FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat je je account kwijtraakt via valse "Salarisverhoging"-e-mails

Ook bekend als: "Salary Increase" phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor e-mail is "Salary Increase"?

Na onderzoek van de e-mail "Salary Increase" hebben we vastgesteld dat het om spam gaat. Deze phishing e-mail is gericht op inloggegevens voor e-mailaccounts. Het lokmiddel dat wordt gebruikt om ontvangers te verleiden deze informatie vrij te geven, is een vals document dat door hun HR is verstuurd over een salarisverhoging.

Salary Increase spam e-mailcampagne

Overzicht e-mailoplichting "Salary Increase"

De spammail met als onderwerp "Q1 2024 Approved Salary Increase" (kan variëren) wordt gepresenteerd als een memo van de HR-manager (Human Resources) van de ontvanger. In de brief staat dat er een document is verstuurd over een verhoging van het basissalaris. De ontvanger wordt gevraagd het dossier door te nemen, te ondertekenen om aan te geven dat hij/zij het document aanvaardt en een kopie naar zijn/haar supervisor te sturen.

Het moet worden benadrukt dat deze e-mail nep is en niet in verband staat met de HR-afdeling van de ontvanger of andere legitieme entiteiten.

Deze oplichtingsbrief maakt reclame voor een phishingpagina die inloggegevens voor e-mails vraagt. Informatie zoals wachtwoorden die op deze site worden ingevoerd, worden opgeslagen en naar scammers gestuurd. Het risico gaat verder dan het verlies van een e-mail; e-mails kunnen niet alleen gevoelige gegevens bevatten, maar ze worden ook gebruikt om andere accounts/platforms aan te melden.

Gezien de vermomming van deze spammail is het waarschijnlijk dat de gecompromitteerde accounts werkmails zijn. Ze kunnen kwetsbare bedrijfsgerelateerde informatie bevatten (bijv. financiële gegevens, gegevens van werknemers, klanten, enz.) Bovendien zijn deze accounts het doelwit van cybercriminelen omdat ze kunnen dienen als een potentiële ingang om in te breken in bedrijfsnetwerken.

Enkele andere risico's in verband met de diefstal van een e-mail zijn cybercriminelen die de identiteit van accounteigenaars stelen (bijv. e-mails, sociale media, sociale netwerken, messengers, enz.) en de contactpersonen/vrienden/volgers om leningen of donaties vragen, oplichting promoten en malware verspreiden.

Gekaapte financiële accounts (bijv. online bankieren, geld overmaken, e-commerce, digitale portemonnees, etc.) kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties of online aankopen te doen.

Samenvattend: door een e-mail als "Salarisverhoging" te vertrouwen, kunnen gebruikers te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als je je inloggegevens al hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en neem contact op met de officiële ondersteuning. Als je denkt dat je werkmail is gehackt - informeer dan je werkgever.

Samenvatting bedreiging:
Naam "Salary Increase" phishing email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Vermomming Memo over een salarisverhoging verstuurd door de HR-afdeling van de ontvanger.
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Distributiemethoden Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van phishing-spamcampagnes

"Roundcube Password Set To Expire", "Account Protection", en "Collaborative Teams" zijn slechts een paar voorbeelden van phishing-campagnes waarover we onlangs hebben geschreven.

Via spammails worden verschillende oplichtingspraktijken gepromoot en ze worden ook gebruikt om malware te verspreiden. Deze e-mail kan gewoon zijn en vol staan met grammaticale/spellingsfouten of vakkundig zijn gemaakt en zelfs geloofwaardig zijn vermomd als berichten van legitieme entiteiten (bijv. bedrijven, organisaties, instellingen, serviceproviders, autoriteiten, enz.)

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spamcampagnes worden vaak gebruikt om malware te verspreiden. Deze e-mails/berichten kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. De bestanden zijn er in verschillende formaten, bijv. documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), JavaScript, enz.

Het kan voldoende zijn om een besmettelijk bestand te openen om de download- en installatieketen van malware in gang te zetten. Sommige formaten vereisen echter extra interactie van de gebruiker om deze processen te starten. Voor Microsoft Office-bestanden moeten gebruikers bijvoorbeeld macro-opdrachten inschakelen (d.w.z., bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten koppelingen/bestanden klikken.

Hoe vermijd je de installatie van malware?

We raden ten zeerste aan om waakzaam te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten. Bijlagen of links in dubieuze/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze schadelijk/infectieus kunnen zijn.

Malware wordt echter niet alleen via spammail verspreid. Daarom adviseren we om voorzichtig te zijn tijdens het surfen, omdat frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt.

Daarnaast moeten alle downloads van officiële en betrouwbare kanalen komen. Een andere aanbeveling is om software te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updates van derden malware kunnen bevatten.

Het is van het grootste belang voor de veiligheid van apparaten en gebruikers om een goed antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de spambericht "Salary Increase":

Subject: Q1 2024 Approved Salary Increase


Subject : HR Memo (Salary increase)
From : Human Resources Manager


Hello,


This memo is to confirm our intention to increase your basic salary wages as per the attached payroll computation. The increase will take effect from 1 April 2024 and will be reflected in your pay at the end of the month. To indicate acceptance, kindly sign beside your name and submit the signed copy to your supervisor.


Approved Employee List for Q1 2024 Salary Increase


NB: This document is confidential and should not be forwarded. For issues with accessing document, kindly reach out to your supervisor.


Thanks & Regards,
Director of Human Resources

HR Manager
********
Email :- ********
Web :- ********

Schermafbeelding van de phishing-website die wordt gepromoot door de spamcampagne "Salary Increase":

Salary Increase bedrieglijke e-mail gepromote phishingsite

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk, zelfs als ze details bevatten die relevant zijn voor de ontvangers. Cybercriminelen verspreiden deze mail bij duizenden in de hoop dat ten minste enkele ontvangers in de zwendel trappen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spammail, wat moet ik doen?

Als je je inloggegevens hebt vrijgegeven - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en breng de officiële ondersteuning hiervan onmiddellijk op de hoogte. En als je andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. pasfoto's/scans, ID-kaartgegevens, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten.

Ik heb een spammail gelezen maar de bijlage niet geopend. Is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, systemen worden geïnfecteerd wanneer kwaadaardige bijlagen/links worden geopend - het lezen van een e-mail vormt dus geen bedreiging.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spambericht zat. Is mijn computer geïnfecteerd?

Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), dan is je apparaat waarschijnlijk aangetast. Je had de infectie echter kunnen voorkomen als het een document was (.doc, .xls, .one, .pdf, enz.). Deze indelingen kunnen extra handelingen vereisen (bijv. het inschakelen van macro's, klikken op ingesloten inhoud, etc.) om het downloaden/installeren van malware te starten.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Houd er rekening mee dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is, omdat high-end kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verstoppen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Salary Increase phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Salary Increase" phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.