FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse e-mails met "Trustworthy Foreign Partner"

Ook bekend als: "Trustworthy Foreign Partner" spam email
Schadeniveau: Medium

Wat voor e-mail is "Trustworthy Foreign Partner"?

Na het lezen van de e-mail "Trustworthy Foreign Partner" hebben we vastgesteld dat het om spam gaat. De brief wordt gepresenteerd als een voorstel voor een partnerschap, waarbij de ontvanger het geld van de afzender krijgt overgedragen. De niet-bestaande activa zijn miljoenen waard en de ontvanger mag 35% houden.

We moeten benadrukken dat alle informatie in deze e-mail vals is. Het doel van deze zwendel is waarschijnlijk om slachtoffers te misleiden zodat ze kwetsbare gegevens vrijgeven of geld sturen naar de oplichters.

Trustworthy Foreign Partner spam e-mailcampagne

Overzicht van de "Trustworthy Foreign Partner"-oplichtingsmail

De spammail met als onderwerp "Hi" (kan variëren) is vermoedelijk afkomstig van een Zimbabwaanse vluchteling in Zuid-Afrika. Hij is op zoek naar een buitenlandse partner.

De afzender beweert dat zijn vader een boer was die zich verzette tegen het landbeleid, en dat zijn verzet resulteerde in zijn dood. Voor zijn overlijden had hij $30 miljoen gestort bij een Zuid-Afrikaanse financiële instelling. Vanwege hun vluchtelingenstatus kunnen de afzender en zijn familie dit geld niet terugkrijgen.

De ontvanger krijgt een deal aangeboden waarbij hij de begunstigde wordt van de overleden vader, gefaciliteerd door zijn financieel advocaat - dit zal de overdracht van het geld mogelijk maken. Voor hun hulp mogen ze 35% houden; 5% wordt besteed aan transactiekosten en de verzender gebruikt de resterende 60% om een bedrijf op te zetten in het land van de ontvanger.

Zoals vermeld in de inleiding zijn alle beweringen van "Trustworthy Foreign Partner" vals en is deze e-mail niet geassocieerd met echte publieke figuren of legitieme entiteiten.

Scams die via dit soort spammail worden gepromoot, kunnen op verschillende manieren werken. Deze e-mail bevat een telefoonnummer en dat maakt duidelijk dat de oplichters achter deze campagne slachtoffers willen lokken om met hen te communiceren. Het schema kan uitgebreid en complex zijn.

Het zou kunnen werken als een phishing scam en richt zich op gevoelige informatie, zoals persoonlijk identificeerbare gegevens (bijv, ID-kaartgegevens, pasfoto's/scans, etc.), inloggegevens (bijv. e-mails, sociale netwerken, e-commerce, online bankieren, digitale portemonnees, etc.) en financiële gegevens (bijv. bankrekeninggegevens, creditcard-/debetkaartnummers, etc.).

Persoonlijk identificeerbare informatie kan worden gebruikt om identiteiten te stelen of andere snode daden uit te voeren. Gekaapte accounts kunnen op verschillende manieren worden misbruikt, bijv. om leningen of donaties te vragen aan contactpersonen/vrienden/volgers van de eigenaar, oplichting te promoten, malware te verspreiden, geldtransacties te vergemakkelijken, online aankopen te doen, enz.

Slachtoffers kunnen worden misleid om geld over te maken naar oplichters onder het mom van het afhandelen van belastingen, het betalen van vergoedingen, enzovoort. Er worden moeilijk te traceren methoden gebruikt om geld te verkrijgen, waardoor de kans kleiner wordt dat de cybercriminelen worden vervolgd en slachtoffers hun geld terugkrijgen (bijv. cryptocurrencies, voorafbetaalde vouchers, cadeaubonnen, geld verborgen in pakketten en verzonden, enz.)

Kortom, door een e-mail als "Trustworthy Foreign Partner" te vertrouwen, kunnen gebruikers te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als je al persoonlijk identificeerbare of financiële gegevens hebt vrijgegeven - neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten. En als je je inloggegevens aan scammers hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer hun officiële ondersteuning.

Samenvatting bedreiging:
Naam "Trustworthy Foreign Partner" spam email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim Ontvanger ontvangt 30% van $30 miljoen voor het helpen van de ontvanger met het overmaken van het geld van een financiële instelling in Zuid-Afrika.
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Distributiemethoden Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Spamcampagnes in het algemeen

"Donation To Selected Grant Recipients", "American Express - Gebruikersnaam/Paswoord Is Bijgewerkt", "Seeking Partnership Investment", "Specification For The Item Requested", "Producten die we willen kopen", "EUROJACKPOT", en "You Were Scammed A Huge Sum Of Money" zijn slechts enkele van onze laatste artikelen over spam campagnes.

Deze e-mail wordt gebruikt om verschillende zwendelpraktijken te promoten, zoals phishing, sextortion, terugbetaling, erfenis, technische ondersteuning, loterij, enzovoort. Daarnaast wordt spam gebruikt om malware te verspreiden.

Omdat misleidende e-mails/berichten zo wijdverspreid zijn en zo goed gemaakt kunnen zijn, raden we je aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, DM's/PM's, sms'jes, enz.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Cybercriminelen maken vaak gebruik van spamcampagnes om malware te verspreiden. Deze e-mails/berichten kunnen besmettelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. De bestanden kunnen documenten zijn (PDF, Microsoft Office, Microsoft OneNote, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), JavaScript, enzovoort.

Wanneer een schadelijk bestand wordt geopend, wordt de download- en installatieketen van malware gestart. Sommige formaten vereisen echter extra handelingen om deze processen te starten. Voor Microsoft Office-bestanden moeten gebruikers bijvoorbeeld macrocommando's (d.w.z., bewerken/content), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten bestanden of koppelingen klikken.

Hoe vermijd je de installatie van malware?

Inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten moeten met zorg worden benaderd. Bijlagen of links in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze schadelijk of viraal kunnen zijn.

Er moet worden vermeld dat malware niet uitsluitend via spammail wordt verspreid. Daarom adviseren we om waakzaam te zijn tijdens het surfen, omdat frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt.

Bovendien moeten alle downloads afkomstig zijn van officiële en betrouwbare bronnen. Een andere aanbeveling is om software te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updates van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een goed antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de spambericht "Trustworthy Foreign Partner":

Subject: Hi


From. Paul Matondi


Tel: +27 844283910,


Dear Friend


I hope this message finds you well. We discovered your contact information during our search for a trustworthy foreign partner who can assist us in a critical matter. Please accept our apologies if this email causes any discomfort, as we are reaching out to you without prior acquaintance.


My name is Paul Matondi, and I am reaching out on behalf of my family. Due to the political crisis in Zimbabwe, we are currently refugees in South Africa and urgently need your assistance.


Our father, Sir Clifford Matondi, was a prominent farmer in Zimbabwe who opposed President Robert Mugabe’s land policies. As a result, our farm was destroyed, and our father was severely beaten, leading to his death. Before he passed, he deposited $30 million in a South African financial institution for purchasing farming equipment.

As refugees, we cannot access these funds. We seek your help to transfer the money out of South Africa by standing as our father's beneficiary, facilitated by his financial attorney.


In appreciation, we offer you 35% of the total funds, with 5% allocated for transfer-related expenses. The remaining 60% will help us start a new business in your country with your support.


Please respond if you are willing to assist, and we will provide further details.


Thank you and God bless,


Paul and Sandile Matondi
(On behalf of the Matondi Family)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn niet persoonlijk, zelfs als ze details bevatten die relevant zijn voor de ontvangers. Deze brieven worden massaal verstuurd, waardoor duizenden gebruikers identieke berichten ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spammail, wat moet ik doen?

Als je je accountgegevens hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en informeer de officiële ondersteuning. Als de vrijgegeven informatie echter van een andere persoonlijke aard was (bijv. pasfoto's/scans, identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de betreffende autoriteiten.

Ik heb een spammail gelezen maar de bijlage niet geopend. Is mijn computer geïnfecteerd?

Alleen het lezen van een e-mail vormt geen infectiegevaar; systemen worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spambericht zat. Is mijn computer geïnfecteerd?

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is uw apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. Als het echter een document (.doc, .pdf, .one, .xls, enz.) was, had u kunnen voorkomen dat het systeem gecompromitteerd raakte. Sommige formaten kunnen extra interactie vereisen (bijv, macrocommando's, klikken op ingesloten bestanden/links, enz.) om malware te downloaden/installeren.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is, omdat high-end kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Trustworthy Foreign Partner spam email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Trustworthy Foreign Partner" spam email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.