FacebookTwitterLinkedIn

Hoe kan u de SphinxLookup adware verwijderen?

Ook bekend als: Advertenties door SphinxLookup
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe kan u SphinxLookup adware verwijderen van Mac? 

Wat is SphinxLookup?

SphinxLookup is een adware-achtige applicatie met browser hijacker kenmerken. Het werkt door het tonen van opdringerige advertenties en het promoten van valse zoekmachines door middel van wijzigingen aan te brengen aan de browserinstellingen. Vanwege de misleidende technieken die worden gebruikt om SphinxLookup te verspreiden, wordt het ook geclassificeerd als een mogelijk ongewenste applicatie. Het is belangrijk te vermelden dat deze applicatie wordt verspreid via nep Adobe Flash Player updates. Bovendien hebben de meeste ongewenste applicaties capaciteiten om gegevens te traceren, die worden gebruikt om gebruikers te bespioneren bij het browsen. SphinxLookup adware heeft waarschijnlijk ook dergelijke functionaliteiten.

SphinxLookup adware verspreid via nep Flash Player updater/installer

Adware maakt het mogelijk om grafische inhoud van derden te plaatsen op elke bezochte website en/of verschillende interfaces. Deze software kan pop-ups, banners, coupons, enquêtes, en andere opdringerige advertenties tonen. Deze advertenties verminderen de surfervaring ernstig door het webpagina-inhoud te overlappen en de surfsnelheid te vertragen. Opdringerige advertenties zijn meer dan alleen een overlast, ze vormen ook een bedreiging voor het apparaat en brengen de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Eenmaal aangeklikt, verwijzen de advertenties door naar onbetrouwbare/schadelijke websites, en sommige kunnen software downloaden/installeren (bijv. mogelijk ongewenste applicaties) zonder toestemming van de gebruiker.

Browser hijackers wijzen opnieuw startpagina's, nieuwe tabbladen of vensters of standaard zoekmachine URL's van browsers toe  aan de adressen van valse webzoekmachines. Vandaar, met dergelijke software geïnstalleerd is elke nieuwe browser tabblad/venster geopend en zoekopdracht getypt in de URL-balk - doorverwezen naar het gepromote adres. Valse zoekmachines kunnen meestal geen zoekresultaten leveren, dus verwijzen ze door (of veroorzaken doorverwijzingsketens die leiden) naar Google, Yahoo, Bing, en andere legitieme zoekmachines. Browser hijackers kunnen de toegang tot de browser instellingen beperken/ontzeggen en/of alle toegestane wijzigingen ongedaan maken. Daarom is het herstellen van een aangetaste browser onmogelijk zonder de software te verwijderen die de browser hijackt.

De meeste mogelijk ongewenste applicaties (inclusief adware en browser hijackers) kunnen gegevens traceren. Gerichte informatie omvat: bezochte URL's, bekeken webpagina's, getypte zoekopdrachten, IP-adressen/geolocaties, persoonlijk identificeerbare gegevens, enzovoort. De verzamelde gegevens worden vervolgens gebruikt om geld te verdienen door ze te delen met en/of te verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen). Kortom, de aanwezigheid van ongewenste software op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal. Om de integriteit van het apparaat en de privacy van de gebruiker te beschermen, moeten alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties door SphinxLookup
Type bedreiging Adware, Mac malware, Mac virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AD [Trj]), Elastic (Malicious (high Confidence)), ESET-NOD32 (een variant van OSX/TrojanDownloader.Adload.AE), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Cimpli.l), volledige lijst (VirusTotal)
Bijkomende informatie Deze toepassing behoort tot de Adload malware familie.
Symptomen Uw Mac wordt trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-up advertenties, u wordt doorgestuurd naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis installers van software (bundeling), nep-installers van Flash Player, downloads van torrentbestanden.
Schade Traceren van internetbrowsers (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzing naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Advertenties door SphinxLookup verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

GeneralObject, ExploreAnalog, en SearchWebMesh zijn een paar voorbeelden van applicaties binnen de adware classificatie. Deze software lijkt legitiem en onschadelijk. Gebruikers worden verleid tot het downloaden/installeren van deze software met aanbiedingen van verschillende "handige" functies. De beloofde functies zijn echter zelden operationeel. In feite geldt dit voor vrijwel alle mogelijke ongewenste applicaties. Het enige doel van ongewenste applicaties is het genereren van inkomsten voor de ontwikkelaars; ze hebben geen echte waarde voor gebruikers. In plaats van beloftes na te komen, kunnen mogelijk ongewenste applicaties opdringerige advertentiecampagnes voeren, browsers hijacken, doorverwijzingen veroorzaken en privégegevens verzamelen.

Hoe heeft SphinxLookup zich op mijn computer geïnstalleerd? 

Mogelijk ongewenste applicaties kunnen samen met andere producten worden gedownload/geïnstalleerd. Deze misleidende marketingtechniek waarbij reguliere software wordt verpakt met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen - wordt "bundeling" genoemd. Overhaaste download-/installatieprocessen (bijv. overgeslagen stappen en secties, enz.) verhogen het risico dat gebundelde inhoud onbedoeld in het systeem wordt toegelaten. Opdringerige advertenties worden ook gebruikt om mogelijk ongewenste applicaties te verspreiden. Eenmaal aangeklikt, kunnen de advertenties scripts uitvoeren om deze applicaties stiekem te downloaden/installeren. Sommige mogelijk ongewenste applicaties hebben ook "officiële" promotie/download webpagina's. 

Hoe voorkom ik de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt aanbevolen om softwareproducten te onderzoeken voordat u ze downloadt/installeert en/of koopt. Bovendien moeten alle downloads worden gedaan van officiële en geverifieerde bronnen. Onbetrouwbare downloadkanalen, zoals onofficiële en gratis file-hosting websites, peer-to-peer netwerken, en andere derde partij downloaders - bieden vaak schadelijke en/of gebundelde inhoud. Bij het downloaden/installeren wordt geadviseerd om de voorwaarden te lezen, de mogelijke opties te onderzoeken, de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen te gebruiken, en zich af te melden voor extra toepassingen, hulpmiddelen, functies, enzovoort. Opdringerige advertenties lijken gewoon en onschadelijk; ze verwijzen echter door naar zeer dubieuze sites (bijv. gokken, pornografie, adult-dating, enz.). Als u dit soort advertenties en/of doorverwijzingen tegenkomt, moet het systeem worden gecontroleerd en moeten alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins die zijn gedetecteerd, onmiddellijk worden verwijderd. Als uw computer al geïnfecteerd is met SphinxLookup, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Bestanden gerelateerd aan de SphinxLookup adware die verwijderd moeten worden:

  • ~/Library/Application Support/com.SphinxLookup/SphinxLookup
  • ~/Library/Application Support/com.SphinxLookupDaemon/SphinxLookup
  • ~/Library/LaunchAgents/com.SphinxLookup.plist
  • ~/Library/LaunchDaemons/com.SphinxLookupDaemon.plist

BELANGRIJK! Schadelijke installaties/applicaties die SphinxLookup adware promoten zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te maken. Daarom, voordat u verdere verwijdering stappen, voert u deze acties uit:
1) Klik op het "Voorkeuren" icoon in de menubalk en selecteer "Profielen"

Schadelijke profielen verwijderen die zijn ontworpen om SphinxLookup te promoten (stap 1)

2) Selecteer het "SphinxLookup" profiel en verwijder het. 

Schadelijke profielen verwijderen die ontworpen zijn om SphinxLookup te promoten (stap 2)

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties, kunt u verder gaan met verdere verwijderingsstappen voor deze adware.

Advertenties door SphinxLookup onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties door SphinxLookup. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe u SphinxLookup adware met Combo Cleaner verwijdert: 

SphinxLookup adware verwijderen:

Verwijder SphinxLookup-gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit uw map "Toepassingen":

mac browser hijacker verwijderen uit map toepassingen

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer "Toepassingen". Zoek in de map toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer" of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scan uw Mac voor alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties door sphinxlookup gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties door SphinxLookup verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties door sphinxlookup gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties door sphinxlookup gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties door sphinxlookup gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties door SphinxLookup QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties door SphinxLookup op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties door SphinxLookup

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.