FacebookTwitterLinkedIn

Search.linkeymac.com doorverwijzing (Mac)

Ook bekend als: linkeymac.com browser hijacker
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe de search.linkeymac.com browser hijacker te verwijderen van een Mac?

Wat is search.linkeymac.com?

De ontwikkelaars stellen search.linkeymac.com voor als een kwalitatieve zoekmachine die zogezegd de zoekresultaten verbetert en daardoor een betere surfervaring levert. Initieel kan search.linkeymac.com gelijkaardig lijken aan Google, Bing, Yahoo en andere legitieme zoekmachines. Veel gebruikers geloven daarom dat search.linkeymac.com ook legitiel is. In feite registreert de site echter persoonlijke gegevens. De ontwikkelaars promotn search.linkeymac.com via installers of downloaders die de browser gijzelen en die browseropties wijzigen zonder toestemming van de gebruikers.

search.linkeymac.com browser hijacker op een Mac-computer

Volgend op de infiltratie gijzelen frauduleuze installers de Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome browsers, waarbij stiekem de instellingen voor de startpagina, de standaard zoekmachine en de URL vor nieuwe tabbladen gewijzigd worden naar search.linkeymac.com. Hoewel deze wijzigingen op het eerste zicht onbelangrijk kunnen lijken is voor gebruikers onmogelijk deze ongedaan te maken. Onderzoek wijst uit dat de set-ups verschillende 'helper objects' installeren (externe mogelijk ongewenste programma's en/of browser extensies). Deze apps/plug-ins wijzen de browseropties telkens opnieuw toe wanneer pogingen worden ondernomen om ze te wijzigen. Hierdoor is het herstellen van de browsers naar een eerdere staat onmogelijk en gebruikers worden verplicht search.linkeymac.com te bezoeken telkens ze een nieuw browsertabblad openen en/of wanneer ze via de adresbalk zoeken. Dit verstoort de surfervaring op internet ernstig. Zoals hierboven vermeld registreren search.linkeymac.com (en de helper objects) voortdurend gegevens over de gebruikers en het systeem (voornamelijk gerelateerd aan de surfactiviteit op internet) waarbij mogelijk ook private gegegens worden opgenomen. De ontwikkelaars verkopen deze aan derden. Hierdoor kan de aanwezigheid van een spionage-app een risico vomen voor je privacy. Sommige helper objecten misbruiken ook computerbronnen om allerlei achtergrondtaken uit te voeren (zoals stiekem cryptomunten mijnen). Daardoor verstoren deze mogelijk ongewenste programma's en add-ons de computerprestaties. Als je doorverwijzingen ervaart naar search.linkeymac.com, verwijder dan alle verdachte applicaties en browser plug-ins en bezoek deze misleidende website nooti opnieuw.

Bedreigingsoverzicht:
Naamlinkeymac.com browser hijacker
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Search.linkeymac.com is identiek aan search.webfindersearch.com, search.webfinderresults.com, search.macsafefinder.com en vele andere. In feite zijn alle valse zoekmachines gelijkaardig. Door het aanbieden van 'nuttige functies' (verbeterde zoekresultaten, weersvoorspellingen, snelle toegang tot populaire websites enz.) verleiden ze vaak gebruikers tot het idee dat deze sites legitiem en nuttig zijn. Het enige doel van de valse zoekmachines is echter het genereren van inkomsten voor de ontwikkelaars. De meeste zijn nutteloos voor gewone gebruikers. Slechts een kleine fractie levert de beloofde functies. In de meeste gevallen registreren de valse zoekmachines allerlei privégegevens en veroorzaken ze ongewenste doorverwijzingen. Sommige staan bekend wegens hun valse zoekresultaten en het leveren van 'malvertising advertenties'. Deze resultaten en advertenties leiden gewoonlijk door naar frauduleuze sites. Verder voeren sommige kwaadaardige advertenties scripts uit die malware downloaden en installeren (of andere mogelijk ongewenstte programma's).

Hoe werd search.linkeymac.com geïnstalleerd op mijn computer?

Criminelen gebruiken browser hijackers om search.linkeymac.com te promoten. Deze misleidende marketingmethode wordt 'bundling' genoemd. Onderzoek toont aan dat veel gebruikers de download- en installatieprocessen overhaasten en de meeste stappen overslaan. Ontwikkelaars weten dit en verbergen daarom de wijzigingen aan de browsermodificaties onder de 'Aangepaste/Geavanceerde' instellingen van de andere secties van de download- en installatieprocessen en ze geven daar geen duidelijke informatie over. Als gebruikers de stappen overslaan geven gebruikers onbedoeld toestemming aan de installers om allerlei instellingen te wijzigen, stellen ze hun systeem bloot aan een risico op allerlei besmettingen en brengen ze hun privacy in gevaar.

Hoe vermijd je de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Net zoals kwaadaardige advertenties worden mogelijk ongewenste programma's verspreid via de bundelmethode. Wees daarom oplettend bij het surfen op internet en vooral bij het downloaden en installeren van software. Criminelen doen veel moeite om kwaadaardige advertenties te ontwerpen. Ze lijken meestal legitiem maar kwaadaardige advertenties onderscheiden zich door hun doorverwijzingen. Meestal verwijzen ze door naar verdachte websites zoals enquête-, gok-, porno of datingwebsites. Als je zulke doorverwijzingen ervaart verwijder dan alle verdachte applicaties en browser plug-ins. Merk op dat criminelen geld verdienen aan het promoten van externe download- en installatietools (via de bundelmethode). Daarom moet je deze tools vermijden, je kunt software of updates best enkel via officiële websites downloaden. Analyseer nauwgezet elke stap (vooral de 'Aangepaste/Geavanceerde' instellingen) en vink alle bijkomend inbegrepen programma's uit. De sleutel tot computerveiligheid is oplettendheid.

Website die de search.linkeymac.com browser hijacker promoot:

Dubieuze website gebruikt om search.linkeymac.com te promoten

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

search.linkeymac.com doorverwijzing verwijdering:

Verwijder aan search.linkeymac.com-gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker verwijdering uit de map applicaties

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer je “Applicaties”. In de map applicaties zoek je naar “MPlayerX”,“NicePlayer” of andere verdachte applicaties en sleept deze naar de prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie(s) die online advertenties veroorzaken scan je je Mac op mogelijk achtergebleven onderdelen.

Verwijder aan de linkeymac.com browser hijacker gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

linkeymac.com browser hijacker startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan linkeymac.com browser hijacker gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan linkeymac.com browser hijacker gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan linkeymac.com browser hijacker gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
linkeymac.com browser hijacker QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van linkeymac.com browser hijacker op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.