Hoe verwijdert u de advertenties van de RequestPlan adware uit uw browser en computer?

Ook bekend als: Advertenties van RequestPlan
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u RequestPlan van een Mac?

Wat is RequestPlan?

RequestPlan is ontworpen als een adware-app en een browserkaper. Deze app toont advertenties en promoot een nep-zoekmachine (het adres) door wijzigingen aan te brengen in de browserinstellingen. Deze app kan ook gevoelige informatie lezen van browsers waarop deze is geïnstalleerd. In de meeste gevallen downloaden en installeren gebruikers apps zoals RequestPlan onbedoeld, daarom worden dit 'potentieel ongewenste applicaties' genoemd (mogelijk ongewenste programma's).

RequestPlan adware

Enkele voorbeelden van soorten advertenties die apps zoals RequestPlan weergeven, zijn banners, enquêtes, kortingsbonnen en pop-upadvertenties. Apps van het adware-type geven vaak weer die zijn ontworpen om verdachte websites te promoten. In sommige gevallen zijn die advertenties zelfs ontworpen om ongewenste apps te downloaden en / of te installeren door bepaalde scripts uit te voeren. Bovendien verandert RequestPlan na installatie de browserinstellingen (adres van de standaardzoekmachine, nieuwe vensters en nieuwe tabbladen) naar het adres van een nep-zoekmachine. Met andere woorden, deze app is ontworpen om gebruikers te dwingen een bepaald adres te bezoeken telkens wanneer ze zoekopdrachten in de URL-balk invoeren en elke keer als ze een browservenster of tabblad openen. Doorgaans worden de wijzigingen die zijn aangebracht door een app zoals RequestPlan alleen ongedaan gemaakt als de app zelf niet langer is geïnstalleerd. Een ander probleem met de RequestPlan-app is dat deze app gevoelige informatie kan lezen zoals creditcardgegevens, wachtwoorden, telefoonnummers en andere persoonlijke gegevens. Dergelijke informatie kan worden misbruikt voor allerlei kwaadaardige doeleinden, bijvoorbeeld om identiteiten en accounts te stelen, frauduleuze aankopen en transacties te doen enz. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom RequestPlan of gelijkaardige applicaties best nooit gedownload en geïnstalleerd worden.

Overzicht risico's:
Naam Advertenties van RequestPlan
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AB [Trj]), BitDefender (Gen:Variant.Adware.MAC.Adload.5), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/Adware.Synataeb.C), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.Script.SearchExt.gen), volledige lijst (VirusTotal)
Extra info Deze app is onderdeel van de Adload malware-groep.
Symptomen Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie.
Verwijdering

Om Advertenties van RequestPlan verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Andere voorbeelden van adware die lijkt op RequestPlan zijn TrustedUpdater, DeviceHelper en SectionBuffer. Meestal is het hoofddoel van adware om advertenties weer te geven, maar vrij vaak verzamelen dit soort apps ook gevoelige informatie of promoten ze valse zoekmachines. Hoe dan ook, in de meeste gevallen zijn apps van dit type alleen ontworpen om inkomsten op te leveren voor hun ontwikkelaars en zijn ze nutteloos voor hun gebruikers.

Hoe werd RequestPlan op mijn computer geïnstalleerd?

Het is bekend dat gebruikers in de meeste gevallen mogelijk ongewenste programma's downloaden en installeren via downloaders en installers van andere programma's. Dat gebeurt als de mogelijk ongewenste apps als extra aanbiedingen bij de installer zijn opgenomen. Dergelijke aanbiedingen kunnen doorgaans worden gevonden en geweigerd in de "Aangepaste", "Geavanceerde" of andere instellingen, of door bepaalde selectievakjes uit te vinken. Als gebruikers de bovengenoemde instellingen ongewijzigd laten (of selectievakjes aangevinkt), dan downloaden en installeren ze niet alleen de gewenste programma's maar ook mogelijk ongewenste programma's die in de setups worden opgenomen. Deze distributiemethode voor mogelijk ongewenste programma's staat bekend als "bundelen". In sommige gevallen kunnen ongewenste downloads of installaties ook worden veroorzaakt door op misleidende advertenties te klikken, maar dat kan alleen als die advertenties zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Externe downloaders, installatieprogramma's, niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), enz., worden meestal gebruikt als tools om ongewenste, en in sommige gevallen zelfs kwaadaardige applicaties te verspreiden. Programma's en bestanden kunt u best alleen maar downloaden van officiële websites en via directe downloadlinks. Downloaders of installers  die instellingen bevatten zoals "Aangepaste" of "Geavanceerde" opties, of waar men selectievakjes kan uitvinken, moeten worden gecontroleerd op aanbiedingen om mogelijk ongewenste programma's te downloaden en / of te installeren. Dit moet worden gedaan voordat downloads en / of installaties worden voltooid. Opdringerige advertenties die op allerlei onbetrouwbare websites verschijnen, mag u niet vertrouwen (erop klikken). Het is gebruikelijk dat die advertenties zijn ontworpen om verdachte websites te openen of zelfs om ongewenste software te downloaden en te installeren. Als er al verdachte, ongewenste extensies, plug-ins en add-ons op uw browser zijn geïnstalleerd, dan moeten deze worden verwijderd. Hetzelfde geldt voor dergelijke programma's die op uw computer zijn geïnstalleerd. Als uw computer al is geïnfecteerd met RequestPlan, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Pop-upvenster dat wordt weergegeven zodra de installatie van RequestPlan is voltooid:

requestplan adware pop-up displayed once installation is over

RequestPlan op Safari:

requestplan adware safari extension

RequesPlan's installatiemap:

requestplan adware installation files

Advertenties van RequestPlan onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties van RequestPlan. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe u adware en browserkapers kunt verwijderen van een Mac-computer:

De RequestPlan adware verwijderen:

Verwijder aan RequestPlan gerelateerde, mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van requestplan gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van RequestPlan verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van requestplan gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van requestplan gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van requestplan gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van RequestPlan QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van RequestPlan op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties van RequestPlan

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.