Cultsearch.pw doorverwijzing (Mac)

Ook bekend als: cultsearch.pw browserkaper
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de cultsearch.pw browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is cultsearch.pw?

cultsearch.pw is een valse zoekmachine die vrijwel identiek is aan weknow.ac en smartsearch.pw. Deze site verbetert zogezegd de surfervaring door de meest nauwkeurige zoekresultaten te leveren. Op het eerste zicht lijkt cultsearch.pw dus legitiem en handig. Het is echter vermeldenswaard dat de ontwikkelaars deze website promoten door gebruik te maken van download/installatie-instellingen die door browserhacking verschillende opties zonder toestemming wijzigen. Bovendien bewaart cultsearch.pw voortdurend allerlei gegevens met betrekking tot de surfactiviteit van gebruikers.

cultsearch.pw browserkaper op een Mac computer

De frauduleuze setups richten zich op de meest populaire webbrowsers (Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome.) Na een succesvolle infiltratie wijzen kwaadaardige instellingen de url voor nieuwe tabbladen, de startpagina en de standaard zoekmachine-opties toe aan cultsearch.pw. Deze wijzigingen zijn niet zo belangrijk. Belangrijker is dat setups stiekem een aantal "helper-objecten" installeren - applicaties van externe partijen en/of browser plug-ins. "Helper-objecten" zijn ontworpen om de opties van de webbrowsers telkens opnieuw toe te wijzen telkens wanneer er pogingen gedaan worden om ze te veranderen. De gebruikers kunnen de browsers niet herstellen naar hun vorige toestand, de gebruikers hebben geen andere keuze dan cultsearch.pw te bezoeken telkens wanneer ze een nieuw browsertabblad openen of als ze op het web zoeken via de adresbalk, hierdoor wordt de surfervaring verstoord. Bovendien registreert cultsearch.pw allerlei gegevens zoals IP-adressen, zoekopdrachten, bezochte URL's, bekeken pagina's en andere soortgelijke informatie met betrekking tot de webbrowsers van de gebruikers. Het probleem is dat deze verzamelde data ook persoonlijke gegevens kun bevatten. Bovendien delen de ontwikkelaars deze gegevens met externe partijen (mogelijk cybercriminelen) in ruil voor geld. Deze personen verkrijgen inkomsten door deze informatie te misbruiken, wat betekent dat dataspionage uiteindelijk kan leiden tot ernstige privacyschendingen of zelfs tot identiteitsdiefstal. We raden u dan ook ten zeerste aan om alle mogelijk ongewenste applicaties zo snel mogelijk te verwijderen. De cultsearch.pw-website kunt u best nooit meer bezoeken.

Bedreigingsoverzicht:
Naamcultsearch.pw browserkaper
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om cultsearch.pw browserkaper verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Combo Cleaner aankopen.

Het internet staat vol met valse webzoekmachines, die allemaal vrijwel identiek zijn. Vrijwel iedereen beweert de surfervaring te verbeteren door een soort van "handige functies" aan te bieden (bijv. verbeterde zoekresultaten, snelle toegang tot populaire websites, weersvoorspellingen, valutakoersen, enz.). Het probleem is dat deze valse webzoekmachines maar één doel hebben: inkomsten genereren voor de ontwikkelaars. Daarom veroorzaken deze sites - in plaats van een echte meerwaarde te bieden voor de gebruiker- ongewenste doorverwijzingen en verzamelen ze allerlei gegevens, waardoor ze een directe bedreiging vormen voor de privacy van de gebruikers en hun veiligheid op internet. Sommigen overladen hun gebruikers zelfs met misleidende zoekresultaten en/of opdringerige advertenties, die beide meestal doorverwijzen naar onbetrouwbare (potentieel schadelijke) websites. Daarom kan het gebruik van valse webzoekmachines uiteindelijk leiden tot verschillende systeeminfecties.

Hoe werd cultsearch.pw geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, wordt cultsearch.pw gepromoot met behulp van malafide downloaders/installatieprogramma's. Deze misleidende marketingmethode wordt "bundelen" genoemd. Ontwikkelaars weten dat de meeste gebruikers waarschijnlijk de download-/installatieprocedures overhaasten en dus de meeste stappen overslaan. Daarom wordt alle informatie over het wijzigen van de instellingen van de browser verborgen achter de "Aangepaste" of "Geavanceerde" opties (of andere secties) van de download/installatieprocessen. Wat belangrijk is, is dat de gebruikers zich vaak achteloos overhaasten en de meeste installatiestappen overslaan. Door dit te doen verlenen de gebruikers niet alleen onbedoeld toestemming aan de setups om verschillende instellingen aan te passen, maar stellen ze het systeem ook bloot aan risicovolle infecties en brengen ze hun eigen privacy in gevaar.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Ongewenste applicaties worden ook gepromoot met behulp van de "bundeling"-methode, evenals via opdringerige advertenties. Om te voorkomen dat dergelijke apps in computers infiltreren, moeten de gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op het internet en tijdens het downloaden/installeren van software. Zorg er altijd voor dat u elke stap van de download- en installatieprocessen zorgvuldig analyseert met behulp van de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen. Vink ondertussen ook alle extra meegeleverde programma's uit en weiger alle aanbiedingen om deze te downloaden/installeren. We raden u ook aan om downloaders/installatieprogramma's van externe partijen te vermijden, omdat de ontwikkelaars inkomsten verkrijgen door ongewenste apps te promoten ("bundelen"). Opdringerige advertenties verwijzen meestal door naar onbetrouwbare websites en/of voeren scripts uit die ontworpen zijn om frauduleuze applicaties te downloaden/installeren. De meeste van deze apps zien er meestal volkomen legitiem uit. Eénmaal erop geklikt verraden deze advertenties zichzelf omdat ze doorverwijzen onbetrouwbare websites (met inhoud zoals pornografie, gokken, dating voor volwassenen, enz.). De meeste worden geleverd door adware-applicaties, wat betekent dat de gebruikers die verdachte doorverwijzingen tegenkomen, onmiddellijk alle verdachte apps en browser plug-ins moeten verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

BELANGRIJK! De frauduleuze instellingen/apps die de cultsearch.pw-website promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel aan te maken. Voer daarom deze acties uit vóór het nemen van verdere verwijderingsstappen:
1) Klik op "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

cultsearch.pw voorkeuren stap 1

2) Selecteer het "AdminPrefs" profiel en verwijder het.

cultsearch.pw voorkeuren stap 2

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties kunt u doorgaan met de verdere verwijderingsstappen voor deze browserkaper.

cultsearch.pw browserkaper onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van cultsearch.pw browserkaper. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

cultsearch.pw doorverwijzing verwijderen:

Verwijder alle aan cultsearch.pw gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de cultsearch.pw browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

cultsearch.pw browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan cultsearch.pw browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan cultsearch.pw browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan cultsearch.pw browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
cultsearch.pw browserkaper QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van cultsearch.pw browserkaper op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met cultsearch.pw browserkaper

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner.