FacebookTwitterLinkedIn

Hoe herken je valse e-mails zoals "Pass-code verloopt vandaag"?

Ook bekend als: Pass-code Expires Today phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat is "Pass-code Expires Today"?

Onze analyse van de e-mail heeft uitgewezen dat het om een phishing-e-mail gaat die vermomd is als een melding van een e-mailprovider. De oplichters die erachter zitten willen ontvangers verleiden om een valse website te openen en persoonlijke informatie vrij te geven. Ontvangers moeten deze e-mail dus negeren en nooit gevoelige gegevens verstrekken op pagina's die worden geopend via links in dergelijke e-mails.

Pass-code Expires Today spam e-mailcampagne

Meer over de "Pascode verloopt vandaag"-oplichtingsmail

Deze phishing-e-mail is ontworpen om dringend te lijken door te vermelden dat het wachtwoord van het e-mailaccount van de ontvanger bijna verlopen is. De ontvanger wordt gevraagd zijn account onmiddellijk bij te werken of zijn huidige wachtwoord te blijven gebruiken. De link ("Houd huidig wachtwoord" knop) in deze e-mail is ontworpen om een phishing pagina te openen.

De phishingpagina vraagt bezoekers om zich aan te melden om toegang te krijgen tot hun e-mailaccounts. Er wordt gevraagd om een e-mailadres en wachtwoord in te voeren (aanmeldgegevens voor e-mailaccounts). Na het invoeren wordt de informatie naar kwaadwillende actoren gestuurd. Oplichters kunnen de gestolen inloggegevens voor e-mailaccounts op verschillende manieren misbruiken.

Als scammers eenmaal toegang hebben, kunnen e-mailaccounts worden geïnspecteerd op gevoelige informatie en worden gebruikt om phishing-e-mails, spam of zelfs malware naar andere mensen (inclusief de contactpersonen van het slachtoffer) te sturen. Bovendien kunnen scammers ongeautoriseerde toegang proberen te krijgen tot sociale media en andere accounts met behulp van de gestolen inloggegevens, wat leidt tot verdere complicaties zoals financieel verlies en identiteitsdiefstal.

Bovendien kunnen oplichters de gestolen gegevens verkopen aan andere cybercriminelen. Het is dus belangrijk om phishing e-mails te herkennen en te voorkomen dat je persoonlijke informatie verstrekt via e-mail of op sites die in verdachte e-mails worden gepresenteerd om te voorkomen dat je geld verliest, toegang tot online accounts krijgt of andere problemen ondervindt.

Samenvatting bedreiging:
Naam Pascode verloopt vandaag e-mailoplichting
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim Het wachtwoord van de ontvanger verloopt vandaag
Gerelateerd domein pub-ac68e78962b654f844935ertdtfemm-com[.]gs
Detection Names (pub-ac68e78962b654f844935ertdtfemm-com[.]gs) Abusix (Spam), Fortinet (Spam), Volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Vermomming Brief van een e-mailprovider
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Distributiemethoden Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Soortgelijke oplichtingsmails in het algemeen

E-mails van dit type gebruiken vaak dringende taal om ontvangers te verleiden actie te ondernemen zonder ze te onderzoeken. Ook bevatten ze vaak namen van echte bedrijven, organisaties, dienstverleners of andere entiteiten. Oplichters achter dergelijke zwendelpraktijken proberen persoonlijke informatie direct via e-mail of bedrieglijke pagina's te ontfutselen.

Het is belangrijk om te weten dat e-mails van cybercriminelen kwaadaardige koppelingen of bijlagen kunnen bevatten. Hier zijn enkele voorbeelden van phishing e-mails: "Roundcube Found Several Undelivered Messages", "Specification Of Products", en "New Messages Notification".

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Misleidende e-mails die zijn ontworpen om gebruikers te verleiden tot het uitvoeren van malware op hun computers bevatten schadelijke koppelingen of bijlagen. Door op deze koppelingen te klikken, worden ontvangers mogelijk naar websites geleid die bedoeld zijn om drive-by downloads te initiëren of worden ze overgehaald om schadelijke bestanden of toepassingen te downloaden. Bestanden die als bijlage bij dergelijke e-mails zijn gevoegd, kunnen computers direct na het openen ervan of na het nemen van extra stappen infecteren.

Uitvoerbare bestanden kunnen direct na het openen malware injecteren, maar MS Word-documenten (tenzij geopend met MS Office dat werd uitgebracht vóór 2010) kunnen computers niet infecteren zonder dat gebruikers macroopdrachten (bewerken of inhoud) inschakelen. Op dezelfde manier kunnen archiefbestanden systemen niet compromitteren tenzij de inhoud ervan wordt uitgepakt en malware wordt uitgevoerd.

Hoe vermijd je de installatie van malware?

Wees voorzichtig met verdachte e-mails (onverwachte/irrelevante e-mails van onbekende adressen). Vermijd het openen van bestanden of links in e-mails zonder deze zorgvuldig te onderzoeken. Verkrijg software en bestanden uitsluitend van officiële sites en vertrouwde app stores. Ga niet in op advertenties, pop-ups en knoppen op twijfelachtige websites.

Sta ook niet toe dat verdachte sites meldingen sturen, vermijd het downloaden van illegale software en zorg ervoor dat je besturingssysteem en software up-to-date zijn. Gebruik tot slot antivirussoftware of antimalwaresoftware met een goede reputatie en voer regelmatig systeemscans uit. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mailbrief "Pass-code Expires Today":

Subject: Authentication/ Expire Request

Pass-code for ******** expires today
You can update your Account now or continue using current password.

Keep Current Password

******** Support

Misleidende website gebruikt in deze phishing-campagne:

Pass-code Expires Today E-mail Scam phishing pagina

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

In de regel worden phishingmails naar een groot aantal adressen gestuurd. Met andere woorden, zulke e-mails zijn niet persoonlijk. Oplichters verkrijgen e-mailadressen via datalekken, het dark web of andere middelen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze e-mail, wat moet ik doen?

Als u een e-mailadres en wachtwoord hebt opgegeven, werk dan de wachtwoorden bij voor alle accounts die zijn gekoppeld aan de blootgelegde inloggegevens. Informeer ook uw e-mailprovider.

Ik heb een schadelijk bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een e-mail was gevoegd.

De waarschijnlijkheid van malware-infiltratie varieert afhankelijk van de bestandsindeling. Uitvoerbare bestanden vormen een aanzienlijk hoger risico, terwijl documentbestanden zoals PDF's of Word-documenten geen malware kunnen injecteren tenzij gebruikers extra stappen uitvoeren (bijvoorbeeld macroopdrachten inschakelen).

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend. Is mijn computer geïnfecteerd?

Malware kan systemen binnendringen via kwaadaardige bijlagen of koppelingen. Daarom is het meestal veilig om alleen e-mails te lezen.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig waren in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner detecteert en verwijdert malware. Het kan bijna alle bekende malware detecteren. Het is belangrijk om te vermelden dat high-end malware zich diep in het besturingssysteem kan verbergen. In zulke gevallen is een volledige systeemscan nodig om malware te vinden en te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Pass-code Expires Today phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Pass-code Expires Today phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.