Verwijder de FireBird trojan voor externe toegang uit uw besturingssysteem

Ook bekend als: FireBird trojan voor externe toegang
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

FireBird virus verwijderingsgids

Wat is de FireBird trojan voor externe toegang?

FireBird is een tool voor externe toegang (of wanneer het gebruikt wordt voor kwaadaardige doeleinden: een trojan voor externe toegang). Op het eerste zicht lijkt het een legitieme software, maar de lijst met mogelijkheden/functies (bijv. enti-detectie, activering zonder invoer of toestemming van de gebruiker van de aangesloten machine, enz.), maakt duidelijk dat FireBird ontwikkeld is met kwaadaardig gebruik in gedachten. Dit wordt ook duidelijk doordat het programma te koop wordt aangeboden in cryptocurrency (waarvan de transacties vanwege een gebrek aan persoonlijke informatie moeilijk/onmogelijk te traceren zijn). Zo kunnen de cybercriminelen die het willen verkopen anoniem blijven. FireBird is ontworpen om externe toegang en controle over een geïnfecteerd apparaat mogelijk te maken. Het kan op verschillende kwaadaardige manieren worden gebruikt, wat zowel de integriteit van het systeem als de veiligheid van de gebruiker in gevaar brengt.

FireBird malware detectie in VirusTotal

De FireBird-trojan voor externe toegang is een zeer functionele malware met verschillende kwaadaardige mogelijkheden. Om een ​​aantal van zijn functies en het risico op misbruik verder uit te diepen: het kan cybercriminelen de controle op gebruikersniveau geven over een besmet apparaat. Deze schadelijke software kan het Windows-register beheren (met informatie, parameters, opties en andere waarden van software en hardware die op het systeem is geïnstalleerd). Zo kan het opdrachten geven aan apps, deze verwijderen en/of aangesloten hardware besturen. Dit laatste kan worden gebruikt om de monitor aan/uit te zetten, om de muis in/uit te schakelen, om de cd-lade te openen/sluiten, om audio/video's op te nemen/af te spelen via de microfoon/webcam, enz. Het opgenomen materiaal kan worden gebruikt voor chantage. FireBird kan communiceren met Taakbeheer en dus alle lopende processen beëindigen, inclusief die van Taakbeheer zelf. In combinatie met het vermogen om gegevens te infiltreren en programma's uit te voeren, kan het kettinginfecties veroorzaken (d.w.z. aanvullende malware downloaden/installeren). FireBird kan gegevens die zijn opgeslagen in het systeem en in browsers - Google Chrome en Mozilla Firefox - bespioneren. Het kan ook de inloggegevens en wachtwoorden van genoemde browsers en QQ-messenger, FileZilla enz. registreren. Deze trojan voor externe toegang heeft keylogging-mogelijkheden, d.w.z. het kan toetsaanslagen opnemen. Meestal wordt deze mogelijkheid gebruikt om de inloggegevens (d.w.z. aanmeldingen en wachtwoorden) van verschillende accounts te stelen, bijv. e-mails, sociale netwerken, sociale media, e-commerce, online bankieren enzovoort. E-mail en sociale media kunnen door criminelen worden misbruikt om geld te vragen aan de contacten/vrienden van de echte eigenaar en/of om kwaadaardige software te verspreiden. E-commerce-accounts registreren vaak creditcardgegevens, wat betekent dat cybercriminelen deze kunnen gebruiken om online aankopen te doen. FireBird kan ook cryptocurrencies minen. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe deze malware kan werken en welk misbruik cybercriminelen ervan kunnen maken. Samenvattend kan FireBird extra systeeminfecties/ernstige privacyproblemen veroorzaken, evenals aanzienlijke financiële verliezen/identiteitsdiefstal. Als vermoed wordt dat FireBird (of een ander kwaadaardig programma) het systeem al heeft geïnfecteerd, dan wordt de onmiddellijke verwijdering met een antivirusprogramma sterk aanbevolen.

Samenvatting bedreiging:
Naam FireBird trojan voor externe toegang
Type bedreiging Trojan, wachtwoord-stelend virus, bank-malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:MalwareX-gen [Trj]), BitDefender ( Trojan.GenericKD.42837432), ESET-NOD32 (A Variant Of MSIL/Kryptik.VAA), Kaspersky (HEUR:Trojan-PSW.MSIL.Agensla.gen), volledige lijst (VirusTotal)
Kwaadaardige procesnaam MSBuild.exe (procesnaam kan variëren)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Distributie methodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om FireBird trojan voor externe toegang verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

NetWire, Koadic, BlackNix en PiXie zijn enkele voorbeelden van andere trojans voor externe toegang. Hoewel hun functionaliteit kan verschillen, hebben ze maar één doel: inkomsten genereren voor de cybercriminelen. Ongeacht hoe ze werken: ze kunnen allemaal zeer ernstige problemen veroorzaken. Daarom is het van groot belang om malware direct te verwijderen, om zo de veiligheid van apparaten en gebruikers te garanderen.

Hoe besmette FireBird mijn computer?

Omdat FireBird online te koop is kunnen de verspreidingsmethoden variëren, afhankelijk van de cybercriminelen die het gebruiken. Meestal wordt malware verspreid via spamcampagnes, trojans voor externe toegang, illegale activeringstools ("cracks"), onwettige updates en onbetrouwbare downloadkanalen. Spamcampagnes worden gebruikt om misleidende e-mails te verzenden, die besmettelijke bestanden bevatten die eraan zijn gekoppeld (of erin zijn gelinkt). Deze virusbestanden bestaan in verschillende formaten (bijv. PDF- en Microsoft Office-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz.); wanneer deze worden uitgevoerd of anderszins geopend, dan start het infectieproces. Sommige trojan-malware kan aanvullende schadelijke programma's downloaden/installeren. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen illegale activeringstools ("cracks") schadelijke software downloaden/installeren. Valse updaters infecteren systemen door fouten in verouderde software te misbruiken en/of door simpelweg malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Kwaadaardige inhoud kan ook onbedoeld worden gedownload van onbetrouwbare bronnen (bijv. niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-netwerken voor het delen van bestanden en andere externe downloaders).

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het wordt aanbevolen om geen dubieuze/irrelevante e-mails te openen - vooral niet de bijlagen (of links) die daarin aanwezig zijn - vanwege het risico op malware-infecties. Alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen mogen gebruikt worden. Het is net zo belangrijk om producten te activeren en bij te werken met de functies/tools van de legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden vaak gebruikt worden om kwaadaardige programma's te verspreiden. Het is cruciaal om een gerenommeerde antivirus-/antispywaresuite geïnstalleerd te hebben. Bovendien moet deze software up-to-date worden gehouden en gebruikt worden om regelmatig systeemscans mee uit te voeren en om de gedetecteerde/potentiële bedreigingen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van het FireBird-proces in Windows Taakbeheer ("MSBuild.exe"; procesnaam kan variëren):

FireBird trojan voor externe toegang proces in taakbeheer

Website die gebruikt wordt om de trojan voor externe toegang FireBird te verspreiden (GIF):

Website promoot de FireBird trojan voor externe toegang

Screenshot van een valse World Health Organization (WHO)-website (unfoundation[.]website) die gebruikt wordt om FireBird te verspreiden:

Valse World Health Organization (WHO)-website verspeidt de FireBird RAT

Screenshot van een kwaadaardig Microsoft Excel document ("DHL_Shipment_AWB5172133171.xls") dat gebruikt wordt om FireBird te verspreiden:

Kwaadaardig MS Excel document verspreidt de FireBird RAT

FireBird trojan voor externe toegang onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van FireBird trojan voor externe toegang. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
FireBird trojan voor externe toegang QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van FireBird trojan voor externe toegang op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met FireBird trojan voor externe toegang

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.