Verwijder CrescentCore en andere ongewenste apps uit Mac

Ook bekend als: OSX/CrescentCore malware
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Hoe CrescentCore te verwijderen van een Mac?

Wat is CrescentCore?

CrescentCore is de naam van een kwaadaardig programma dat ook bekend staat als OSX/CrescentCore. Het is malware die gebruikt kan worden om malafide software (bijvoorbeeld, Advanced Mac Cleaner) of een aantal kwaadaardige Safari-browserextensies te installeren. CrescentCore wordt verspreid via een vals installatieprogramma/-update van Flash Player. Bovendien hebben virusdetectie-engines problemen met het detecteren van CrescentCore als een bedreiging.

CrescentCore oplichting

Wanneer het vals installatieprogramma van Flash Player wordt gestart, controleert CrescentCore of het wordt uitgevoerd op een virtuele machine (VM) en of er een antivirusprogramma op het besturingssysteem geïnstalleerd is. Het is bekend dat het geen computers infecteert als het wordt gestart op een VM of een besturingssysteem waarop er antivirussoftware geïnstalleerd is. In andere gevallen wordt de hiervoor genoemde Advanced Mac Cleaner-app op MacOS of een frauduleuze app op Safari geïnstalleerd. Er is echter meer dan één versie van CrescentCore, andere versies kunnen zich anders gedragen. Het is vermeldenswaard dat Advanced Mac Cleaner gecategoriseerd is als een mogelijk ongewenste app (PUA) want het wordt gepromoot via misleidende websites. Dergelijke apps mogen nooit vertrouwd worden. Bovendien zijn ze vrij vaak niet gratis, hun ontwikkelaars gebruiken ze om mensen geld afhandig te maken. Deze apps detecteren bv. onbestaande problemen (bugs, virussen, enzovoort) en moedigen gebruikers aan deze te herstellen/verwijderen met de betaalde versie van de software. Bovendien kan CrescentCore gebruikt worden om browsers met adware, browserkapers en andere ongewenste apps te infiltreren. Als ze geïnstalleerd zijn, verzamelen ze browsegegevens zoals IP-adressen, geolocaties, URL's van bezochte websites, ingevoerde zoekopdrachten enzovoort. Bovendien kunnen sommige van de geïnstalleerde apps gebruikt worden om persoonlijke gegevens te stelen. Doorgaans wordt alle verzamelde informatie misbruikt om inkomsten te op te leveren, wat betekent dat de mensen die deze ongewenste op hun browsers of op hun computers geïnstalleerd hebben problemen kunnen ondervinden met de veiligheid op internet, hun privacy enzovoort. Adware geeft advertenties weer die doorverwijzen naar mogelijk gevaarlijke pagina's. Soms kunnen door het klikken op advertenties ook scripts uitgevoerd worden die verschillende ongewenste apps downloaden/installeren. Het is sterk aanbevolen om dergelijke apps niet geïnstalleerd te hebben. Alle ongewenste apps (inclusief CrescentCore) moeten zo snel mogelijk worden verwijderd.

Bedreigingsoverzicht:
Naam OSX/CrescentCore malware
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar verdachte websites, er zijn ongewenste apps geïnstalleerd in een browser en de computer
Verspreidingsmethoden Valse flash player installers, downloads van torrent-bestanden, dubieuze websites
Schade Volgen u tijdens het surfen op het internet (potentiële privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar verdachte websites, verlies van privé-informatie, computerinfecties
Verwijdering

Om OSX/CrescentCore malware verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

CrescentCore lijkt op een ander programma van dit type genaamd Shlayer. Doorgaans downloaden en installeren mensen dergelijke apps onbedoeld - ze worden vermomd als andere programma's, in dit geval als de bijgewerkte versie van Flash Player. Het probleem is dat deze leiden tot nog meer ongewenste installaties die de oorzaak kunnen zijn van computerinfecties en andere problemen met betrekking tot de privacy, het surfen, enzovoort.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals vermeld in de inleiding verspreidt CrescentCore zich door een vals Adobe Flash Player-installatieprogramma dat zogezegd de momenteel geïnstalleerde versie zal updaten. In plaats van de Flash Player bij te werken, installeert dit echter CrescentCore, dat vervolgens nog meer ongewenste apps installeert. Het is bekend dat dit valse installatieprogramma verspreid wordt via dubieuze websites. Eén van de pagina's die leidt tot het downloaden van het setup-bestand is een pagina die aanbiedt om DC-comics gratis te downloaden. De downloadlinks veroorzaken echter downloads van een vals Adobe Flash Player's installatieprogramma. Het is mogelijk dat CrescentCore ook verspreid wordt via andere dubieuze websites of downloadbronnen zoals peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule enzovoort).

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te verwijderen?

Om downloads en installaties van malware (of andere ongewenste software) te voorkomen, raden we u aan om geen valse updaters te gebruiken. Trouwens, het heeft geen zin om de Flash Player bij te werken of te installeren, er zijn steeds minder websites die Flash nog gebruiken. Verder wordt het niet aanbevolen om bijlagen (of links) te openen in e-mails met onbekende, verdachte afzenders, vooral niet als de ontvangen e-mails irrelevant lijken. Download software via betrouwbare, officiële websites. Het is afgeraden andere tools te gebruiken, zoals third-party-downloaders, peer-to-peer-netwerken, dubieuze pagina's enzovoort. Activeer de geïnstalleerde programma's op de juiste manier. Vermijd activeringe met 'cracking'-tools. Net als valse updaters zijn deze vaak ontworpen om malware te downloaden en te installeren. Bovendien is het niet aanbevolen om 'kraak'-tools te gebruiken. We adviseren om een ​​betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware te installeren en het besturingssysteem regelmatig te scannen. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste applicaties, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Screenshot van een pop-up die de gebruikers aanmoedigt om de Flash Player te updaten met een valse tool:

CrescentCore valse flash pop-up

CrescentCore vermomd als Adobe Flash Player installer/updater:

valse flash player installer promoot CrescentCore malware

OSX/CrescentCore malware onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van OSX/CrescentCore malware. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de osx/crescentcore malware gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

OSX/CrescentCore malware verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan osx/crescentcore malware gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan osx/crescentcore malware gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan osx/crescentcore malware gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
OSX/CrescentCore malware QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van OSX/CrescentCore malware op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met OSX/CrescentCore malware

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.