FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat je wordt opgelicht door valse e-mails "A Team Member Shared An Item"

Ook bekend als: "A Team Member Shared An Item" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor e-mail is "A Team Member Shared An Item"?

Na onderzoek van de e-mail "A Team Member Shared An Item" hebben we ontdekt dat het om spam gaat. Het doel van deze e-mail is om ontvangers te misleiden zodat ze hun inloggegevens voor hun e-mailaccount vrijgeven aan een phishingsite - vermomd als een inlogpagina - door te beweren dat ze dit moeten doen om toegang te krijgen tot een document dat naar hen is verzonden.

A Team Member Shared An Item spam e-mailcampagne

Overzicht e-mailoplichting "A Team Member Shared An Item"

In de spammail met als onderwerp "Een collega heeft een item met je gedeeld" (kan variëren) staat dat het teamlid van de ontvanger hem of haar een document heeft gestuurd. De brief verleidt de ontvanger vervolgens om op de knop"Document hier openen" te klikken om toegang te krijgen tot het niet-bestaande bestand.

Het moet worden vermeld dat alle informatie in deze e-mail vals is en dat deze e-mail niet is gekoppeld aan echte personen of entiteiten.

De knop in deze brief leidt naar een phishing-website die wordt voorgesteld als een aanmeldingspagina voor e-mailaccounts. Dit soort sites registreert de informatie die aan hen wordt verstrekt. Daarom kunnen gebruikers hun e-mails laten stelen door hun inloggegevens op deze webpagina in te voeren.

De ongeautoriseerde toegang kan op verschillende manieren worden misbruikt. E-mails, vooral werkmails, bevatten meestal ongelooflijk gevoelige informatie. Het kapen van een e-mail kan ook een manier zijn om controle te krijgen over de accounts en platforms die via de e-mail zijn geregistreerd.

Om hier verder op in te gaan, kunnen cybercriminelen de identiteit van accounteigenaars stelen (bijv. e-mails, sociale media, sociale netwerken, messengers, chats, etc.) en om leningen of donaties vragen van contactpersonen/vrienden/volgers, oplichting promoten en malware verspreiden door schadelijke bestanden of links te delen.

Gestolen financiële accounts (bijv. e-commerce, digitale portemonnees, geld overmaken, online bankieren, etc.) kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties en online aankopen te doen.

Kortom, slachtoffers van scammail zoals "A Team Member Shared An Item" kunnen te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als je je inloggegevens hebt ingevoerd op een phishingwebsite, verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en neem contact op met de officiële ondersteuning.

Samenvatting van de bedreiging:
Naam "A Team Member Shared An Item" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim Een collega van de ontvanger heeft hem een document gestuurd.
Verwante domeinen privates1[.]shop
Namen van detecties (privates1[.]shop) Combo Cleaner (Malware), CRDF (Schadelijk), Dr.Web (Schadelijk), ESET (Phishing), VIPRE (Phishing), Volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Distributiemethoden Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van phishing-spamcampagnes

"Department Of Treasury - Compensation Funds", "Your Statement Reviewed And Paid", "Secured Document", "Account Password Needs To Be Reset", en "Chase - Access Restricted" zijn slechts enkele voorbeelden van phishing-campagnes die we onlangs hebben onderzocht.

Naast inloggegevens zijn deze e-mails meestal gericht op persoonlijk identificeerbare informatie en financiële gegevens. Er worden echter ook verschillende oplichtingspraktijken gepromoot via spammail, en het wordt ook gebruikt om malware te verspreiden.

Deze e-mails zijn vaak slordig in elkaar gezet en zitten vol fouten, maar ze kunnen ook vakkundig zijn gemaakt en zelfs geloofwaardig zijn vermomd als berichten van legitieme entiteiten (bijv. bedrijven, dienstverleners, organisaties, instellingen, autoriteiten, enz.)

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spamcampagnes zijn een van de meest voorkomende methoden om malware te verspreiden. Spam e-mails/berichten kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden zijn er in verschillende formaten, bijv. documenten (PDF, Microsoft Office, Microsoft OneNote, enz.), archieven (RAR, ZIP, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enzovoort.

Zodra een besmettelijk bestand wordt geopend, wordt het download-/installatieproces van malware gestart. Sommige indelingen kunnen echter extra interactie van de gebruiker nodig hebben om de infectieketen van het systeem op gang te brengen. Microsoft Office-bestanden vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macroopdrachten inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten koppelingen of bestanden klikken.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Het is essentieel om voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten. Bijlagen of links in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze schadelijk of viraal kunnen zijn.

Er moet worden vermeld dat malware niet alleen via spammail wordt verspreid. Daarom raden we aan om waakzaam te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleuze en schadelijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt.

Bovendien moeten alle downloads afkomstig zijn van officiële en geverifieerde bronnen. Een andere aanbeveling is om programma's te activeren en bij te werken met echte functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updates van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de spambericht "A Team Member Shared An Item":

Subject: A colleague shared an item with you


A team member shared an item


******** has shared the following item:


********.pdf

Open Document Here

If you don't want to receive files from this person, block the sender from Drive

Screenshot van de phishing-website die wordt gepromoot door de spamcampagne "A Team Member Shared An Item":

A Team Member Shared An Item bedrieglijke e-mail gepromote phishingsite

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn niet persoonlijk, zelfs als ze details bevatten die relevant zijn voor de ontvangers. Dergelijke informatie is waarschijnlijk verkregen via openbare bronnen of phishing-zwendel. Cybercriminelen versturen deze e-mails in grootschalige operaties - vandaar dat duizenden gebruikers identieke (of ongelooflijk gelijkende) berichten ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spammail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u uw accountgegevens hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk aangetaste accounts en informeer de officiële ondersteuning. En als u andere privégegevens hebt vrijgegeven (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de betreffende autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Systemen worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend/geklikt; het lezen van een e-mail vormt een dergelijke bedreiging niet.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Of het apparaat geïnfecteerd is, kan afhangen van de indeling van het geopende bestand. Uitvoerbare bestanden (.exe, run, etc.) veroorzaken bijna altijd infecties (eenmaal geopend). Terwijl sommige andere formaten - zoals documenten (.doc, .xls, .one, .pdf, etc.) - extra handelingen kunnen vereisen om te beginnen met het downloaden/installeren van malware. Daarom wordt de infectieketen pas geactiveerd nadat de nodige acties zijn voltooid, zoals het inschakelen van macroopdrachten, klikken op ingesloten inhoud, enz.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om systemen te scannen en allerlei bedreigingen te verwijderen. Het kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en elimineren. Onthoud dat geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verstoppen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
A Team Member Shared An Item phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "A Team Member Shared An Item" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.