Weknow.start.me doorverwijzing (Mac)

Ook bekend als: weknow.start.me browserkaper
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de weknow.start.me browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is weknow.start.me?

Weknow.start.me is een nieuwe variant van weknow.ac, een valse zoekmachine die als legitiem wordt voorgesteld. Volgens zijn ontwikkelaars zou weknow.start.me aan zijn gebruikers een verbeterde browserervaring bieden (verbeterde zoekresultaten, snellere zoekopdrachten, enzovoort). Deze zoekmachine wordt gepromoot met behulp van kwaadaardige downloaders/installatieprogramma's (download/installatie-instellingen) die ontworpen zijn om de browserinstellingen te wijzigen. Bovendien verzamelt het ook informatie met betrekking tot de surfgewoonten van zijn gebruiker. Het is de moeite waard te vermelden dat start.me zelf een legitiem domein is dat gebruikt wordt door de ontwikkelaars van de valse zoekmachines van weknow.start.me.

weknow.start.me browsekaper op een Mac computer

De frauduleuze downloaders/installatieprogramma's die in de inleiding genoemd werden, richten zich meestal op webbrowsers zoals Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome. In dit geval wijzen ze het weknow.start.me-adres toe als standaardzoekmachine, startpagina en nieuwe tabblad-URL. Niet iedereen vindt deze veranderingen belangrijk, maar ze kunnen niet ongedaan gemaakt/veranderd worden. Deze setups (valse installateurs) installeren ook "helper-objecten". Deze zijn ontworpen om te zorgen dat de gebruiker de instellingen niet kan aanpassen: ze wijzen deze browserinstellingen opnieuw toe zodra een poging wordt ondernomen om ze te wijzigen. Simpel gezegd, het betekent dat de mensen die hun browsers op deze manier gewijzigd hebben, gedwongen worden om weknow.start.me te bezoeken elke keer dat ze een nieuw browservenster openen, een tab openen of een zoekopdracht invoeren in de URL balk. Een ander probleem is dat zowel de "helper-objecten" (browserextensies, add-ons of plug-ins) als de valse zoekmachine weknow.start.me gerelateerde gegevens verzamelen. Meestal zijn het zoekopdrachten, IP-adressen, geolocaties, URL's van bezochte websites, enzovoort. Het is echter altijd mogelijk dat er persoonlijke gegevens verzameld worden. Deze gegevens worden gedeeld met externe partijen (mogelijk ook cybercriminelen) die deze info misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Zoekmachines en apps die gegevens verzamelen, kunnen voor hun gebruikers een aantal problemen veroorzaken met betrekking tot de veiligheid van het browsen of de privacy en kunnen zelfs tot identiteitsdiefstal leiden. Als er ongewenste apps in een webbrowser geïnstalleerd zijn, dan raden we u aan om deze zo snel mogelijk te verwijderen.

Bedreigingsoverzicht:
Naamweknow.start.me browserkaper
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om weknow.start.me browserkaper verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Combo Cleaner aankopen.

Er zijn ontelbaar veel verschillende valse zoekmachines, dit zijn slechts enkele voorbeelden van andere  gelijkaardige zoekmachines: search.fegline.com, search.blueslaluz.com en search.getmybestyear.com. Meestal presenteren en promoten hun ontwikkelaars ze als legitiem en kunnen ze hun gebruikers ook enkele nuttige functies aanbieden. Maar in plaats van de beloofde meerwaarde te leveren, zijn ze vaak alleen bedoeld om op de één of andere manier inkomsten voor hun ontwikkelaars te genereren.

Hoe werd weknow.start.me geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals we hebben uitgelegd, verspreiden (promoten) de ontwikkelaars van de weknow.start.me zoekmachines deze met behulp van kwaadaardige downloaders/installatieprogramma's die webbrowsers kapen. Ze slagen hier vaak in omdat ze een misleidende marketingmethode gebruiken die "bundelen" wordt genoemd. Deze methode wordt gebruikt om de mensen te misleiden zodat ze wijzigingen in de browserinstellingen aanbrengen en verschillende ongewenste apps kunnen installeren. Gewoonlijk wordt alle informatie over de ongewenste apps of mogelijke wijzigingen van browserinstellingen verborgen in de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere vergelijkbare instellingen van de download- en installatieprocessen. Geen van de ongewenste installaties van de wijzigingen in de browserinstellingen kan echter gebeuren zonder toestemming van de gebruiker. Doorgaans verlenen ze deze machtigingen onbedoeld door alle bovengenoemde instellingen ongewijzigd te laten.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Meestal zijn onzorgvuldig gedrag en/of een gebrek aan kennis de belangrijkste redenen voor problemen in verband met online veiligheid en privacy. Om de dingen te vermijden die we hierboven hebben genoemd, raden we u aan om aandachtig te zijn tijden het surfen op het internet en bij het downloaden en installeren van software. Download geen software via onofficiële, onbetrouwbare websites, torrent-clients (of andere Peer-to-Peer-netwerken) of via externe downloaders. Controleer altijd alle beschikbare "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere soortgelijke opties bij het downloaden van software. Zorg ervoor dat alle aanbiedingen voor het installeren van ongewenste apps geweigerd worden. Houd er bovendien rekening mee dat cybercriminelen vaak geld investeren in het ontwerpen van opdringerige advertenties, daarom zien de meeste ervan er legitiem uit. Onbetrouwbare advertenties leiden vaak door naar datingsites voor volwassenen, pornografie, gokken en andere onbetrouwbare websites. Vaak doorgestuurd worden naar dergelijke websites kan betekenen dat er enkele ongewenste apps op een webbrowser of op de computer geïnstalleerd zijn. Verwijder alle ongewenste extensies, add-ons en plug-ins die geïnstalleerd zijn in uw webbrowser en de ongewenste programma's die op de computer geïnstalleerd zijn. Als uw computer al geïnfecteerd is met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

De weknow.start.me website (omleiding naar een dubieuze zoekmachine zodra een zoekopdracht is ingevoerd):

weknow.start.me gif

Websites gepromoot door valse installers (weknow.start.me):

website promoot weknow.start.me 1 website promoot weknow.start.me 2

Misleidende applicatie-installer die weknow.start.me promoot:

misleidende applicatie-installer promoot weknow.start.me 1 misleidende applicatie-installer promoot weknow.start.me 2

BELANGRIJK! Frauduleuze setups/apps die de weknow.start.me website promoten, zijn ontwikkeld om een nieuw gebruikersprofiel te creëeren. Vervolledig daarom eerst de volgende stappen alvorens een andere actie te ondernemen:
1) Klik op het "Voorkeuren" icoon in de menubalk en selecteer "Profielen"

pavadinimas voorkeuren stap 1

2) Selecteer het "AdminPrefs" profiel en verwijder het.

pavadinimas voorkeuren stap 2

3) Voer een volldige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties kunt u doorgaan met de verdere verwijderingsstappen voor deze browserkaper.

weknow.start.me browserkaper onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van weknow.start.me browserkaper. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

weknow.start.me doorverwijzing verwijderen:

Verwijder de aan weknow.start.me gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de weknow.start.me browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

weknow.start.me browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan weknow.start.me browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan weknow.start.me browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan weknow.start.me browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.