FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u WaveStealer malware uit het besturingssysteem?

Ook bekend als: WaveStealer virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is WaveStealer?

WaveStealer (ook bekend als Wave Stealer) is een malware die is ontworpen om informatie te stelen. De ontwikkelaars bieden het schadelijke programma te koop aan en promoten het als een zeer veelzijdig hulpmiddel. WaveStealer richt zich op inloggegevens (gebruikersnamen/wachtwoorden), creditcardnummers, cryptocurrency-portefeuilles en andere gevoelige gegevens.

WaveStealer malware detecties op VirusTotal

Overzicht WaveStealer malware

Volgens het promotiemateriaal van WaveStealer is het een ongelooflijk veelzijdige malware die informatie steelt. Om een overzicht te geven van enkele functies van de stealer, begint het met het verzamelen van relevante apparaatgegevens.

WaveStealer probeert de inloggegevens van verschillende accounts (inclusief 2FA codes) en debet-/creditcardnummers te achterhalen. Van browsers kan het, naast de eerder genoemde gegevens, ook browsergeschiedenissen, auto-fills, internetcookies en extensie-informatie verkrijgen.

Gebruikersnamen/wachtwoorden en financiële gegevens die zijn gekoppeld aan de Telegram- en Discord-boodschappers zijn ook het doelwit. Van het eerstgenoemde berichtenplatform kan WaveStealer back-upcodes en gegevens met betrekking tot HQ-vrienden en -gildes, bots en servers verkrijgen. De malware kan sessies stelen van Discord, Instagram, Roblox, Spotify en TikTok.

Daarnaast kan de stealer schermafbeeldingen maken. Het programma is gericht op het stelen van cryptocurrency-portefeuilles en kan brute-force aanvallen uitvoeren op Exodus-portefeuillesleutels.

Het is relevant om te vermelden dat ontwikkelaars van malware hun software vaak verbeteren; daarom kunnen mogelijke toekomstige versies van WaveStealer extra/andere mogelijkheden en functies hebben.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals WaveStealer op apparaten leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Samenvatting bedreiging:
Naam WaveStealer virus
Type bedreiging Trojaans virus, virus dat wachtwoorden steelt.
Opsporingsnamen Avast (Win64:Evo-gen [Trj]), AVG (Win64:Evo-gen [Trj]), Google (gedetecteerd), volledige lijst met detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojaanse paarden zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Distributiemethoden Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van malware van het type Stealer

We hebben geschreven over duizenden schadelijke programma's; Ghostly, Dracula, VacBan, en Sams zijn slechts enkele van onze nieuwste artikelen over stealers. Malware die gericht is op het stelen van informatie kan op zoek zijn naar een breed scala aan gegevens of alleen naar specifieke details. Gegevens stelen is niet exclusief voor stealers - deze vaardigheden komen voor in verschillende soorten malware.

Echter, de aanwezigheid van kwaadaardige software op een systeem brengt de veiligheid van het apparaat en de gebruiker in gevaar, ongeacht hoe het systeem werkt. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Hoe is WaveStealer in mijn computer geïnfiltreerd?

De ontwikkelaars van WaveStealer bieden het te koop aan via een officiële promotionele webpagina en via de berichtenplatformen Telegram en Discord. Hoe deze stealer wordt verspreid, hangt dus af van de cybercriminelen die het gebruiken. Een mogelijke distributietechniek die wordt gebruikt voor WaveStealer is via Discord onder het mom van video game installers.

Over het algemeen wordt malware verspreid door gebruik te maken van phishing en social engineering-tactieken. Kwaadaardige software is meestal vermomd als of gebundeld met reguliere inhoud. Besmettelijke bestanden kunnen archieven zijn (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), documenten (PDF, Microsoft Office, Microsoft OneNote, enz.), JavaScript, enzovoort.

De meest gebruikte malwareverspreidingsmethoden zijn: drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, schadelijke bijlagen/links in spammail (bijv. e-mails, PM's/DM's, sms'jes, enz.), online zwendel, illegale software/media, malvertising, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv, freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van bestanden, enz.), valse updates en illegale softwareactiveringstools ("cracks").

Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Hoe vermijd je de installatie van malware?

We raden je sterk aan om waakzaam te zijn tijdens het browsen, omdat valse en kwaadaardige online inhoud meestal legitiem en onschuldig lijkt. Een andere aanbeveling is om inkomende e-mails en andere berichten met voorzichtigheid te behandelen. Bijlagen of links in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde kanalen. Programma's moeten worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools, omdat die van derden malware kunnen bevatten.

Het is van het grootste belang om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van WaveStealer online gepromoot:

WaveStealer-malware online gepromoot

Screenshot van WaveStealer gepromoot op Telegram:

WaveStealer-malware gepromoot op Telegram

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder je malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malwareproces dat wordt uitgevoerd in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns toepassing verschijnen

stap voor handmatige malwareverwijdering 2Herstart je computer in de veilige modus:

Windows XP- en Windows 7-gebruikers: Start je computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op je toetsenbord totdat je het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerken uit de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in Veilige modus met netwerkverbinding

Video die laat zien hoe je Windows 7 start in "Veilige modus met netwerk":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 op in Veilige modus met netwerk - Ga naar het Windows 8 Startscherm, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Je computer wordt nu opnieuw opgestart in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Je pc zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerk.

Windows 8 uitvoeren in veilige modus met netwerk

Video die laat zien hoe je Windows 8 start in "Veilige modus met netwerk":

Windows 10-gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl je de "Shift"-toets op je toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu met geavanceerde opties "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet je op de toets "F5" op je toetsenbord klikken. Hierdoor wordt je besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerken.

Windows 10 uitvoeren in veilige modus met netwerk

Video die laat zien hoe je Windows 10 start in "Veilige modus met netwerk":

stap voor handmatige malwareverwijdering 3Uitpakken van het gedownloade archief en uitvoeren van het Autoruns.exe bestand.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer Autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows invoer verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Resultaten van toepassing Autoruns verversen

stap voor handmatige malwareverwijdering 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en zoek het malwarebestand dat je wilt verwijderen.

Je moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat je het verdachte programma hebt gevonden dat je wilt verwijderen, klik je met de rechtermuisknop op de naam en kies je "Verwijderen".

Malware verwijderen in Autoruns

Nadat je de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet je zoeken naar de naam van de malware op je computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, verwijder deze dan.

Zoek naar malware en verwijder het

Start je computer opnieuw op in de normale modus. Als je deze stappen volgt, zou je alle malware van je computer moeten verwijderen. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als je deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met WaveStealer-malware. Moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, formatteren is niet nodig om WaveStealer te verwijderen.

Wat zijn de grootste problemen die WaveStealer malware kan veroorzaken?

De bedreigingen zijn afhankelijk van de functionaliteiten van een malware en de doelen van de cybercriminelen. WaveStealer is ontworpen om inloggegevens, creditcardnummers, cryptowallets en andere kwetsbare gegevens te stelen. Over het algemeen kunnen dit soort infecties leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van WaveStealer-malware?

Malware wordt voornamelijk gebruikt om inkomsten te genereren. Er kunnen echter ook andere redenen zijn voor deze aanvallen, zoals de aanvallers die amusement zoeken, persoonlijke wrok koesteren, processen verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.), hacktivisme en het lanceren van politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen.

Hoe is WaveStealer malware mijn computer binnengedrongen?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online scams, spam e-mails/berichten, malvertising, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en gratis file-hosting sites, P2P sharing netwerken, etc.), illegale inhoud, illegale programma activatie ("cracking") tools en valse updates. Sommige schadelijke programma's kunnen zichzelf zelfs verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en elimineren. Houd er rekening mee dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is voor de detectie van malware, omdat kwaadaardige software van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
WaveStealer virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van WaveStealer virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.