FacebookTwitterLinkedIn

Klik niet op de link in de e-mail met de scam over postverzending

Ook bekend als: Mail Delivery Failure spam
Schadeniveau: Medium

Wat is de zwendel voor mislukte postbezorging?

Meestal gebruiken oplichters phishing e-mails om gevoelige informatie te ontfutselen (bijvoorbeeld gebruikersnamen, wachtwoorden of andere inloggegevens, creditcardgegevens, sofinummers). Het komt vaak voor dat ze e-mails sturen met koppelingen naar phishingwebsites. Deze specifieke e-mail is vermomd als een brief van het postbezorgingssysteem.

Mail Delivery Failure zwendel e-mail spam campagne

Oplichting door mislukte postbezorging in detail

Oplichters achter deze e-mail proberen ontvangers te laten geloven dat ze een e-mail hebben ontvangen over een mislukte postbezorging. Om precies te zijn proberen ze de ontvangers berichten te laten lezen die zogenaamd niet konden worden afgeleverd vanwege fatale fouten in het postbezorgingssysteem.

De link "Berichten weergeven" in deze phishing-e-mail opent een valse Webmail-website die wordt gebruikt om bezoekers te verleiden tot het invoeren van hun e-mailadres en een wachtwoord (aanmeldingsgegevens voor Webmail e-mailservice). Twee belangrijke verschillen tussen echte en valse Webmail-websites zijn hun webadressen en aanmeldingspagina's.

Het is duidelijk dat de oplichters achter deze e-mail proberen inloggegevens voor Webmail-accounts te stelen. Meestal worden gestolen e-mailaccounts gebruikt om malware af te leveren, spam te versturen, scams te versturen om andere gebruikers te verleiden tot het maken van geldtransacties, het verstrekken van persoonlijke informatie of voor andere kwaadaardige doeleinden.

Het komt ook vaak voor dat gestolen accounts worden gecontroleerd op e-mails met persoonlijke informatie, die worden verkocht aan derden (andere cybercriminelen) op het dark web. Gestolen inloggegevens kunnen ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot andere accounts. Oplichters slagen hier echter alleen in als gebruikers dezelfde inloggegevens voor verschillende accounts gebruiken.

Samenvatting bedreiging:
Naam Oplichting mislukte postbezorging
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim E-mails kunnen niet worden afgeleverd vanwege fatale fouten in het afleveringssysteem
Vermomming Brief van Webmail service provider
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Distributiemethoden Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Overeenkomsten met andere phishingmails

De meeste phishing e-mails zijn vermomd als brieven van legitieme bedrijven, organisaties of andere entiteiten en worden gebruikt om ontvangers te verleiden tot het verstrekken van persoonlijke informatie die kan worden gebruikt om identiteiten en online accounts te stelen, frauduleuze aankopen en transacties te doen, malware te verspreiden of voor andere doeleinden.

Meer voorbeelden van phishing e-mails zijn "Anti-Spam Policy Violation Email Scam", "Novo Banco Email Scam", "RingCentral Email Scam". Het is belangrijk om te vermelden dat e-mail kan worden gebruikt als kanaal om malware af te leveren. In dergelijke gevallen gebruiken cybercriminelen e-mails om ontvangers te verleiden tot het downloaden en openen van schadelijke bestanden.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Gewoonlijk bevatten e-mails die worden gebruikt om malware te verspreiden een schadelijke bijlage of een link naar een website. Ontvangers installeren malware op hun computer wanneer ze een gedownload schadelijk bestand openen. Meestal proberen cybercriminelen ontvangers te verleiden tot het openen van schadelijke MS Office- of PDF-documenten, JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden zoals EXE en archiefbestanden zoals ZIP en RAR.

Het is belangrijk om te vermelden dat schadelijke documenten die worden geopend met MS Office 2010 en nieuwere versies niet automatisch malware installeren - ze infecteren computers alleen als gebruikers bewerken/inhoud (macro-commando's) erin inschakelen. Kwaadaardige documenten die met oudere MS Office-versies worden geopend, installeren direct nadat ze zijn geopend malware op computers.

Hoe vermijd je de installatie van malware?

Geïnstalleerde programma's moeten worden bijgewerkt en geactiveerd met hulpprogramma's en functies van hun officiële ontwikkelaars. Het is nooit veilig om ze bij te werken of te activeren met tools van derden - die tools worden vaak gebruikt om malware te verspreiden. Het is ook niet legaal om crackingtools of gekraakte (illegale) software te gebruiken.

Bestanden en websitelinks in irrelevante e-mails die worden ontvangen van onbekende, verdachte adressen moeten niet worden geopend tenzij er geen reden is om te vermoeden dat het misschien niet veilig is. Het komt vaak voor dat websitelinks en bijlagen in dit soort e-mails worden gebruikt om kwaadaardige software te verspreiden.

Programma's (en bestanden) moeten worden gedownload van officiële, betrouwbare websites. Het is niet veilig om downloaders en installateurs van derden, Peer-to-Peer netwerken, onofficiële websites en andere bronnen, hulpmiddelen te gebruiken om programma's te downloaden of te installeren. Deze tools en bronnen kunnen ook worden gebruikt om malware te verspreiden.

Een computer moet regelmatig worden gescand op bedreigingen. Het is raadzaam om de computer te scannen met een gerenommeerd antivirus- of antispywarepakket. Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mailbrief met de melding "Mail Delivery Failure scam":

Subject: Warning: message 1lybNF-0002Y8-MJ delayed 72 hours

Mail Delivery Failure notification for “”.
     
 ----- The following 15 addresses had permanent fatal errors -----

View Messages

The system generated this notice on 7/12/2021 2:42:36 a.m. .

Do not reply to this automated message.This is a user verification, designed to shut down malicious users and other  activities of  robots.

Security Management

Copyright© 2021

Schermafbeelding van de valse Webmail-website die wordt gebruikt om inloggegevens te stelen:

mail delivery failure scam phishing-website

Nog een voorbeeld van een spambericht met een mislukte aflevering:

Mail delivery failure spam (2021-10-15)

Binnen gepresenteerde tekst:

Subject: Important Mail Error Notification


Message Error - ********


There was an error while delivering incoming messages to your inbox ********.
Your 12 incoming messages stuck on the remote server. This was due to your current logon session error.

Kindly Re-authenticate session below to receive your 12 incoming emails to your inbox.

Note: Unrecovered emails will be deleted permanently to free server clusters.

RE-AUTHENTICATE SESSION    

Registry Team.

******** Registry. All Rights Reserved 2021.

Nog een voorbeeld van een e-mail van de spamcampagne "Mail Delivery Failure":

Mail Delivery Failure email scam (2023-08-11)

Binnen gepresenteerde tekst:

Subject: Undelivered Mail Returned to Sender ( ******** )

 

Mail Failure Delivery Notification

Sender Email : ********

6 Pending Sent Messages was undeliverable and has been "bounced" back to you with this error message.

Action Required
How to Fix it

Click Here to View Undelivered sent messages.

Automated System Date: 10/8/2023 7:11:43 a.m.

******** - Mail Delivery System

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn niet persoonlijk. Cybercriminelen versturen deze brieven massaal in de hoop dat tenminste een deel van de ontvangers in hun zwendel trapt.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spammail, wat moet ik doen?

Als je accountgegevens hebt vrijgegeven - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en breng de officiële ondersteuning hiervan onmiddellijk op de hoogte. En als je andere privégegevens hebt onthuld (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten.

Ik heb een spammail gelezen maar de bijlage niet geopend. Is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het lezen van een e-mail zet geen infectieketens in gang. Omdat malware download-/installatieketens worden geactiveerd wanneer de bijlagen/links in spammail worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spambericht zat. Is mijn computer geïnfecteerd?

Of er een infectieketen is gestart, kan afhangen van het formaat van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is je apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. En als het een document was (.pdf, .xls, .doc, etc.), dan heb je misschien voorkomen dat dergelijke processen in gang werden gezet. Deze indelingen kunnen extra interacties vereisen (bijvoorbeeld het inschakelen van macro-commando's) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te elimineren. Het is in staat om praktisch alle bekende malware-infecties te verwijderen. Merk op dat aangezien kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mail Delivery Failure spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mail Delivery Failure spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.