FacebookTwitterLinkedIn

Hoe voorkomt u de installatie van TrickBot via een Black Lives Matter spammail?

Ook bekend als: TrickBot trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van het "Black Lives Matter e-mail virus"

Wat is het  "Black Lives Matter Email virus"?

Doorgaans proberen de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor spam-campagnes zoals deze ontvangers te misleiden zodat ze een schadelijk bestand te openen dat aan de e-mail is toegevoegd, of dat kan worden gedownload via de ingesloten link. Bij het openen of uitvoeren ervan infecteert dit bestand de computer met malware. Deze specifieke spam-campagne wordt gebruikt om een trojan genaamd TrickBot te verspreiden.

Black Lives Matter Email virus malware-spreading email spam campaign

De cybercriminelen achter spamcampagne sturen e-mails waarin ze vragen om hun mening te geven over een Black Lives Matter-campagne door te stemmen, via een bestand dat aan de e-mail is toegevoegd. Dit is een schadelijk Microsoft Office-document. Wanneer het wordt geopend, vraagt ​​het om toestemming voor het bewerken van inhoud. Indien dit wordt toegestaan, kunnen macro-opdrachten worden uitgevoerd die een schadelijk DLL-bestand downloaden om TrickBot te installeren. Deze malware is ook ontworpen om persoonlijke gegevens te stelen en het kan zichzelf verder verspreiden (naar andere computers). Het steelt gevoelige gegevens door browsers te kapen en geopende websites aan te passen. Wanneer slachtoffers hun inloggegevens invoeren op de aangepaste websites, worden deze gegevens verzonden naar een externe server die wordt beheerd door de cybercriminelen. Zo kunnen de cybercriminelen de portefeuilles van cryptocurrency en PayPal-, e-mail- en bank-accounts stelen die kunnen worden misbruikt om frauduleuze aankopen en transacties uit te voeren of om andere computers te infecteren met malware, enz. Ook is TrickBot in staat wachtwoorden, gegevens voor automatisch aanvullen, de browsegeschiedenis, de cookies (en andere browsegegevens) van WinSCP, Microsoft Outlook, Filezilla, Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge en Internet Explorer te stelen. Sommige (nieuwere) versies van deze malware kunnen ook de pincodes stelen van gebruikers die Verizon Wireless-, T-Mobile- en Sprint-services gebruiken (naast andere kwaadaardige acties). In elk geval is dit een krachtige trojan die financiële verliezen, privacyschendingen, accountdiefstal en andere ernstige problemen kan veroorzaken. Daarom mag dergelijke malware niet worden vertrouwd.

Samenvatting bedreiging:
Naam TrickBot trojan
Type bedreiging Trojan, wachtwoord-stelend virus, banking malware, spyware.
Valse boodschap De cybercriminelen verbergen hun spamcampagnes als een e-mail met een poll over de Black Lives Matter-campagne
Bijlage(s) e-vote_form_3438.doc, e-vote_form_8748.doc (de namen kunnen verschillen)
Detectienamen BitDefender (VB:Trojan.VBA.Agent.BFO), Emsisoft (VB:Trojan.VBA.Agent.BFO (B)), Kaspersky (HEUR:Trojan.MSOffice.Shellex.gen), Microsoft (Trojan:O97M/Obfuse.JM!MTB), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Payload TrickBot
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om TrickBot trojan verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Andere voorbeelden van spamcampagnes waarme malware wordt verspreid zijn "Credit Card Refund Email Virus", "AKHIL Healthcare Email Virus" en "SARS eFiling Email Virus". Deze infecteren doorgaans computers wanneer slachtoffers het bijgevoegde of gelinkte bestand downloaden en uitvoeren. Enkele voorbeelden van andere malware die via spamcampagnes kan worden verspreid, zijn, Emotet, AsyncRAT, ZLoader and LokiBot.

Hoe besmette het "Black Lives Matter e-mail virus" mijn computer?

TrickBot wordt via een spamcampagne op computers geïnstalleerd als ontvangers een schadelijk Microsoft Office-document openen en toestaan dat dit macro-opdrachten uitvoert (door het inschakelen van bewerkingsrechten). Enkele voorbeelden van andere bestandstypen die cybercriminelen vaak gebruiken om malware te verspreiden, zijn schadelijke PDF-documenten, andere MS-documenten (zoals Excel), uitvoerbare bestanden (zoals .exe), archiefbestanden (zoals RAR, ZIP) en JavaScript-bestanden. Dergelijke schadelijke bestanden infecteren computers doorgaans alleen als gebruikers de bestanden openen en uitvoeren. Onthoud dat schadelijke documenten die zijn geopend met Microsoft Office-versies die vóór 2010 zijn uitgebracht, systemen automatisch kunnen infecteren, omdat ze geen toestemming vragen om macro-opdrachten uit te voeren. Die oudere Office-versies bevatten immers niet de modus "Beveiligde weergave".

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Geïnstalleerde programma's mogen alleen worden bijgewerkt en geactiveerd via geïmplementeerde tools of met functies die worden aangeboden door de officiële softwareontwikkelaars. Andere externe en niet-officiële tools mogen nooit worden gebruikt - deze zijn vaak ontworpen om malware te installeren. Het is ook niet legaal om gelicentieerde software te activeren met niet-officiële 'cracking'-tools. Bijlagen in e-mails mogen niet worden geopend als er reden is om aan te nemen dat deze mogelijk onveilig zijn. Dat is meestal het geval bij irrelevante e-mails die bijlagen (of weblinks) bevatten en die worden verstuurd vanaf onbekende, verdachte adressen. Bovendien mag software alleen worden gedownload van officiële pagina's en via directe links. Niet-officiële pagina's, externe downloaders, installatieprogramma's, peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule) en andere vergelijkbare kanalen worden vaak gebruikt als tools om malware te verspreiden. Ten slotte wordt aanbevolen om het besturingssysteem regelmatig op bedreigingen te scannen met een gerenommeerde antivirus- of antispywaresoftware. Als u de bijlage "Black Lives Matter Email virus" al hebt geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mailbrief "Black Lives Matter Email":

Subject: Vote anonymous about "Black Lives Matter"

 

Leave a review confidentially about "Black Lives Matter"
Claim in attached file

Kwaadaardige bijlage die wordt verspreid door de spamcampagne "Black Lives Matter e-mail virus":

Malicious attachment distributed through Black Lives Matter Email virus spam campaign

Nog een voorbeeld van een MS Office-document dat wordt verspreid via deze spamcampagne:

black lives matter email virus another example of malicious attachment

TrickBot trojan onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van TrickBot trojan. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1Download het programma Autoruns.

Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen. Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te weten of uw computer virusvrij is, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
TrickBot trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van TrickBot trojan op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met TrickBot trojan

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.