FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de PublicConsoleSearch-app van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties van PublicConsoleSearch
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u PublicConsoleSearch van een Mac?

Wat is PublicConsoleSearch?

Adware is software die advertenties toont en die soms de browserinstellingen wijzigt. Onderzoek toont aan dat PublicConsoleSearch dit allebei doet. Daarom wordt de app geklasseerd als zowel een adware als een browserkaper. Het is goed om te weten dat apps van dit type vaak ook worden ontworpen om informatie over hun gebruikers te verzamelen. Deze specifieke app wordt gedistribueerd door het installatieprogramma te vermommen als een installatieprogramma voor Adobe Flash Player (via een valse installer). De meeste gebruikers downloaden en installeren dergelijke apps onbewust, omdat er misleidende methoden worden gebruikt voor de verspreiding. Om deze reden worden PublicConsoleSearch en andere soortgelijke apps potentieel ongewenste toepassingen (mogelijke ongewenste programma's) genoemd.

PublicConsoleSearch adware

Doorgaans geven adware-applicaties banners, kortingsbonnen, pop-upadvertenties, enquêtes en andere advertenties weer. Het komt vaak voor dat hun advertenties inhoud op geopende websites verbergen en dat ze op andere manieren irritant of storend zijn. Die advertenties worden ook vaak gebruikt om dubieuze websites te adverteren. In sommige gevallen worden ze gebruikt om ongewenste applicaties te verspreiden door deze te ontwerpen om bepaalde scripts uit te voeren (ze kunnen ongewenste downloads en installaties veroorzaken). Daarom is het sterk aan te raden om niet op advertenties te klikken die door applicaties zoals PublicConsoleSearch worden weergegeven. Een ander probleem met deze app is dat deze de browserinstellingen wijzigt. Deze wordt gewijzigd om een valse zoekmachine in te stellen als het adres van de standaardzoekmachine, startpagina en nieuwe tabbladen.

Zoekmachines die worden gepromoot via apps zoals PublicConsoleSearch worden nep genoemd omdat ze nutteloos zijn. Als ze worden gebruikt, tonen ze resultaten die afkomstig zijn van Google, Yahoo, Bing of een andere zoekmachine. Niet alle nep-zoekmachines geven echter resultaten weer van legitieme zoekmachines. Ze tonen vaak misleidende resultaten met daarin verdachte advertenties of resultaten die afkomstig zijn van dubieuze zoekmachines. In elk geval mogen zoekmachines die worden gepromoot door adware en browserkapers niet worden vertrouwd. Doorgaans kunnen gebruikers de wijzigingen die zijn aangebracht door een app als PublicConsoleSearch alleen ongedaan maken als die app niet langer is geïnstalleerd op uw besturingssysteem of webbrowser. Dat komt omdat de meeste van deze apps zijn ontworpen om te voorkomen dat gebruikers de betreffende instellingen wijzigen.

Nog een reden om geen adware of browserkapers te installeren, is dat deze meestal zijn ontworpen om gegevens te verzamelen met betrekking tot het surfgedrag van gebruikers. Gewoonlijk verzamelen ze informatie zoals Internet Protocol-adressen, ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte sites, geolocaties, enz. Toch verzamelen ze soms ook gevoelige details (bijv. creditcardgegevens, wachtwoorden). Bovendien kan de verzamelde informatie worden verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen), of worden gebruikt voor marketingdoeleinden of om op andere manieren geld te verdienen. Apps van dit type kunnen problemen veroorzaken met betrekking tot surfveiligheid en online privacy. De verzamelde gegevens kunnen ook worden misbruikt om identiteiten te stelen. Daarom is het ten zeerste aanbevolen om PublicConsoleSearch en vergelijkbare apps niet te installeren.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van PublicConsoleSearch
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AD [Trj]), AVG (MacOS:Adload-AD [Trj]), ESET-NOD32 (een variant van OSX/TrojanDownloader.Adload.AD), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Cimpli.l), volledige lijst (VirusTotal)
Extra info Deze app behoort tot de Adload malware-groep.
Symptomen Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

WebSearchUpgrade, GlobalSearchSystem en MainBoardSearch zijn andere voorbeelden van mogelijk ongewenste programma's die sterk lijken op PublicConsoleSearch (hoewel er veel meer vergelijkbare apps zijn). Meestal leveren ze geld op voor hun ontwikkelaars door advertenties weer te geven en verdachte zoekmachines te promoten. De makers van adware-apps, browserkapers en andere soortgelijke apps promoten deze vaak als nuttige, legitieme apps. De meeste zijn echter nutteloos voor gebruikers en kunnen verschillende problemen veroorzaken. Zoals vermeld in de eerste paragraaf, is het ongebruikelijk dat apps zoals PublicConsoleSearch opzettelijk worden gedownload en geïnstalleerd door gebruikers.

Hoe werd PublicConsoleSearch op mijn computer geïnstalleerd?

PublicConsoleSearch wordt verspreid via een nep-installatieprogramma dat lijkt op het installatieprogramma voor Adobe Flash Player. PublicConsoleSearch is niet de enige app die wordt verspreid door ze te vermommen als een installatieprogramma van legitieme software. Het is belangrijk om te weten dat valse installatieprogramma's ook kunnen worden gebruikt om schadelijke software te verspreiden (bijv., ransomware). Een andere populaire manier om gebruikers te misleiden zodat ze dergelijke apps zouden downloaden, is door mogelijk ongewenste programma's te bundelen met andere programma's (ze op te nemen in downloaders, installatieprogramma's voor andere programma's). Gewoonlijk kunnen extra downloads en installaties worden geweigerd met behulp van de "Aangepast", "Geavanceerde" en andere instellingen of via beschikbare selectievakjes. Wanneer gebruikers software (voornamelijk freeware) downloaden of installeren zonder die instellingen te controleren en te wijzigen, laten ze toe dat de gebundelde mogelijk ongewenste programma's mee worden gedownload of geïnstalleerd. Soms worden mogelijke ongewenste programma's verspreid via misleidende advertenties die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren. Die advertenties veroorzaken ongewenste downloads en installaties wanneer gebruikers erop klikken.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt aanbevolen om legitieme (officiële) websites en directe downloadlinks te gebruiken om bestanden en programma's te downloaden. Peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule en andere vergelijkbare tools), externe downloaders en installatieprogramma's, niet-officiële websites en andere vergelijkbare bronnen kunnen worden gebruikt om ongewenste en zelfs schadelijke software te verspreiden. Verder is het raadzaam om downloads of installaties niet te voltooien zonder te controleren of de downloaders en installatieprogramma's instellingen hebben zoals "Aangepaste", "Geavanceerde" of andere opties die kunnen worden gebruikt om ongewenste aanbiedingen te verbergen. Nog een manier om ongewenste downloads en installaties te vermijden, is door niet op advertenties te klikken die verschijnen op websites in verband met gokken, dating voor volwassenen enz. Ongewenste en verdachte programma's die op het besturingssysteem zijn geïnstalleerd, moeten worden verwijderd. Dit geldt ook voor extensies, add-ons of plug-ins die op uw browser zijn geïnstalleerd. Als uw computer al is geïnfecteerd met PublicConsoleSearch, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Bestanden gerelateerd aan de PublicConsoleSearch adware die verwijderd moeten worden:

  • ~/Library/Application Support/com.PublicConsoleSearch/PublicConsoleSearch
  • ~/Library/Application Support/com.PublicConsoleSearchDaemon/PublicConsoleSearch
  • ~/Library/LaunchAgents/com.PublicConsoleSearch.plist
  • ~/Library/LaunchDaemons/com.PublicConsoleSearchDaemon.plist

BELANGRIJK! De frauduleuze setups/apps die de PubliConsoleSearch adware promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te creëren. Voer daarom, voordat u verdere verwijderingsstappen neemt, deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Verwijder frauduleuze profielen die macLauncher promoten (Stap 1)

2) Selecteer het "PublicConsoleSearch" profiel en verwijder het.

Verwijder frauduleuze profielen die de macLauncher promoten (Stap 2)

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties, kunt u doorgaan met verdere verwijderingsstappen voor deze adware.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe u de PublicConsoleSearch adware kunt verwijderen met behulp van Combo Cleaner:

De PublicConsoleSearch adware verwijderen:

Verwijder de aan PublicConsoleSearch gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties": 

De mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van publicconsolesearch gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van PublicConsoleSearch verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van publicconsolesearch gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van publicconsolesearch gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van publicconsolesearch gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van PublicConsoleSearch QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van PublicConsoleSearch op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.