FacebookTwitterLinkedIn

Hoe u kunt voorkomen dat u geld verliest via oplichting zoals 'Plug Wallet'

Ook bekend als: Plug Wallet fake giveaway
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort scam is Plug Wallet?

Na onderzoek is vastgesteld dat dit een misleidend plan is dat zich voordoet als een weggeefactie en verband houdt met het legitieme platform Plug, dat dienst doet als crypto-wallet en authenticatieprovider voor een internetcomputer (IC)-browser. Het doel van deze zwendel is om cryptocurrency van individuen te stelen.

Plug Wallet scam

"Plug Wallet" in detail

Deze oplichting wordt gepromoot via berichten op X (voorheen Twitter). Deze berichten promoten een zogenaamd ‘beloningsprogramma voor houders’ met de claim iets terug te geven aan de gemeenschap. Ze kondigen de distributie aan van beloningen aan portemonnees die betrokken zijn bij het Internet Computer (ICP)-ecosysteem. Deze berichten bevatten een link (plugwallet[.]co) waarmee gebruikers worden aangemoedigd toegang te krijgen tot het programma.

Plugwallet[.]co is een imitatie van de legitieme pagina plugwallet[.]ooo. Deze frauduleuze site instrueert gebruikers om hun portemonnee te koppelen. Het naleven van de gegeven instructies leidt tot de goedkeuring van een schadelijk contract dat bedoeld is om een cryptocurrency-drainer te initiëren. Deze afdruiprek is speciaal gemaakt om cryptocurrency uit gerichte portemonnees te halen.

Eenmaal geactiveerd, draagt het afdruiprek digitale valuta over van de portemonnee van het slachtoffer naar de portemonnee van de aanvaller. Het is van cruciaal belang om te erkennen dat cryptocurrency-transacties doorgaans onomkeerbaar zijn en problemen opleveren bij het traceren en terugvorderen van geld nadat de overdracht heeft plaatsgevonden.

Ook moeten gebruikers die zich bezighouden met cryptocurrency-platforms prioriteit geven aan een grondige verificatie van de legitimiteit om hun activa te beschermen. Dit omvat het bevestigen van de authenticiteit van websites, het onderzoeken van communicatiekanalen en het onderzoeken van de reputatie van het platform binnen de cryptocurrency-gemeenschap.

Overzicht bedreiging:
Naam Plug Wallet fake giveaway
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Deelnemers ontvangen beloningen
Vermomming Legitimate Plug platform
Gerelateerd domein plugwallet[.]co
Detectienamen (plugwallet[.]co) Emsisoft (Phishing), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Gebrek aan officiële verificatie, onrealistische beweringen, beloften die te mooi zijn om waar te zijn.
Verspreidingsmethodes Post op X (Twitter), misleidende websites, frauduleuze online pop-upadvertenties, ongewenste applicaties.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal, mogelijke malware-infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Conclusie

Concluderend: oplichting met betrekking tot cryptocurrency blijft een wijdverbreide bedreiging in het digitale landschap. Of het nu gaat om misleidende weggeefacties, frauduleuze promoties of verkapte pagina's, deze programma's hebben vaak gemeenschappelijke kenmerken die erop gericht zijn het vertrouwen en de financiële belangen van gebruikers uit te buiten.

Terwijl de cryptocurrency-ruimte blijft groeien, moeten gebruikers waakzaam blijven, due diligence betrachten bij het verifiëren van de legitimiteit van platforms en op de hoogte blijven van opkomende zwendeltactieken. Enkele voorbeelden van oplichting die vergelijkbaar is met die beschreven in ons artikel zijn "SEC Token Refund Airdrop", "MultiBit Airdrop" en "Dymension Genesis".

Hoe heb ik een oplichtingswebsite geopend?

Gebruikers kunnen op verschillende manieren onbewust websites openen die oplichting hosten. Een veelgebruikte methode is via phishing-e-mails, waarbij misleidende berichten gebruikers ertoe aanzetten op kwaadaardige links te klikken die hen doorverwijzen naar frauduleuze websites. Een andere mogelijkheid is via online advertenties, vooral advertenties die clickbait-tactieken gebruiken of schijnbaar onweerstaanbare deals aanbieden.

Sites die verband houden met frauduleuze advertentienetwerken (bijvoorbeeld torrent-sites en illegale filmstreamingpagina's) en meldingen van onbetrouwbare pagina's worden ook gebruikt om verschillende vormen van oplichting te promoten. Bovendien kunnen gebruikers via de resultaten van zoekmachines op oplichtingswebsites terechtkomen, vooral als de oplichters zoekmachineoptimalisatietechnieken hebben gemanipuleerd om hun zichtbaarheid te vergroten.

Hoe voorkomt u dat u oplichtingspagina's bezoekt?

Wees voorzichtig met e-maillinks, vooral als deze afkomstig zijn van onbekende afzenders. Wees op uw hoede voor online advertenties, pop-ups en soortgelijke inhoud die door duistere sites wordt gepresenteerd. Gebruik betrouwbare bronnen (officiële pagina's en appstores) voor het downloaden van apps en bestanden. Sta niet toe dat dubieuze websites meldingen verzenden.

Gebruik bovendien betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware en houd deze up-to-date om potentiële bedreigingen te helpen detecteren en blokkeren. Informeer uzelf over veelvoorkomende online oplichting en phishing-tactieken, zodat u deze beter kunt herkennen en vermijden. Als uw computer al is geïnfecteerd met ongewenste apps, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Weergave van de pop-up-oplichting "Plug Wallet" (GIF):

Weergave van Plug Wallet scam

Een bericht op X waarin deze zwendel wordt gepromoot:

Plug wallet scam X (Twitter) bericht waarin de zwendel wordt gepromoot

Legitieme Plug website (plugwallet[.]ooo):

Plug wallet scam legitieme website (plugwallet.ooo)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe herkent u een pop-up scam?

Pop-upvensters met verschillende valse berichten zijn een veelvoorkomend soort lokmiddelen dat cybercriminelen gebruiken. Ze verzamelen gevoelige persoonlijke gegevens, verleiden internetgebruikers om valse technische ondersteuningsnummers te bellen, zich in te schrijven voor nutteloze online diensten, te investeren in verdachte cryptocurrency-regelingen, enz.

Hoewel deze pop-ups in de meeste gevallen de apparaten van gebruikers niet infecteren met malware, kunnen ze direct geldverlies veroorzaken of leiden tot identiteitsdiefstal.

Cybercriminelen streven ernaar hun schadelijke pop-upvensters zo te maken dat ze er betrouwbaar uitzien, maar scams hebben doorgaans de volgende kenmerken:

  • Spelfouten en niet-professionele afbeeldingen - Controleer de informatie die in een pop-up wordt weergegeven nauwkeurig. Spelfouten en onprofessionele afbeeldingen kunnen een teken van een scam zijn.
  • Gevoel van spoed - Afteltimer met een paar minuten erop, waarin u wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens in te voeren of u aan te melden voor een onlinedienst.
  • Verklaringen dat je iets gewonnen hebt - Als je niet hebt meegedaan aan een loterij, online-wedstrijd, enz. en je ziet een pop-upvenster waarin staat dat je gewonnen hebt.
  • Scan van computer of mobiel apparaat - Een pop-upvenster dat uw apparaat scant en informeert over gedetecteerde problemen - is ongetwijfeld een scam; webpagina's kunnen dergelijke acties niet uitvoeren.
  • Exclusiviteit - Pop-upvensters waarin staat dat alleen u geheime toegang krijgt tot een financiële regeling die u snel rijk kan maken.

Voorbeeld van een pop-up scam:

Voorbeeld van een pop-up scam

Hoe werken pop-up scams?

Cybercriminelen en bedrieglijke marketeers gebruiken meestal verschillende advertentienetwerken, zoekmachine-vergiftiginstechnieken en verdachte websites om verkeer naar hun pop-ups te genereren. Gebruikers komen terecht op hun online kanalen nadat ze op valse downloadknoppen hebben geklikt, een torrentwebsite hebben gebruikt of gewoon op een resultaat van een internetzoekmachine hebben geklikt.

Op basis van de locatie- en apparaatgegevens van de gebruiker wordt een frauduleuze pop-up gepresenteerd. De lokmiddelen die in dergelijke pop-ups worden gepresenteerd, variëren van "snel rijk worden - schema's" tot nepvirusscans.

Hoe kan ik valse pop-ups verwijderen?

In de meeste gevallen infecteren pop-up scams de apparaten van gebruikers niet met malware. Als u een scam pop-up tegenkomt, zou het sluiten ervan voldoende moeten zijn. In sommige gevallen kunnen scam, pop-ups moeilijk te sluiten zijn; in dergelijke gevallen - sluit uw Internet browser en start deze opnieuw op.

In extreem zeldzame gevallen moet u misschien uw internetbrowser opnieuw instellen. Gebruik hiervoor onze instructies die uitleggen hoe u Internet browser instellingen kunt resetten.

Hoe voorkom ik valse pop-ups?

Om te voorkomen dat u pop-up scams te zien krijgt, moet u alleen websites bezoeken die een goede reputatie hebben. Torrent, Crack, gratis online films streamen, YouTube-video downloaden en andere websites met een vergelijkbare reputatie verwijzen internetgebruikers vaak door naar pop-upscams.

Om het risico op pop-up scams te minimaliseren, moet u uw internetbrowsers up-to-date houden en een gerenommeerde anti-malware programma gebruiken. Voor dit doel, raden wij Combo Cleaner.

Wat moet u doen als u in een pop-upscam getrapt bent?

Dit hangt af van het soort scam waar u voor bent gevallen. Meestal proberen pop-up oplichters gebruikers te verleiden tot het sturen van geld, het weggeven van persoonlijke informatie of het verlenen van toegang tot iemands apparaat.

  • Als u geld heeft gestuurd naar oplichters: U moet contact opnemen met uw financiële instelling en uitleggen dat u bent opgelicht. Als u dit onmiddellijk laat weten, is er een kans om uw geld terug te krijgen.
  • Als u persoonlijke informatie hebt weggegeven: U moet uw wachtwoorden wijzigen en twee-factor authenticatie inschakelen in alle online diensten die u gebruikt. Ga naar de Federal Trade Commission om identiteitsdiefstal te melden en persoonlijke herstelstappen te krijgen.
  • Als u oplichters verbinding laat maken met uw apparaat: U moet uw computer scannen met gerenommeerde anti-malware (wij raden Combo Cleaner aan) - cybercriminelen kunnen trojans, keyloggers en andere malware hebben geplant, gebruik uw computer niet voordat u mogelijke bedreigingen hebt verwijderd.
  • Help andere internetgebruikers: meld internetscam bij de Federal Trade Commission.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een nep-cryptocurrency-weggeefactie?

Een misleidende weggeefactie voor cryptocurrency (airdrop) is een frauduleus plan waarbij oplichters beweren gratis tokens of beloningen aan te bieden om individuen te misleiden om bepaalde acties te ondernemen.

Wat is het doel van weggeeffraude?

Fraudeurs houden zich bezig met weggeeffraude met de bedoeling individuen te misleiden en gevoelige informatie en cryptovaluta te ontfutselen.

Waarom kom ik valse weggeefacties tegen?

Om slachtoffers in de val te lokken, passen oplichters een scala aan tactieken toe, waaronder het gebruik van valse sociale media-accounts, misleidende websites, misleidende advertenties, adware, meldingen van onbetrouwbare websites en soortgelijke kanalen. Het komt vaak voor dat u per ongeluk op oplichtingspagina's terechtkomt.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen pop-upfraude?

Combo Cleaner beschikt over de mogelijkheid om grondige scans uit te voeren van elke website die gebruikers bezoeken, waarbij kwaadaardige sites vakkundig worden geïdentificeerd, inclusief sites die verband houden met oplichting. De applicatie waarschuwt gebruikers onmiddellijk en beperkt de toegang tot onbetrouwbare websites.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Plug Wallet fake giveaway QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Plug Wallet fake giveaway op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.