FacebookTwitterLinkedIn

Smartsearch.pw doorverwijzing (Mac)

Ook bekend als: smartsearch.pw browser hijacker
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe de smartsearch.pw browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is smartsearch.pw?

Smartsearch.pw is een andere valse zoekmachine die volgens de ontwikkelaars de surfervaring verbetert door verbeterde zoekresultaten te genereren. In lay-out verschilt deze nauwelijks van Google, Yahoo, Bing en andere legitieme zoekmachines. Daarom zijn velen van mening dat smartsearch.pw ook legitiem is. Toch moeten gebruikers weten dat ontwikkelaars deze site promoten via malafide installers die de opties van webbrowsers wijzigen zonder toestemming. Alsof dat nog niet genoeg is, verzamelt smartsearch.pw ook voortdurend informatie over de surfactiviteit van gebruikers van de website.

smartsearch.pw browser hijacker op een Mac computer

Frauduleuze setups richten zich op Safari, Google Chrome en Mozilla Firefox. Onmiddellijk na infiltratie wijzen de setups smartsearch.pw aan als de standaard zoekmachine van de browser, als startpagina en als URL voor nieuwe tabbladen. Wat belangrijker is, is dat setups stiekem een aantal "helperobjecten" installeren - applicaties van derden en/of browser plug-ins. Deze "helper-objecten" worden gebruikt om de bovengenoemde instellingen telkens opnieuw te wijzigen elke keer dat iemand probeert ze te veranderen. Daarom zijn gebruikers niet in staat om hun browsers te herstellen totdat "helperobjecten" zijn geëlimineerd, ook al zijn de wijzigingen klein. Uiteindelijk worden gebruikers automatisch doorgestuurd naar smartsearch.pw telkens telkens als ze een nieuw browsertabblad openen of op internet zoeken via de adresbalk. Deze ongewenste doorverwijzingen verstoren de surfervaring op internet aanzienlijk. We moeten ook vermelden dat smartsearch.pw en de "helperobjecten" worden ontworpen om informatie te registreren over de surfactiviteit van gebruikers op de website. De verzamelde gegevens (IP-adressen, URL's van bezochte websites, bekeken pagina's, zoekopdrachten, enz.) bevatten meestal persoonlijke gegevens. Bovendien worden deze gedeeld met derden (mogelijk cybercriminelen) die inkomsten genereren door de informatie te misbruiken. Daarom kan dataspionage leiden tot ernstige privacyschendingen of zelfs identiteitsdiefstal. Als u doorverwijzingen naar smartsearch.pw ervaart dan moet u onmiddellijk alle verdachte applicaties en browserextensies verwijderen. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid.

Bedreigingsoverzicht:
Naamsmartsearch.pw browser hijacker
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Internet staat vol met valse zoekmachines zoals smartsearch.pw. Enkele voorbeelden zijn search-mate.com, search.bittsearch.com en sleepshadow.com. Deze claimen allemaal de surfervaring te verbeteren. Dergelijke claims zijn echter slechts pogingen om een legitieme en nuttige indruk te wekken. In werkelijkheid bieden valse zoekmachines geen toegevoegde waarde voor reguliere gebruikers. In plaats daarvan veroorzaken ze ongewenste omleidingen en verzamelen ze gevoelige informatie. Sommigen worden ontwikkeld om opdringerige advertenties (kortingsbonnen, banners en dergelijke) en/of valse zoekresultaten te genereren. Meestal linken ze naar onbetrouwbare websites, wat betekent dat het gebruik van valse zoekmachines kan leiden tot allerlei computerinfecties.

Hoe werd smartsearch.pw geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals hierboven vermeld wordt smartsearch.pw gepromoot met behulp van kwaadaardige downloaders en installers. Deze misleidende marketingmethode wordt 'bundeling' genoemd. Ontwikkelaars weten dat gebruikers vaak de download- en installatieprocessen roekeloos overhaasten en de meeste stappen overslaan. Daarom wordt alle informatie over het wijzigen van de instellingen van de browser verborgen achter de "Aangepaste" en "Geavanceerde" instellingen (of andere secties) van deze procedures. Door het overslaan van stappen verlenen gebruikers niet alleen onbedoeld toestemming aan de setups om verschillende opties aan te passen, maar stellen ze hun systeem ook bloot aan een risico op allerlei infecties en brengen ze hun eigen privacy in gevaar.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te voorkomen?

Potentieel ongewenste programma's (PUP's) worden ook verspreid met behulp van de "bundling"-methode, via intrusieve advertenties (die linken naar kwaadwillende websites en/of scripts uitvoeren die stiekem PUP's en malware downloaden/installeren). Om de infiltratie van PUP's te voorkomen moeten gebruikers dus zeer voorzichtig zijn bij het downloaden en installeren van software en bij het surfen op internet in het algemeen. Het is erg belangrijk om "Aangepaste" en "Geavanceerde" instellingen te selecteren en elk venster van download- en installatiedialogen zorgvuldig te analyseren. Tijdens de procedure moeten gebruikers alle extra inbegrepen programma's weigeren evenals aanbiedingen om extra programma's te downloaden of te installeren. We raden u ten zeerste aan om de gewenste programma's alleen te downloaden van officiële bronnen (via directe downloadlinks) in plaats van ze te downloaden via programma's van derden. Die laatste promoten immers ongewenste programma's en mogen daarom niet worden gebruikt. Het is ook belangrijk om op te merken dat intrusieve advertenties meestal ontworpen worden om legitiem te lijken. Desondanks zijn ze makkelijk te herkennen, want ze linken vrijwel altijd door naar onbetrouwbare websites met inhoud zoals daten voor volwassenen, pornografie, gokken, enquêtes, enz. De overgrote meerderheid is te herkennen als veroorzaakt door potentieel ongewenste adware-programma's en dus zouden gebruikers die dergelijke verdachte doorverwijzingen ervaren onmiddellijk alle dubieuze applicaties en browserinvoegtoepassingen moeten verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met browserkapers dan is het aanbevolen een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze browserkaper automatisch te elimineren.

Misleidende website die een valse Adobe Flash Player-updater promoot (die op zijn beurt smartsearch.pw verspreidt):

Dubieuze website promoot smartsearch.pw

BELANGRIJKE OPMERKING! Frauduleuze installers of apps die de website search.bittsearch.com promoten maken een nieuw apparaatprofiel aan. Voer daarom vóór het volgen van het verwijderingsproces deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

smartsearch.pw preferences step 1

2) Selecteer het "AdminPrefs"-profiel en verwijder het.

smartsearch.pw preferences step 2

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties kunt u doorgaan met de verdere verwijderingsstappen voor deze browserkaper.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

Smartsearch.pw doorverwijzing verwijdering:

Verwijder aan smartsearch.pw gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker verwijdering uit de map applicaties

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer je “Applicaties”. In de map applicaties zoek je naar “MPlayerX, NicePlayer” of andere verdachte applicaties en sleept deze naar de prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie(s) die online advertenties veroorzaken scan je je Mac op mogelijk achtergebleven onderdelen.

Verwijder aan de smartsearch.pw browser hijacker gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

smartsearch.pw browser hijacker startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan smartsearch.pw browser hijacker gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan smartsearch.pw browser hijacker gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan smartsearch.pw browser hijacker gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
smartsearch.pw browser hijacker QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van smartsearch.pw browser hijacker op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.