FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat je e-mailaccount wordt gestolen via valse "Final Price"-e-mails

Ook bekend als: "Final Price" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor e-mail is "Final Price"?

Na inspectie ontdekten we dat "Final Price" een spam-e-mail is die een phishing-scam promoot. De ontvanger wordt verleid tot het vrijgeven van de inloggegevens van zijn e-mailaccount door valse beweringen over de uiteindelijke prijzen van de vermelde artikelen.

Final Price spam e-mailcampagne

Overzicht "Final Price" e-mailoplichting

De frauduleuze e-mail met als onderwerp "Nieuwe bestelling" (kan variëren) informeert dat het bijgevoegde Excel-document zogenaamd de definitieve prijzen voor de bestelde artikelen bevat. Het moet worden benadrukt dat deze informatie vals is en dat de e-mail niet in verband staat met echte personen of legitieme entiteiten.

Het bestand dat bij deze spambrief is gevoegd - "Document023.html" (bestandsnaam kan variëren) - leidt de gebruiker om naar een phishing-website zodra deze wordt geopend. De achtergrond van de webpagina toont een Excel-document met daaroverheen een "Adobe PDF"-venster waarin de gebruiker wordt gevraagd in te loggen met zijn e-mailaccount.

Slachtoffers van deze zwendel riskeren meer dan alleen hun e-mail te verliezen. Mailaccounts worden gebruikt om andere inhoud te registreren en kunnen dus ook gestolen worden.

Om dieper in te gaan op het mogelijke misbruik: cybercriminelen kunnen de identiteit van de eigenaars van sociaal georiënteerde accounts stelen (bijv. e-mails, sociale netwerken, sociale media, messengers, etc.) en de contactpersonen/vrienden/volgers om leningen of donaties vragen, oplichting promoten en malware verspreiden door kwaadaardige links of bestanden te delen.

Mocht er bovendien gevoelige/vertrouwelijke inhoud worden ontdekt op gecompromitteerde gegevensopslag- of vergelijkbare platforms, dan kan deze worden gebruikt voor chantage of andere snode bedoelingen. Bovendien kunnen gekaapte financiële accounts (bijv. online bankieren, e-commerce, cryptowallets, etc.) worden gebruikt om frauduleuze transacties of online aankopen te doen.

Samengevat: door een e-mail als "Final Price" te vertrouwen, kunnen gebruikers te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw inloggegevens al hebt ingevoerd op een phishing webpagina - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en neem contact op met de officiële ondersteuning.

Samenvatting bedreiging:
Naam "Final Price" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim De e-mailbijlage bevat de definitieve prijzen voor de vermelde artikelen.
Bijlage(n) Document023.html (bestandsnaam kan variëren)
Opsporingsnamen (Document023.html) Google (gedetecteerd), Ikarus (Phishing.HTML.Doc), Zoner (waarschijnlijk Heur.HTMLUnescape), Volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Distributiemethoden Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van phishing-spamcampagnes

"Mail Client Manual Settings", "Privacy Policy", "Chunghwa Post", "Glacier Bank", en "Security Info Was Added" zijn slechts enkele voorbeelden van phishing e-mails die we onlangs hebben onderzocht. Verschillende oplichtingspraktijken worden gepromoot via spammail en het wordt zelfs gebruikt om malware te verspreiden.

Deze e-mails zijn berucht omdat ze vol fouten zitten, maar ze kunnen ook uitgebreid vermomd zijn als berichten van echte bedrijven, organisaties, instellingen, serviceproviders, autoriteiten en andere entiteiten.

Omdat spammail zo wijdverspreid is en zo goed in elkaar kan zitten, raden we aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Cybercriminelen maken vaak gebruik van spamcampagnes om malware te verspreiden. Misleidende e-mails/berichten kunnen besmettelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden worden in verschillende formaten aangeleverd, bijv. documenten (PDF, Microsoft Office, Microsoft OneNote, enz.), archieven (RAR, ZIP, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz.

Eenmaal geopend start een kwaadaardig bestand het infectieproces van het systeem. Sommige formaten vereisen echter extra interactie van de gebruiker om de download-/installatieketens van malware op gang te brengen. Voor Microsoft Office-bestanden moeten gebruikers bijvoorbeeld macro-commando's inschakelen (d.w.z., bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten bestanden of koppelingen klikken.

Hoe vermijd je de installatie van malware?

We raden ten zeerste aan om inkomende e-mails en andere berichten met zorg te behandelen. Bijlagen of koppelingen in dubieuze/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend omdat ze kwaadaardig kunnen zijn. Een andere aanbeveling is om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat hun "Beschermde weergave"-modus automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Maar malware wordt niet alleen via spammail verspreid. Daarom adviseren we ook om waakzaam te zijn tijdens het surfen, aangezien valse en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt.

Het is essentieel om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met functies/tools van legitieme ontwikkelaars, omdat illegale activeringstools ("cracks") en updates van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een goed antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de spambericht met de "Final Price":

Subject: New Order


Dear - ,


Attached excel is the order as discussed give us your final prices on the items as listed.


awaiting your prompt response


Marvin Jack
Export Manager
MARVINSGROUP NL
Zeekant 125 - 3151
HW - Hoek van Holland
Tel.: +31 75 7112400

Schermafbeelding van de phishing-website die wordt gepromoot door de bijlage "Document023.html":

Phishing-site gepromoot door Final Price spam e-mailbijlage (Document023.html)

Nog een voorbeeld van een e-mail van de spamcampagne "Final Price":

Final Price e-mailoplichting (2024-04-08)

Tekst binnenin:

Subject: Request for Quotation

Dear -,

Again, I sent this Quote over earlier this morning, and I was hoping you could get it back to us with prices asap.

I’d appreciate it if we could get it back asap.

Thank you very much J

Terri Rinetti Cummins

Ricman Manufacturing, Inc.

2273 American Ave. #1

Hayward, CA 94545

Direct Line: (510) 670-1781

Fax: (510) 732-7610

www.ricman.com

ISO 9001:2015 Certified

Screenshot van het MS Excel-document in de bijlage van deze e-mail. Dit schadelijke document is ontworpen om malware in het systeem te injecteren.

Schadelijk MS Excel-document verspreid via Final Price e-mailoplichting (2024-04-08)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn niet persoonlijk. Deze berichten worden massaal verspreid, waardoor duizenden gebruikers identieke e-mails ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spammail, wat moet ik doen?

Als je je inloggegevens hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en informeer de officiële ondersteuning. En als de vrijgegeven informatie van een andere persoonlijke aard was (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de betreffende autoriteiten.

Ik heb een spammail gelezen maar de bijlage niet geopend. Is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het lezen van een e-mail kan geen kwaad. Systemen worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spambericht zat. Is mijn computer geïnfecteerd?

Of er een infectie is opgetreden, kan afhangen van verschillende factoren, zoals het doel van het geopende bestand - phishing vs. downloaden/installeren van malware - en het formaat. Uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.) veroorzaken bijna altijd infecties zodra ze worden geopend. Terwijl sommige documentformaten (.doc, .xls, .pdf, .one, enz.) extra handelingen kunnen vereisen om systeeminfectieprocessen te activeren (bijv. het inschakelen van macro-commando's, klikken op ingesloten bestanden/links, enz.)

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om computers te scannen en allerlei bedreigingen te elimineren. Het kan praktisch alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat, aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen, het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Final Price phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Final Price" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.