FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de StripedFly-malware

Ook bekend als: StripedFly malware framework
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is StripedFly?

StripedFly is een geavanceerd cross-platform malwareraamwerk. Het richt zich op Windows- en Linux-besturingssystemen. Deze software is modulair, dat wil zeggen dat er modules kunnen worden gedownload voor extra functionaliteit.

StripedFly maakt gebruik van uitgebreide anti-detectiemogelijkheden die hebben bijgedragen aan de aanvankelijke foutieve identificatie als een cryptocurrency miner. Hoewel deze malware cryptominer capaciteiten heeft, zijn de functionaliteiten veel breder.

StripedFly kwam voor het eerst op de voorgrond in 2022, maar het gebruik van een exploit die al bekend is sinds 2017 suggereert dat dit programma al veel langer bestaat.

Het is opmerkelijk dat StripedFly legitieme code repositories gebruikt om inhoud te hosten en op te halen, zoals Bitbucket, GitHub en GitLab. Het bijhouden van downloads door Bitbucket geeft aan dat bepaalde bestanden die geassocieerd zijn met deze malware tussen de 50 en 150 duizend keer zijn gedownload. Alleen al de cijfers van deze opslag laat zien dat StripedFly een groot bereik had.

StripedFly malware detections on VirusTotal

StripedFly malware overzicht

Zoals vermeld in de inleiding, wordt StripedFly beschouwd als een high-end malware vanwege de vele geïmplementeerde anti-detectiemogelijkheden. Deze malware infiltreert systemen in een keten van meerdere fasen, die een op maat gemaakte lichtgewicht TOR-client bevat.

StripedFly is modulaire software en als zodanig kunnen infecties variëren op basis van de combinatie van gedownloade modules.

Om dieper in te gaan op een aantal opmerkelijke componenten, gebruikt dit framework een module voor verkenning. Deze verzamelt systeemgegevens en stuurt deze terug naar de C&C (Command and Control) server, bijv. apparaatnaam, OS-versie, MAC address, RAM, NetBIOS-naam, IP-adressen (geolocaties), gebruikersaccountnaam en -rechten, systeemtaal en toetsenbordindeling, geïnstalleerde antivirussen, enz.

StripedFly gebruikt ook verschillende modules om commando's te ontvangen en succesvol uit te voeren. Andere modules geven deze malware de mogelijkheid om bestanden van een specifiek formaat te vinden en te downloaden, zoals bestanden met betrekking tot broncode, certificaten, databases, archieven, documenten, afbeeldingen, audio, video, enzovoort. StripedFly maakt geen gebruik van systeemmappen, maar scant naar interessante bestanden op alle lokale schijven en netwerkshares.

Daarnaast kan de malware informatie verzamelen over actieve vensters en screenshots maken. StripedFly neemt ook audio op via geïntegreerde/aangebrachte microfoons.

Een andere module wordt gebruikt om referenties te stelen. Het verzamelt gebruikersnamen/wachtwoorden, persoonlijk identificeerbare details (bijv. namen, adressen, beroepen, functietitels, werkgevers, enz.

Tot de doelbrowsers behoren (maar zijn niet beperkt tot) Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Brave, Epic Privacy Browser, Nichrome, RockMelt, SeaMonkey en Vivaldi. Deze module verzamelt ook Wi-Fi-netwerknamen en FTP, SSH- en WebDAV-gegevens voor Cyberduck, FileZilla, WinSCP en vergelijkbare software.

De cryptocurrency mining module van StripedFly leidde er eerst toe dat onderzoekers deze malware verkeerd identificeerden als een cryptominer. Deze malware mined (genereert) Monero cryptocurrency.

Het is onduidelijk of het opnemen of behouden van deze module beperkt is tot directe financiële motivaties, aangezien cryptomining geen ongelooflijk lucratieve weg is - vooral niet voor ontwikkelaars van geavanceerde malware.

Het is relevant om te vermelden dat modulaire malware-infecties kunnen verschillen afhankelijk van hun configuratie (d.w.z. geïnstalleerde modules) en kwaadwillende softwareontwikkelaars verbeteren hun creaties vaak. Bovendien is StripedFly in staat om updates op te halen; mogelijke toekomstige iteraties van deze malware zouden dus aanvullende/verschillende mogelijkheden of functies kunnen hebben.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals StripedFly op apparaten leiden tot verminderde systeemprestaties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam StripedFly malware framework
Type bedreiging Malware framework, trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Arcabit (Trojan.Mikey.D1C03F), Combo Cleaner (Gen:Variant.Mikey.114751), Kaspersky (Trojan.Win32.Miner.bdr), NANO-Antivirus (NANO-Antivirus), VIPRE (Gen:Variant.Mikey.114751), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware framework voorbeelden

We hebben talloze schadelijke programmamonsters onderzocht; MgBot, Soul en NetDooka zijn slechts enkele voorbeelden van malwareframeworks.

Het moet worden benadrukt dat ongeacht of een kwaadaardig programma beperkte mogelijkheden en ongelooflijk specifieke toepassingen heeft of een breed scala aan functionaliteiten met een brede toepassing - de aanwezigheid van deze software op een systeem bedreigt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker. Daarom is het van het grootste belang om alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking te verwijderen.

Hoe is StripedFly in mijn computer geïnfiltreerd?

Hoe StripedFly zich verspreidt is op dit moment onbekend. Deze malware is echter in staat om zichzelf te verspreiden via lokale netwerken.

Over het algemeen worden phishing- en social engineering-tactieken gebruikt bij de verspreiding van malware. Schadelijke software wordt meestal vermomd als of gebundeld met gewone programma-/mediabestanden. Dit kunnen archieven zijn (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort.

De meest gebruikte verspreidingsmethoden zijn: drive-by (sluipende/bedrieglijke) downloads, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van bestanden, enz.), schadelijke bijlagen of koppelingen in spam e-mails/berichten, online zwendel, malvertising, illegale softwareactivering ("cracking") tools en nep-updates.

Naast zelfverspreiding via lokale netwerken, kunnen sommige kwaadaardige programma's zich ook verspreiden via verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is cruciaal om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleus en kwaadaardig online contact er meestal echt en onschuldig uitziet. Bijlagen of links die u vindt in verdachte/irrelevante e-mail (bijv. e-mails, PM's/DM's, sms'jes, enz.) mogen niet worden geopend, omdat ze besmettelijk kunnen zijn.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde kanalen. Een andere aanbeveling is om software te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, aangezien die van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een goed antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de binaire bestanden van StripedFly die worden gehost op de Bitbucket-opslag:

StripedFly malware content hosted on Bitbucket

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malware process running in the Task Manager

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma vindt automatisch gestarte toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns application appearance

manual malware removal step 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten en klik op OK. Druk tijdens het starten van uw computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Run Windows 7 or Windows XP in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 7 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 8 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 8 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op uw toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 10 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 10 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Extract Autoruns.zip archive and run Autoruns.exe application

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows-items verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Refresh Autoruns application results

manual malware removal step 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Delete malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Search for malware and delete it

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, wordt alle malware van uw computer verwijderd. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met StripedFly-malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Malware verwijderen vereist zelden formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die StripedFly-malware kan veroorzaken?

De bedreigingen van een infectie hangen af van de mogelijkheden van het kwaadaardige programma en de modus operandi van de cybercriminelen. StripedFly is een malwareraamwerk dat afhankelijk is van meerdere modules voor zijn functionaliteiten. Deze software is in staat om een grote verscheidenheid aan gevoelige gegevens te extraheren/exfiltreren en cryptocurrency te minen. Door de modulaire aard van StripedFly kunnen de mogelijkheden verschillen. Over het algemeen kunnen infecties met een hoog risico leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van StripedFly-malware?

De meeste malware-infecties worden gemotiveerd door financieel gewin. Cybercriminelen kunnen kwaadaardige software echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren, persoonlijke wraakacties uit te voeren, processen te verstoren (bijv. sites, diensten, bedrijven, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is StripedFly-malware mijn computer binnengedrongen?

De technieken die worden gebruikt om StripedFly te verspreiden zijn op dit moment onbekend, maar deze malware kan zichzelf verspreiden via lokale netwerken. De meest gebruikte verspreidingsmethoden zijn: drive-by downloads, spammail, online scams, malvertising, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en sites van derden, P2P-sharing netwerken, enz.), illegale softwareactiveringstools ("cracks") en nepupdates. Een andere zelfverspreidingstechniek die door malware wordt gebruikt, is de verspreiding via verwijderbare opslagapparaten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen - het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
StripedFly malware framework QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van StripedFly malware framework op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.