Hoe verwijdert u de Raccoon stealer van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Handleiding voor het verwijderen van het Cyberpunk 2077 virus

Wat is het Cyberpunk 2077 virus?

Cyberpunk 2077 is een actie-role playing-videogame uit 2020, een van de meest geanticipeerde games van het jaar dat op 10 december werd uitgebracht. Het gebeurt vaak dat cybercriminelen de populariteit van games uitbuiten om malware te verspreiden en Cyberpunk 2077 is geen uitzondering. In dit specifieke geval promoten cybercriminelen een zogenaamd illegale versie van het Cyberpunk 2077-spel, een gekraakte versie die wordt gebundeld met de Raccoon stealer, een trojan-malware.

Cyberpunk 2077 malware

Het komt vaak voor dat gehackte of gekraakte games (of andere software) die worden gedownload via torrent-clients en sites voor het delen van bestanden of onbetrouwbare websites worden geïnfecteerd met malware of schadelijke code. Zoals vermeld in de eerste paragraaf, beloven de cybercriminelen achter deze specifieke malwarecampagne een ​​zogenaamd gratis (gekraakte) versie van de Cyberpunk 2077-game, terwijl deze eigenlijk een downloader en installatieprogramma is voor de Raccoon-stealer.

Raccoon (ook bekend als Legion, Mohazo en Racealer) is malware van het trojan-type die gevoelige informatie uit webbrowsers steelt, zoals opgeslagen wachtwoorden, cookies, crypto-portefeuillegegevens en gegevens voor automatisch aanvullen. Het verzamelt ook gegevens zoals IP-adressen en geolocaties en kan worden gebruikt om bestanden te downloaden en uit te voeren. Gestolen informatie kan worden misbruikt voor verschillende kwaadaardige doeleinden, bijvoorbeeld om persoonlijke accounts te stelen (inclusief e-mail, bankieren, sociale media en andere accounts), frauduleuze aankopen te doen, identiteiten te stelen, andere gebruikers te misleiden om geldtransacties te doen, enzovoort. Bovendien zou Raccoon kunnen worden gebruikt om computers te infecteren met bijvoorbeeld extra malware zoals trojans of ransomware, cryptocurrency miners enz.

Overzicht risico's:
Naam Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer
Type bedreiging Trojan, wachtwoordstelend virus, banking malware, spyware
Detectienamen (gedownload kwaadaardig bestand) Avast (Win32:PWSX-gen [Trj]), AVG (Win32:PWSX-gen [Trj]), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Kryptik.HIIT), Fortinet (W32/Kryptik.GWXD!tr), Microsoft (Trojan:Win32/Azorult.FW!MTB), volledige lijst (VirusTotal)
Payload Raccoon
Symptomen Trojans infiltreren stiekem op computers en dus zijn er geen zichtbare symptomen op besmette systemen.
Distributiemethodes E-mails met besmette bijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen bankgegevens, wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Met andere woorden, gebruikers die installers voor gepirateerde software gebruiken (games bv) besmetten vaak onbewust hun computers met gevaarlijke malware. Voorbeelden van dit soort malware zijn Omfl, FormBook, Ursnif, FRAT. Als er enige reden is om aan te nemen dat een computer al is geïnfecteerd met Raccoon stealer of andere malware, dan moet de geïnstalleerde malware zo snel mogelijk worden verwijderd.

Hoe besmette Cyberpunk 2077 mijn computer?

In dit geval proberen cybercriminelen gebruikers te misleiden zodat ze Raccoon stealer zouden installeren via een downloader / installer voor een illegale versie van de Cyberpunk 2077 die kan worden gedownload via een bepaalde website (screenshot van die website hieronder). Er zijn echter meer manieren om malware te verspreiden. Het is gebruikelijk dat cybercriminelen spammails verzenden met kwaadaardige bijlagen of downloadlinks die verwijzen naar kwaadaardige bestanden). Ze gebruiken echter ook softwaredownloadbronnen (zoals peer-to-peer-netwerken, niet-officiële websites, externe downloaders), valse software-updates tools, onofficiële software-activeringstools en  bepaalde trojans.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Bestanden (zoals MS Office-documenten, uitvoerbare bestanden, archiefbestanden, JavaScript-bestanden) en links in irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf onbekende adressen, kunt u beter niet openen. Bestanden en programma's mogen alleen worden gedownload van officiële websites en via directe downloadlinks. Andere bronnen (zoals niet-officiële pagina's, P2P-netwerken, externe downloaders) mogen niet worden gebruikt, evenmin als installatieprogramma's van derden. Bovendien moet geïnstalleerde software worden bijgewerkt en geactiveerd met behulp van tools of geïmplementeerde functies die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars. Onofficiële tools van derden zijn nooit betrouwbaar. Het is ook niet legaal om niet-officiële tools te gebruiken om betaalde software te activeren, of om installatieprogramma's te gebruiken voor illegale / gehackte software. Bovendien moet het besturingssysteem regelmatig worden gescand op bedreigingen. U moet hiervoor betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware gebruiken. Als u denkt dat uw computer al is geïnfecteerd, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Download-website voor de kwaadaardige Cyberpunk 2077 downloader/installer die Raccoon verspreidt:

cyberpunk 2077 virus website met de kwaadaardige game-installer

Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Kwaadaardige Cyberpunk 2077 installer

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.