DPD Delivery e-mail virus

Ook bekend als: DanaBot virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

DPD Delivery e-mail virus verwijderingsgids

Wat is DPD Delivery Email Virus?

"DPD Delivery e-mail virus" is een van de vele spamcampagnes waarme de DanaBot trojan wordt verspreid. Gebruikers ontvangen in de regel een nepmelding over een ontvangen e-mailpakket van koeriersdienst DPD. Aan gebruikers wordt gevraagd om de bezorgstatus te controleren door te klikken op "Run Parcel Track". Die link leidt echter tot het downloaden van een kwaadaardig archiefbestand .js (JavaScript) bevat.

DPD Delivery e-mail virus malware

Zoals hierboven vermeld, krijgen gebruikers een link waarmee ze de pakketstatus kunnen opvolgen. Na het klikken op de genoemde link wordt aan gebruikers gevraagd om een gearchiveerd JavaScript-bestand te downloaden. Het openen van dit bestand resulteert in een infiltratie met de DanaBot trojan. Dezelfde e-mail biedt ook aan om een DPDgroup-toepassing te downloaden. Toch leidt de link met de naam "Meer informatie" eveneens tot het downloaden van JavaScript-bestanden. Zoals vermeld wordt de e-mail gepresenteerd als een melding van DPD - een legitiem koeriersbedrijf. Het is echter duidelijk dat deze organisatie niets te maken heeft met de spam-campagne "DPD Delivery e-mail virus". Het is heel gebruikelijk voor cybercriminelen om zich te verschuilen achter de namen van populaire bedrijven en overheidsinstanties. Ze doen dit om meer systemen te kunnen besmetten - gebruikers zullen veel vaker bestanden openen als de afzender vertrouwd is. Nu is DanaBot in wezen een banktrojan. Het belangrijkste doel is logins en wachtwoorden van bankrekeningen te verzamelen. DanaBot werd ontworpen om webbrowsers te kapen en bankwebsites aan te passen, zodat alle ingevoerde logins en wachtwoorden worden opgeslagen op een externe server die wordt bestuurd door cybercriminelen. Daarnaast maakt DPD Delivery Email Virus een screenshot van de desktop van het slachtoffer, registreert het een lijst met bestaande bestanden en gedetailleerde systeeminformatie en verzend het ook deze naar een externe server. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars van DanaBot ernaar streven zoveel mogelijk inkomsten te genereren. Het is dus zeer waarschijnlijk dat gekaapte accounts worden misbruikt om geld van te stelen., online aankopen te doen, enzovoort. De aanwezigheid van een dergelijk virus kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen en ernstige privacyschendingen. Als u de e-mails van "DPD Delivery Email Virus" al hebt geopend dan moet u onmiddellijk de gedownloade bestanden verwijderen, het systeem scannen met een betrouwbare anti-virus of anti-spyware software en alle bedreigingen verwijderen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamDanaBot virus
BedreigingstypePhishing, oplichting, social engineering, fraude
SymptomenOngeautoriseerde online aankopen, gewijzigde accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot iemands computer.
Verspreidings- methodenMisleidende e-mails, frauduleuze online pop-upadvertenties, technieken met kwaadaardige zoekmachines, verkeerd gespelde domeinen.
SchadeVerlies van gevoelige privé-informatie, financiële verliezen, identiteitsdiefstal.
Verwijdering

Om DanaBot virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

DanaBot lijkt sterk op Hancitor, TrickBot, Emotet, Adwind en vele andere trojans die worden verspreid via spamcampagnes. Hun gedrag kan enigszins verschillen - sommige verzamelen persoonlijke informatie, anderen veroorzaken kettinginfecties (het ene virus verspreidt het andere), enzovoort. Uiteindelijk hebben al deze virussen echter één ding gemeen: ze vormen een directe bedreiging voor de privacy van gebruikers en hun veiligheid op internet. Om deze reden is het absoluut aanbevolen deze bedreiginngen te verwijderen.

Hoe besmette DPD Delivery e-mail virus mijn computer?

De "DPD Delivery e-mail virus"-campagne prolifereert een kwaadaardig JavaScript-bestand. Eenmaal geopend, voert het JavaScript-bestand opdrachten uit die DanaBot downloaden en installeren in het systeem. Vrijwel alle spamcampagnes zijn gebaseerd op hetzelfde malwaredistributiemodel - cybercriminelen presenteren kwaadaardige bestanden (in de meeste gevallen Microsoft Office-documenten) als legitieme bestanden, wat gebruikers ertoe aanzet deze te downloaden en te openen. We moeten ook vermelden dat de DanaBot-malware alleen werkt op het Microsoft Windows-besturingssysteem en dat gebruikers van andere platforms zich dus geen zorgen hoeven te maken.

Hoe de installatie van malware te voorkomen?

Om deze situatie te voorkomen moeten gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op internet. Denk altijd goed na voordat u e-mailbijlagen opent. Als het bestand niet relevant is en/of werd ontvangen vanaf een verdacht of onherkenbaar e-mailadres, dan mag het nooit worden geopend. Zorg er bovendien voor dat er altijd een gerenommeerde antivirus- en antispyware-suite is geïnstalleerd en actief is, want dergelijke tools houden  zeer waarschijnlijk schadelijke bestanden tegen en voorkomen verdere schade. Geïnstalleerde applicaties en het besturingssysteem up-to-date houden is ook sterk aanbevplen. De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn gebrek aan kennis en roekeloos gedrag. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als u de bijlage "DPD Delivery Email Virus" al hebt geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de e-mailbrief "DPD Delivery Email Virus":

Onderwerp: uw pakket komt eraan
We bezorgen uw BT-pakket
Uw pakket is onderweg, een tijdstip voor 1 uur is geselecteerd voor levering zodra uw pakket in de bestelwagen is geladen, meestal om 13.00 uur. Klik op de link om de juiste levertijd te krijgen of leveringen opnieuw te plannen.
Let op, onze chauffeur kan dit item niet veilig achterlaten.
Run Parcel Track
Jouw pakket: -
Download onze app
Mis nooit meer een pakketbezorging van uw favoriete DPDgroup-bedrijven, DPD Local en DPD.
Meer weten

Screenshot van DanaBot's proces in Windows Taakbeheer:

DanaBot in Windows Taakbeheer

DanaBot virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van DanaBot virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van task manager/taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

schermafbeelding van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP and Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Opties' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt/enable hidden files and folders voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
DanaBot virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van DanaBot virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met DanaBot virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.