan te brengen in hun browser terugzetten en/of de toegang tot de browser instellingen ontzeggen. Daarom is het herstellen van een aangetaste browser onmogelijk zonder de software te verwijderen die de browser aantast.

Wat meer is, de meeste mogelijk ongewenste programma's (adware en browser hijackers inbegrepen) kunnen gegevens traceren. Informatie van belang omvat: Bezochte URL's, bekeken webpagina's, getypte zoekopdrachten, IP-adressen/geolocaties, persoonlijk identificeerbare gegevens, financieel gerelateerde gegevens, enzovoort. De verzamelde gegevens worden vervolgens gedeeld met en/of verkocht aan derden.

Kortom, de aanwezigheid van ongewenste software op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal. Het is van cruciaal belang om alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins onmiddellijk na detectie te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties door Mulkey
Type bedreiging Adware, Mac malware, Mac virus
Detectienamen (mulkeyd) Avast (MacOS:Pirrit-BM [Adw]), BitDefender (Adware.MAC.Generic.22814), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/Adware.Pirrit.BM), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Pirrit.aa), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (mulkey) Avast (MacOS:Pirrit-BM [Adw]), BitDefender (Adware.MAC.Generic.22870), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/Adware.Pirrit.BM), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Pirrit.aa), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (VersionCheck) Avast (MacOS:Pirrit-DA [PUP]), BitDefender (Adware.MAC.Generic.22652), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/Adware.Pirrit.BM), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Pirrit.ac), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (installer) Avast (MacOS:Bundlore-GQ [Adw]), BitDefender (Adware.MAC.Bundlore.ELF), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Bnodlero.bg), volledige lijst (VirusTotal)
Extra informatie Deze toepassing behoort tot de Pirrit malware familie.
Symptomen Uw Mac wordt trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-up advertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installers (bundeling), nep Flash Player-installers, downloads van torrentbestanden.
Schade Volgen van internetbrowser (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Advertenties door Mulkey verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Adware in het algemeen

CapitalSearchCharacter, BrowserBuffer, en Sorimbrsec zijn een paar voorbeelden van apps binnen de adware classificatie. Ze lijken legitiem en bieden verschillende "nuttige" functies aan. Echter werken de functies zelden zoals geadverteerd, en in de meeste gevallen werken ze helemaal niet.

In feite lokken bijna alle mogelijk ongewenste programma's gebruikers naar het downloaden/installeren met valse functionaliteiten. Het enige doel van ongewenste toepassingen is het genereren van winst voor de ontwikkelaars. Mogelijk ongewenste programma's werken door het leveren van opdringerige advertentiecampagnes, het kapen van browsers, het veroorzaken van omleidingen, en het verzamelen van prive-gegevens.

Hoe heeft Mulkey zich op mijn computer geïnstalleerd?

Mogelijk ongewenste programma's worden verspreid via download/installatie setups van andere producten. Deze misleidende marketingtechniek - het verpakken van reguliere software met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen - wordt "bundeling" genoemd. Overhaaste downloads/installaties (bv. overgeslagen stappen, enz.) verhogen het risico dat gebundelde inhoud in het apparaat wordt toegelaten.

Opdringerige advertenties worden ook gebruikt om mogelijk ongewenste programma's te verspreiden. Eenmaal aangeklikt, kunnen de advertenties scripts uitvoeren om deze apps te downloaden/installeren zonder toestemming van de gebruiker. Sommige mogelijk ongewenste programma's kunnen ook "officiële" promotie-webpagina's hebben van waaruit ze kunnen worden gedownload.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste toepassingen?

Het wordt aanbevolen om software te onderzoeken voordat u deze downloadt/installeert. Alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen mogen worden gebruikt. Onbetrouwbare bronnen, bijv. onofficiële en freeware websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, en andere derde partij downloaders - bieden vaak gebundelde en schadelijke inhoud.

Bij het downloaden/installeren is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, de mogelijke opties te onderzoeken, de "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen te gebruiken om af te zien van extra apps, tools, functies, enzovoort. Opdringerige advertenties lijken normaal en onschadelijk; echter leiden ze door naar dubieuze sites (bijv. gokken, pornografie, adult-dating, enz.).

Als u dergelijke advertenties en/of omleidingen tegenkomt, moet het apparaat worden geïnspecteerd en moeten alle dubieuze toepassingen en browserextensies/plug-ins worden gedetecteerd en onmiddellijk worden verwijderd. Als uw computer al geïnfecteerd is met Mulkey, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Misleidend installatieprogramma (nep Flash Player updater) dat Mulkey adware promoot;

Eerste installatie stap:

Misleidend installatieprogramma gebruikt om Mulkey adware te promoten (stap 1)

Tweede installatiestap:

Misleidend installatieprogramma gebruikt om Mulkey adware te promoten (stap 2)

Derde installatiestap:

Misleidend installatieprogramma gebruikt om Mulkey adware te promoten (stap 3)

Bestanden gerelateerd aan de Mulkey adware die verwijderd moeten worden:

  • /Library/LaunchDaemons/com.mulkeyd.plist
  • ~/Library/LaunchAgents/com.VersionCheck.plist
  • ~/Library/LaunchAgents/com.mulkey.plist

BELANGRIJKE OPMERKING! In sommige gevallen wijzigen kwaadwillige toepassingen zoals Mulkey de proxy-instellingen van het systeem, waardoor ongewenste omleidingen naar verschillende twijfelachtige websites worden veroorzaakt.

De doorverwijzingen blijven zelfs na het verwijderen van de toepassing zelf. U zult ze dus handmatig moeten herstellen.

Stap 1: Klik op het tandwielpictogram in het Dock om naar de systeeminstellingen te navigeren. Als het pictogram niet in het Dock aanwezig is, kunt u het vinden in het Launchpad.

Proxy-instellingen wijzigen - ga naar de systeeminstellingen

Stap 2: Navigeer naar de netwerkinstellingen. 

Proxy-instellingen wijzigen - ga naar de netwerkinstellingen

Stap 3: Selecteer het aangesloten netwerk en klik op "Geavanceerd...".

Proxy-instellingen wijzigen - selecteer het verbonden netwerk en klik op Geavanceerd...

Stap 4: Klik op het tabblad "Proxies" en vink alle protocollen uit. U moet ook de instellingen van elk protocol op standaard zetten - "*.local, 169.254/16".

Proxy-instellingen wijzigen - vink alle opties uit en zet hun instellingen op standaard

Advertenties door Mulkey onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties door Mulkey. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe u Mulkey adware kunt verwijderen met Combo Cleaner:

Mulkey adware verwijderen:

Verwijder Mulkey-gerelateerde mogelijk ongewenste toepassingen uit uw map "Toepassingen":

mac browser hijacker verwijderen uit toepassingen map

Klik op het Finder-pictogram. In het Finder venster, selecteer "Toepassingen". Zoek in de toepassingsmap naar "MPlayerX", "NicePlayer" of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenmand.

Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac voor alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties door mulkey gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties door Mulkey verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties door mulkey gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties door mulkey gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties door mulkey gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties door Mulkey QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties door Mulkey op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties door Mulkey

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.