FacebookTwitterLinkedIn

ChillTab Virus (Mac)

Ook bekend als: search.chill-tab.com doorverwijzing
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe de ChillTab browser hijacker te verwijderen van een Mac?

Wat is ChillTab?

ChillTab is een frauduleuze toepassing die de surfervaring op het internet zou verbeteren door de zoekresultaten te verbeteren. Een dergelijke functionaliteit lijkt misschien legitiem maar houd er rekening mee dat deze toepassing vaak zonder toestemming systemen infiltreert. Bovendien past het de instellingen van de webbrowser aan en verzamelt het gevoelige dat. Om deze redenen wordt ChillTab geklasseerd als een mogelijk ongewenst programma en een browserkaper.

ChillTab browser hijacker op een Mac computer

Deze browser hijacker werd ontworpen om een valse zoekmachine op internet te promoten - search.chill-tab.com. ChillTab richt zich op Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome-browsers. Eenmaal geïnfiltreerd, wijst ChillTab de URL voor nieuwe tabbladen, de standaard zoekmachine en de startpagina toe aan search.chill-tab.com. Deze veranderingen lijken misschien onbelangrijk maar onderzoeksresultaten tonen aan dat search.chill-tab.com werd ontworpen om de browseropties telkens opnieuw toe te wijzen als er pogingen worden ondernomen om ze te wijzigen. Met andere woorden, zolang ChillTab aanwezig is, is het niet mogelijk om browsers te herstellen. Gebruikers hebben geen andere keuze dan search.chill-tab.com te bezoeken telkens ze op het web zoeken via de adresbalk, of ook gewoon als ze een nieuw browsertabblad openen. Gebruikers moeten ook weten dat ChillTab (en search.chill-tab.com) werd ontworpen om informatie te registreren die doorgaans persoonlijke gegevens bevat. De verzamelde gegevens (IP-adressen, URL's van bezochte websites, bekeken pagina's, zoekopdrachten, enzovoort.) worden later gedeeld met derden (mogelijk cybercriminelen). Deze genereren mogelijk inkomsten door de privédata te misbruiken. Daarom kan dataspionage uiteindelijk leiden tot ernstige privacyschendingen of zelfs identiteitsdiefstal. We raden u aan de ChillTab-browserkaper te verwijderen en de site search.chill-tab.com nooit meer opnieuw te bezoeken.

Bedreigingsoverzicht:
Naamsearch.chill-tab.com doorverwijzing
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

ChillTab deelt veel gelijkenissen met tientallen andere browserkapers. Door zogezegd "interessante functies" aan te bieden, creëren potentieel ongewenste programma's een legitieme indruk. Deze toepassingen zijn echter enkel bedoeld om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars. Dit betekent dat claims over het aanbieden van "nuttige functies" slechts pogingen zijn om een legitieme indruk te wekken. In plaats van toegevoegde waarde te bieden, veroorzaken browserkapers ongewenste doorverwijzingen en verzamelen ze gevoelige informatie. Het is ook de moeite waard te vermelden dat sommige valse zoekmachines gebruikers valse zoekresultaten tonen voeden en intrusieve advertenties. Daarom kan het gebruik ervan de oorzaak zijn van ernstige privacyschendingen of zelfs identiteitsdiefstal.

Hoe werd ChillTab geïnstalleerd op mijn computer?

De ontwikkelaars verspreiden ChillTab via een misleidende marketingmethode genaamd 'bundling' en via intrusieve advertenties. "Bundelen" is de stiekeme installatie van PUP's samen met reguliere programma's. De "gebundelde" programma's worden verborgen onder de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen (of andere secties) van download- en installatieprocessen. Ondertussen leiden intrusieve advertenties gebruikers door naar kwaadaardige sites en/of voeren scripts uit die heimelijk malware downloaden en installeren. Het probleem is dat gebruikers deze procedures overhaasten en de meeste stappen overslaan. Bovendien klikken gebruikers vaak op allerlei advertenties zonder na te denken over mogelijke gevolgen. Dergelijk gedrag leidt vaak tot de onbedoelde installatie van PUP's zoals ChillTab.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om infiltratie van PUP's te voorkomen moeten gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op internet en vooral bij het downloaden en installeren van software. Houd er rekening mee dat opdringerige advertenties meestal worden ontworpen om er legitiem uit te zien. Desalniettemin zijn ze te herkennen aan het feit dat ze vrijwel altijd doorlinken naar sites met inhoud zoalsgokken, dating voor volwassenen, pornografie enzovoort). Deze advertenties worden meestal vertoond door PUP's van het adware-type. Daarom moeten gebruikers die veel verdachte doorverwijzingen ervaren onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies verwijderen. Ook is het erg belangrijk om elk venster van download- en installatieprocessen zorgvuldig te analyseren en alle aanvullende programma's af te wijzen. Software mag alleen worden gedownload van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Ontwikkelaars verdienen geld aan downloaders en installatieprogramma's van derden, door het promoten van PUP's. Daarom mogen dergelijke tools niet worden gebruikt. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Als uw computer reeds is geïnfecteerd met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze browserkaper automatisch te verwijderen.

Misleidende applicatie-installer die Chill-tab promoot:

Misleidende installer promoot ChillTab

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

ChillTab verwijdering:

Verwijder aan ChillTab gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker verwijderen uit de map applicaties

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer je “Applicaties”. In de map applicaties zoek je naar “MPlayerX”,“NicePlayer” of andere verdachte applicaties en sleept deze naar de prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie(s) die online advertenties veroorzaken scan je je Mac op mogelijk achtergebleven onderdelen.

Verwijder aan de search.chill-tab.com doorverwijzing gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

search.chill-tab.com doorverwijzing startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan search.chill-tab.com doorverwijzing gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan search.chill-tab.com doorverwijzing gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan search.chill-tab.com doorverwijzing gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
search.chill-tab.com doorverwijzing QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van search.chill-tab.com doorverwijzing op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.