FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de SearchUp adware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties van SearchUp
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de SearchUp adware van een Mac?

Wat is SearchUp?

SearchUp is een frauduleuze app, afkomstig uit de Pirrit adware-groep. Na een succesvolle installatie begint de app met het vertonen van advertenties, die vaak misleidend en mogelijk zelfs gevaarlijk zijn. SearchUp doet ook aan datatracking: het verzamelt zo systeemgegevens maar ook persoonlijke informatie. Daarnaast heeft dit soort software vaak ook eigenschappen van browserkapers, en de kans is groot dat dit ook voor SearchUp het geval is. Vanwege de verdachte technieken die worden gebruikt om deze adware te verspreiden, wordt hij ook geklasseerd als een mogelijk ongewenst programma.

SearchUp adware detections on VirusTotal

Adware maakt het plaatsen van pop-ups, banners, kortingsbonnen, enquêtes en andere intrusieve advertenties mogelijk bovenop elke bezochte website. De getoonde advertenties verstoren de surfervaring op internet, omdat ze de inhoud van websites verbergen en de browser vertragen. Bovendien vormen deze advertenties een bedreiging voor de veiligheid van het apparaat / de gebruiker. Dat komt omdat opdringerige advertenties na het aanklikken vaak doorverwijzen naar onbetrouwbare / kwaadaardige websites en sommige kunnen zelfs stiekem software downloaden / installeren (bijv. mogelijk ongewenste programma's). SearchUp kan wellicht ook doorverwijzingen naar allerlei dubieuze websites veroorzaken, net zoals veel andere adware. Zo forceren deze apps soms het openen van schadelijke websites of wijzigen ze de browserinstellingen om valse zoekmachines te promoten. Apps die omleidingen naar valse zoekmachines veroorzaken, worden gecategoriseerd als browserkapers. Met zo'n browserkaper geïnstalleerd wordt elk nieuw tabblad / venster dat wordt geopend en elke zoekopdracht die in de URL-balk wordt getypt, doorverwezen naar het adres van de gepromote zoekmachine. Bovendien zijn valse zoekmachines zelden in staat om eigen zoekresultaten te leveren. Daarom hebben ze de neiging om door te verwijzen naar Google, Bing, Yahoo en andere echte zoekmachines. Zoals vermeld in de inleiding, kan SearchUp gegevens registreren. Het verzamelt bijvoorbeeld informatie met betrekking tot het computersysteem, de browse-activiteit van gebruikers en hun persoonlijk identificeerbare details. De makers van mogelijk ongewenste programma's verdienen geld met dergelijke informatie door deze te verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen). Met andere woorden, de aanwezigheid van ongewenste software op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyschendingen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal. Om de apparaatintegriteit en gebruikersveiligheid te garanderen, moeten alle verdachte applicaties, browserextensies en plug-ins onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Overzicht risico's:
Naam Advertenties van SearchUp
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Pirrit-CB [Adw]), BitDefender (Adware.MAC.Pirrit.KN), ESET-NOD32 (een variant van OSX/Adware.Pirrit.BM), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Pirrit.ac), volledige lijst (VirusTotal)
Frauduleuze procesnaam SearchUp1, SearchUp2, SearchUp3, SearchUp4, SearchUp5, etc.
Extra info Deze app is afkomstig uit de Pirrit malware-groep.
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Browsertracking (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar verdachte websites, verlies van privéinformatie.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

InitialSkill, GeneralChannelSearch, GuideRecord en CleanParameter zijn enkele andere voorbeelden van adware. Deze lijken soms legitiem en onschadelijk, maar ze misleiden gebruikers met beloftes over "nuttige" functionaliteiten. Deze functies werken echter zelden zoals geadverteerd en in de meeste gevallen werken ze helemaal niet. Dit geldt overigens voor praktisch alle mogelijke ongewenste programma's. Het enige doel van ongewenste software is geld op te leveren voor de ontwikkelaars; daarom zijn functionaliteit en gebruikersveiligheid niet relevant. Mogelijk ongewenste programma's zijn ontworpen om opdringerige advertenties te vertonen, onbetrouwbare en kwaadaardige websites geforceerd te openen, browsers te kapen, en gevoelige en persoonlijke gegevens te verzamelen.

Hoe werd SearchUp op mijn computer geïnstalleerd?

Mogelijk ongewenste programma's worden vaak verspreid via downloaders en installers van andere software. Deze valse marketingmethode waarbij reguliere software wordt voorverpakt samen met ongewenste of kwaadaardige programma's wordt "bundeling" genoemd. Het overhaasten van de download- en installatieprocessen (bijv. negeren van de voorwaarden, overslaan van stappen en secties, gebruiken van vooraf ingestelde opties, enz.) verhoogt het risico dat er onbedoeld gebundelde inhoud op het systeem wordt toegelaten. Mogelijk ongewenste programma's hebben soms ook officiële websites waar men ze kan downloaden. Maar ook opdringerige advertenties kunnen soms scripts uitvoeren waarmee deze applicaties worden gedownload en geïnstalleerd zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt aanbevolen om software altijd te onderzoeken voordat deze word gedownload, geïnstalleerd of aangekocht. Alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen mogen worden gebruikt om bestanden of software te downloaden, want onbetrouwbare bronnen zoals niet-officiële en gratis bestandshostingwebsites, peer-to-peer-deelnetwerken en andere externe downloaders bieden vaak misleidende of gebundelde inhoud aan. Bij het downloaden / installeren wordt aangeraden de voorwaarden te lezen, alle mogelijke opties te bestuderen, de "Aangepaste / Geavanceerde" instellingen te gebruiken en u af te melden voor aanvullende apps, tools, functies enz. Opdringerige advertenties zien er vaak legitiem uit, maar ze linken soms door naar dubieuze en onbetrouwbare sites (met inhoud zoals dating voor volwassenen, gokken, pornografie, enz.). Als u dergelijke advertenties of omleidingen opmerkt, dan moet u uw systeem controleren en alle verdachte applicaties, browserextensies en plug-ins die worden gedetecteerd er onmiddellijk uit verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met SearchUp, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

De SearchUp adware vraagt rechten zoals een volledige toegang tot de harde schijf:

SearchUp adware asking permission for full disk access

SearchUp adware plaatst bestanden in deze mappen:

  • ~/Library/LaunchAgents
  • /Library/LaunchDaemons
  • /Library/LaunchAgents

BELANGRIJK! De frauduleuze setups/apps die de SearchUp adware promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te creëren. Voer daarom, voordat u verdere verwijderingsstappen neemt, deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Verwijder frauduleuze profielen die macLauncher promoten (Stap 1)

2) Selecteer het "SearchUp" profiel en verwijder het.

Verwijder frauduleuze profielen die de macLauncher promoten (Stap 2)

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties, kunt u doorgaan met verdere verwijderingsstappen voor deze adware.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

De SearchUp adware verwijderen:

Verwijder aan SearchUp gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van searchup gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van SearchUp verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van searchup gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van searchup gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van searchup gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van SearchUp QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van SearchUp op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.