FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse "AliExpress Package" e-mails

Ook bekend als: "AliExpress Package" phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "AliExpress Package"?

Na ons onderzoek hebben we vastgesteld dat de e-mail "AliExpress Package" spam is. Dit valse bericht beweert dat de aankoop van de ontvanger bij AliExpress nog niet is bezorgd. Ze worden aangespoord om het te plannen via een phishing-website die gericht is op persoonlijk identificeerbare en financiële informatie.

AliExpress Package email spam campagne

"AliExpress Package" email scam overzicht

De spam e-mail met als onderwerp "Shipment Pending - AliExpress Package" (kan variëren) wordt gepresenteerd als een leveringsbericht van AliExpress. In het bericht staat dat het pakket op de levering wacht. De ontvanger wordt aangemoedigd om de bijgeleverde trackingcode te gebruiken en zich te abonneren op de pushmeldingen, zodat de verzending kan worden gepland en vertragingen kunnen worden voorkomen.

Benadrukt moet worden dat de informatie in deze e-mail vals is en dat de e-mail in kwestie niet geassocieerd is met het online retailplatform AliExpress of andere legitieme entiteiten.

Nadat we op de knop "SCHEDULE YOUR DELIVERY" hadden geklikt, werden we doorgestuurd naar een nep verzendsite van AliExpress. De webpagina gaat verder met de schertsvertoning en vraagt de ontvanger om keuzes te maken voor de levering (bijv. thuis/werklocatie, werkdagen/weekend, etc.). Deze website vraagt ook toestemming om spammeldingen in de browser weer te geven.

Zodra alle keuzes waren gemaakt en we op de knop "Voer uw leveringsgegevens in" hadden gedrukt, resulteerde dit in een omleiding naar een andere webpagina. Deze phishingsite is gericht op de volgende persoonlijk identificeerbare informatie - voor- en achternaam, volledig huisadres, e-mail en telefoonnummer. Ook worden creditcardgegevens gevraagd: nummer, vervaldatum en CVV.

Het verkrijgen van deze kwetsbare gegevens is voldoende voor cybercriminelen om de identiteit van de slachtoffers te stelen. Bovendien kunnen de financiële gegevens worden gebruikt om frauduleuze transacties en online aankopen te vergemakkelijken.

Als u deze gevoelige privégegevens al aan oplichters hebt verstrekt, neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten.

Overzicht bedreiging:
Naam "AliExpress Package" phishing email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het AliExpress-pakket van de ontvanger wordt nog geleverd.
Vermomming AliExpress
Gerelateerde domeinen webcaves[.]info, dailyprizegiveawaydeals[.]com
Detectienamen (webcaves[.]info) Netcraft (Malicious), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Dienend IP Adres (webcaves[.]info) 172.67.169.15
Detectienamen (dailyprizegiveawaydeals[.]com) N/A (VirusTotal)
Dienend IP Adres (dailyprizegiveawaydeals[.]com) 104.21.9.192
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

We hebben duizenden spam e-mails onderzocht; "Temu - Pending Package Delivery", "DHL Express - Incomplete Delivery Address", "Email Authentication Expires", en "Adobe Scan email scam" zijn slechts enkele voorbeelden van e-mails die gebruikt worden voor phishing.

Spam wordt gebruikt om verschillende zwendelpraktijken te promoten en wordt zelfs gebruikt voor de distributie van malware. Deze e-mails kunnen gewoon zijn en vol fouten zitten, of ze kunnen vakkundig vermomd zijn als berichten van echte bedrijven, dienstverleners, organisaties, autoriteiten en andere entiteiten.

Omdat spammail zo wijdverbreid is, raden we u aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes uw computers?

Malware wordt vaak verspreid via spamcampagnes. Misleidende e-mails en berichten kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Besmettelijke bestanden kunnen documenten zijn (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), JavaScript, enzovoort.

Bij het openen van een dergelijk bestand start u het download-/installatieproces van malware. Sommige formaten vereisen aanvullende acties om de infectieketen van het systeem te starten. Microsoft Office-bestanden vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macroopdrachten inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten bestanden/links klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

We adviseren om voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, DM's/PM's, sms'jes en andere berichten. Bijlagen of koppelingen in verdachte e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn. We raden u aan om Microsoft Office-versies van na 2010 te gebruiken, omdat de modus "Beschermde weergave" voorkomt dat macro's automatisch worden uitgevoerd.

Malware verspreidt zich echter niet alleen via spammail. Daarom raden we ook aan om waakzaam te zijn tijdens het browsen, aangezien frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt.

We raden u ook aan om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en gedetecteerde bedreigingen worden verwijderd. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "AliExpress Package" e-mail:

Subject: Shipment Pending - AliExpress Package


AliExpress


Get Your AliExpress Package


YOUR PACKAGE IS ON THE WAY


You have (1) package waiting for delivery. Use your code to track your package and get it delivered before Christmas. Schedule your delivery now and subscribe to our push notification to avoid this delay again.


SCHEDULE YOUR DELIVERY


AliExpress


Track all your shipments in one place and get automatic updates on all your deliveries.


SCHEDULE YOUR DELIVERY

Screenshot van de nep AliExpress website die wordt gepromoot door deze spam e-mail (webcaves[.]info):

website die wordt gepromoot door deze spam e-mail AliExpress Package 1

Screenshot van de phishingwebsite die door de vorige site wordt gepromoot (dailyprizegiveawaydeals[.]com):

website die wordt gepromoot door deze spam e-mail AliExpress Package 2

Verschijning van de phishing-websites die worden gepromoot door de spamcampagne "AliExpress Package" (GIF):

phishing-websites die worden gepromoot door de spamcampagne AliExpress Package (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Cybercriminelen verspreiden spam e-mails op grote schaal - vandaar dat duizenden gebruikers identieke berichten ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spam e-mail, wat moet ik doen?

Als u uw identiteitskaartgegevens, paspoortscans/foto's, creditcardnummers of andere privégegevens hebt verstrekt, neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten. Als de verstrekte gegevens echter uw inloggegevens waren - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële klantenservice.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het lezen van een e-mail kan geen kwaad. Systemen worden gecompromitteerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is uw apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. U had dit echter kunnen voorkomen als het een document was (.doc, .xls, .pdf, .one, etc.). Deze indelingen kunnen extra gebruikersinteractie vereisen om download-/installatieprocessen van malware te starten (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten inhoud, enz.)

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om alle soorten bedreigingen te verwijderen. Het kan praktisch alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is omdat geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
AliExpress Package phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "AliExpress Package" phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.