FacebookTwitterLinkedIn

Deïnstalleer adware die behoort tot de Pirrit familie

Ook bekend als: Pirrit ongewenste applicatie
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe Pirrit te verwijderen van een Mac?

Wat is Pirrit?

Pirrit is de naam van de adware-familie, er zijn een aantal adware-apps die er deel van uitmaken. Deze apps tonen meestal verschillende opdringerige, irritante (en vaak misleidende) advertenties. In sommige gevallen kan adware ook gebruikt worden om allerlei (persoonlijke) gegevens te verzamelen. Hoe dan ook, het wordt afgeraden om adware op een computer of browser te installeren. Meestal downloaden en installeren de gebruikers de adware echter onbedoeld, om deze reden staan adware-apps ook bekend als mogelijk ongewenste applicaties.

Pirrit adware

Na installatie leveren adware-apps coupons, banners, enquêtes, pop-ups en andere advertenties weer. Meestal hebben deze advertenties betrekking op de inhoud van de bezochte websites, het is vaak moeilijk om ze te sluiten zonder erop te klikken. Wanneer erop wordt geklikt, dan openen deze advertenties onbetrouwbare pagina's of voeren ze scripts uit die ongewenste apps downloaden (of zelfs installeren). Het is mogelijk dat dergelijke advertenties leiden tot de installatie van bepaalde malware. Het is vermeldenswaard dat mensen die vrijwillig of per ongeluk op deze advertenties klikken, vaak op verschillende oplichtingspagina's terechtkomen die ontworpen zijn om de mensen te misleiden om verschillende dubieuze applicaties te downloaden en te installeren. Bovendien is een deel van de geïnstalleerde adware mogelijk ontworpen om informatie te verzamelen over het surfgedrag van de gebruiker. Bijvoorbeeld IP-adressen, ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte websites, geolocaties enzovoort. Adware-ontwikkelaars delen alle verzamelde gegevens meestal met externen (mogelijk cybercriminelen) die deze misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom adware zo snel mogelijk verwijderd moet worden.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Pirrit ongewenste applicatie
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Detectie Namen (RunappDaemon.app.zip) Avast (MacOS:Pirrit-AT [Adw]), AVG (MacOS:Pirrit-AT [Adw]), ESET-NOD32 (een variant van OSX/Adware.Pirrit.AN), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Pirrit.s), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Internet browsing tracking (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar verdachte websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Apps die behoren tot de Pirrit adwareifamilie zijn PowerLog, PowerLift, OpticDaemon, LightAgent, DisplayUpdate en MacPerformance. Het is echter zeer waarschijnlijk dat er meer zijn. Op de één of andere manier kunnen deze apps min of meer dezelfde problemen veroorzaken: ongewenste downloads, installaties, problemen met de privacy en de browserveiligheid, enzovoort. Om dit te voorkomen, raden we u aan om ervoor te zorgen dat er geen adware geïnstalleerd is op het besturingssysteem of op de webbrowser.

Hoe werd Pirrit geïnstalleerd op mijn computer?

Meestal veroorzaken de mensen ongewenste download en/of installaties door op misleidende advertenties te klikken of wanneer de softwareontwikkelaars ze toevoegen aan de download- of installatie-instellingen van andere software. Om de mensen te misleiden om ongewenste apps te downloaden en te installeren via de setups van andere software, verbergen de ontwikkelaars de informatie over de extra downloads of installaties in instellingen zoals "Aangepast/Geavanceerd" van de verschillende setups. Wanneer de mensen software downloaden of installeren zonder één van deze instellingen te controleren en te wijzigen, dan geven ze onbedoeld toestemming om mogelijk ongewenste applicaties te downloaden en te installeren.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

De veiligste manier om software te downloaden is via de officiële websites. Andere bronnen zoals peer-to-peer netwerken (torrent-clients, eMule, enz.), niet-officiële pagina's, externe downloaders en andere vergelijkbare kanalen/tools mogen niet worden vertrouwd. Heel vaak worden ze gebruikt om mogelijk ongewenste applicaties of zelfs malware te verspreiden. Bovendien mogen de installaties niet worden uitgevoerd via externe installatieprogramma's. Als de downloader of installer "Aangepaste", "Geavanceerde" of andere instellingen bevatten, dan mogen ze niet uitgeschakeld of ongewijzigd blijven. Meestal bevatten ze aanbiedingen voor het downloaden en installeren van ongewenste apps. Deze aanbiedingen moeten afgewezen worden voordat het download- of installatieproces voltooid wordt. Bovendien is het niet veilig om op opdringerige advertenties te klikken, vooral niet als ze worden weergegeven op verdachte pagina's, zoals pagina's met betrekking tot dating voor volwassenen, pornografie, enzovoort. Deze advertenties leiden naar potentieel schadelijke pagina's of veroorzaken ongewenste downloads, installaties. Om te voorkomen dat een browser ongewenste advertenties of/en dubieuze websites opent, is het vereist om alle ongewenste extensies, add-ons of plug-ins die erop geïnstalleerd zijn te verwijderen. Hetzelfde moet worden toegepast als dergelijke software op het besturingssysteem geïnstalleerd is. Als uw computer al geïnfecteerd is met Pirrit, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Valse Flash-update die ontworpen is om één of andere adware-app die tot de Pirrit-familie behoort te installeren:

valse flash player update verspreidt adware van de Pirrit-familie

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

Pirrit adware verwijderen:

Verwijder de Pirrit gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de pirrit ongewenste applicatie gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Pirrit ongewenste applicatie verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan pirrit ongewenste applicatie gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan pirrit ongewenste applicatie gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan pirrit ongewenste applicatie gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Pirrit ongewenste applicatie QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Pirrit ongewenste applicatie op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.