Hoe Opera verwijderen als dit onbedoeld werd geïnstalleerd?

Ook bekend als: Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera'
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe Opera te verwijderen van een Mac?

Wat is Opera?

Opera is een legitieme webbrowser, maar uit onderzoek blijkt dat sommige dubieuze bedrijfjes proberen om inkomsten te verkrijgen door deze browser te promoten via valse Adobe Flash Player-installatieprogramma's en andere frauduleuze downloaders en installers. Heel vaak gebruiken ze deze om de gebruikers te misleiden zodat die potentieel ongewenste apps (ongewenste programma's) zoals browserkapers, adware downloaden en installeren. In sommige gevallen gebruiken ze deze om kwaadaardige software zoals ransomware, trojans en andere malware te verspreiden. Externe downloaders/installers mogen daarom niet gebruikt worden als tool om software te downloaden/installeren.

Misleidende website promoot de valse Adobe Flash Player installatie die Opera installeert

Er zijn veel misleidende websites die ontworpen zijn om de bezoekers te laten denken dat de geïnstalleerde versie van Adobe Flash Player verouderd is en dat ze frauduleuze downloaders en/of installatieprogramma's gebruiken die verschillende ongewenste, mogelijk schadelijke software downloaden/installeren. In dit geval installeert het valse Adobe Flash Player-installatieprogramma de browser Opera. Zoals we in de inleiding al vermelden, is het een legitieme webbrowser. Als het echter onbedoeld gedownload en geïnstalleerd is, dan is het zeer waarschijnlijk dat het werd veroorzaakt door één of andere frauduleuze downloader of installer die gepromoot werd via een misleidende website. Vertrouw dit soort installers/downloaders nooit. Heel vaak worden ze gebruikt om mensen te misleiden om verschillende ongewenste programma's of zelfs schadelijke software te downloaden/installeren. De meeste adware-apps zijn dan weer ontworpen om allerlei advertenties weer te geven. Wanneer erop wordt geklikt, dan openen ze dubieuze websites of veroorzaken ze ongewenste downloads/installaties. Vaak verzamelen dergelijke apps ook allerlei browsergerelateerde informatie. Sommige kunnen ontworpen zijn om gevoelige, persoonlijke informatie te registreren. Browserkapers werken ook als tools voor dataspionage. Bovendien zijn ze ontworpen om adressen van valse zoekmachines te promoten door de browserinstellingen te wijzigen. Trojans zijn schadelijke programma's die vaak kettinginfecties veroorzaken: ze downloaden en installeren andere malware (bijvoorbeeld ransomware). Ransomware is een soort software die ontworpen is om de gegevens te coderen. In de meeste gevallen kunnen de slachtoffers hun bestanden niet ontsleutelen zonder de tools die alleen gekocht kunnen worden bij de cybercriminelen die de ransomware ontwierpen. We kunnen dus stellen dat valse Adobe Flash Player-installatieprogramma's en andere frauduleuze downloaders of installers de reden zijn voor de onbedoelde installatie van legitieme software zoals Opera. Daarnaast kunnen ze problemen veroorzaken zoals identiteitsdiefstal, geld- en gegevensverlies, problemen met de veiligheid op internet, privacyschendingen enzovoort. Daarom mogen software en bestanden nooit gedownload worden van onofficiële of misleidende websites of via dubieuze installers of downloaders.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera'
Bedreigingstype PUP (mogelijk ongewenst programma), PUA (mogelijk ongewenste applicatie), Mac-malware, Mac-virus
Symptomen Een programma dat u niet kent verschijnt plots op uw computer.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's.
Schade Financieel verlies (onnodige aankoop van valse software), ongewenste pop-ups met waarschuwingen, trage computerprestaties.
Verwijdering

Om Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera' verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Een paar voorbeelden van websites die ontworpen zijn om valse Adobe Flash Player-installatieprogramma's te promoten, zijn: bestevervideoplayernew[.]info, worldofcontenting[.]info en theultimatesafevideoplayers[.]info. Deze pagina's beweren meestal dat de Adobe Flash Player verouderd is en moedigen gebruikers aan om een nieuwe versie te installeren via een (frauduleuze) installer. Als de Opera-browser op het besturingssysteem geïnstalleerd is, maar als deze niet opzettelijk gedownload of geïnstalleerd werd, dan is deze waarschijnlijk geïnstalleerd via één of andere frauduleuze installer. Die installers is mogelijk ook gebruikt om andere ongewenste programma's te verspreiden.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

In de meeste gevallen worden mogelijk ongewenste toepassingen (en soms legitieme software zoals Opera) onbewust gedownload en geïnstalleerd wanneer deze zijn opgenomen in de downloaders of installers van andere software. Deze verspreidingsmethode staat bekend als "bundeling". Ontwikkelaars gebruiken deze methode om gebruikers te misleiden om de ene (mogelijk ongewenste) software samen met andere (gewenste) software te downloaden/installeren. In de meeste gevallen is de informatie over de extra downloads/installaties te vinden in de instellingen van de installer (zoals "Aangepast", "Geavanceerd", "Handmatig"). Vaak downloaden en installeren de mensen echter programma's zonder die instellingen te controleren (en te wijzigen). Zo kunnen alle inbegrepen ongewenste programma's ook gedownload/geïnstalleerd worden.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Het is belangrijk om software en bestanden te downloaden van officiële, betrouwbare websites en via directe links. Peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule), niet-officiële websites, externe downloaders, installatieprogramma's en andere soortgelijke kanalen, bronnen mogen niet worden gebruikt om software (of bestanden) te downloaden of te installeren. We raden u ook aan om altijd de "Geavanceerde", "Aangepaste" en andere instellingen van downloaders en installers te controleren. Als ze aanbiedingen voor het downloaden/installeren van ongewenste software vermelden, dan moeten deze aanbiedingen geweigerd worden voordat het download-/installatieproces voltooid is. Opdringerige advertenties die worden weergegeven op dubieuze pagina's, openen meestal andere, potentieel schadelijke websites of veroorzaken downloads/installaties van ongewenste apps. Om deze redenen mogen dergelijke advertenties niet aangeklikt worden. Het is mogelijk dat dergelijke advertenties ook op legitieme pagina's worden weergegeven. Als er ongewenste apps (extensies, add-ons of plug-ins) in een browser geïnstalleerd zijn, dan moeten deze meteen worden verwijderd. Zulke software die op het besturingssysteem geïnstalleerd is, moet ook verwijderd worden. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste programma's, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Screenshot van een frauduleuze installatie gedownload van een misleidende website:

valse adobe flash player installatie

Screenshot van het gedeelte "Inleiding" van een valse Adobe Flash Player installatie:

frauduleuze installatie promoot Opera

Screenshot van het gedeelte "Aanbiedingen" van een valse Adobe Flash Player installatie:

frauduleuze adobe flash player installatie promoot opera

Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera' onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera'. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de mogelijk ongewenste applicatie 'opera' gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera' verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan mogelijk ongewenste applicatie 'opera' gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan mogelijk ongewenste applicatie 'opera' gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan mogelijk ongewenste applicatie 'opera' gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera' QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera' op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Mogelijk ongewenste applicatie 'Opera'

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.