FacebookTwitterLinkedIn

Hoe u kunt voorkomen dat u in scams zoals "You Have eFax Message" trapt

Ook bekend als: You Have eFax Message phishing campaign
Schadeniveau: Medium

Wat is "You Have eFax Message"?

Na onderzoek is vastgesteld dat deze e-mail een phishing-zwendel is. De personen die deze spamcampagne organiseren willen ontvangers verleiden om gevoelige informatie vrij te geven via een frauduleuze pagina. Het is daarom ten zeerste aan te raden om deze en soortgelijke e-mails te negeren.

You Have eFax Message phishing campaign

Meer over de "You Have eFax Message" scam e-mail

In deze phishing e-mail worden ontvangers geïnformeerd dat ze een eFax bericht hebben ontvangen. De e-mail geeft aan dat het bericht een specifieke einddatum heeft en vermeldt dat het de status "ontvangen" heeft. Daarnaast staat er dat het bericht uit 12 pagina's bestaat met een grootte van 3.5Mb, waarbij de prioriteit wordt benadrukt als "zeer belangrijk".

De e-mail wordt afgesloten met een verzoek aan ontvangers om op de knop "Voorbeeld PDF hier" te klikken. Het is echter belangrijk op te merken dat deze knop in feite leidt naar een phishing website die zich voordoet als de OneDrive aanmeldpagina. De bedoeling achter deze bedrieglijke site is om bezoekers te misleiden zodat ze hun aanmeldgegevens (e-mailadressen en wachtwoorden) verstrekken.

Oplichters kunnen de gestolen gegevens gebruiken om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot de e-mailaccounts, sociale-mediaprofielen of andere online platforms van het slachtoffer. Eenmaal binnen kunnen ze spam versturen, phishingmails verspreiden of frauduleuze activiteiten uitvoeren.

Gestolen inloggegevens kunnen scammers voorzien van een schat aan persoonlijke informatie over het slachtoffer. Deze informatie kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal, wat kan leiden tot financiële fraude, frauduleuze kredietaanvragen of andere illegale activiteiten.

Ook gebruiken scammers gestolen referenties vaak bij credential stuffing-aanvallen, waarbij ze geautomatiseerde tools gebruiken om te testen of dezelfde inloggegevens werken op meerdere online services. Als ze met succes inloggen, kunnen ze toegang krijgen tot extra accounts en persoonlijke gegevens.

Bovendien zijn gestolen inloggegevens een waardevol goed op het dark web. Oplichters kunnen deze gegevens verkopen aan andere cybercriminelen, die ze kunnen gebruiken voor allerlei illegale activiteiten, waardoor de risico's voor slachtoffers nog groter worden.

Overzicht bedreiging:
Naam You Have eFax Message Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Recipients have received an eFax message
Vermomming Mail van dienstverlener
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige scam e-mails in het algemeen

Meestal hebben phishing e-mails een urgente of dreigende toon, waardoor ontvangers gedwongen worden om onmiddellijk actie te ondernemen, zoals het klikken op een link of het verstrekken van gevoelige informatie. Ze zijn afkomstig van onbekende of verdachte afzenders, vaak met algemene of licht gewijzigde e-mailadressen die legitieme bronnen kunnen nabootsen.

Ze vragen vaak om persoonlijke informatie, zoals inloggegevens, creditcardgegevens of burgerservicenummers, onder het mom van een legitieme organisatie of een dringende zaak. Het is belangrijk om te weten dat links of bestanden die via dergelijke e-mails worden verzonden, kunnen leiden tot infecties van uw computer.

Voorbeelden van phishing-campagnes: "JPMorgan Chase Online Security Department Email Scam", "Switch To New Version Email Scam", en "SecureMailBox - Account Reconfirmation Email Scam".

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Bijlagen in e-mails, zelfs als ze onschuldig lijken, kunnen mogelijk malware bevatten. Het openen van dergelijke bijlagen kan leiden tot de injectie van kwaadaardige software op uw computer. Sommige e-mails kunnen je ook proberen te overtuigen om macro's in bijgevoegde documenten in te schakelen, een zet die schadelijke scripts kan activeren en kan resulteren in een infectie.

Bovendien kan het openen van schadelijke links in e-mails je omleiden naar schadelijke websites. Deze websites kunnen technieken zoals drive-by downloads of social engineering gebruiken om kwetsbaarheden uit te buiten en malware op je systeem te introduceren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wees waakzaam bij het openen van e-mailbijlagen of het klikken op links, vooral als je de afzender niet kent of als de e-mail argwaan wekt. Ga niet in op advertenties van onbetrouwbare bronnen en bezoek geen dubieuze pagina's.

Zorg voor een continue beveiliging van uw systeem door regelmatig uw besturingssysteem, softwaretoepassingen en webbrowsers bij te werken om mogelijke kwetsbaarheden te verhelpen. Vertrouw bij het downloaden van bestanden en programma's alleen op betrouwbare bronnen zoals officiële websites of goed aangeschreven app stores.

Bescherm uw computer door betrouwbare antivirus- of antimalwaresoftware te installeren voor een robuuste bescherming tegen een groot aantal bedreigingen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mail "You Have eFax Message":

You have eFax® message

Ending Date: Dec 13, 2021

Status: received

Page Available: 12

size: 3.5Mb

Priority: Very Important

Preview PDF Here

Phishing-website gepromoot via deze phishing-campagne:

Phishing website promoted via the You Have eFax Message phishing campaign

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Oplichters verspreiden meestal identieke berichten onder een groot publiek, met als doel ten minste één individu te misleiden. Deze spam e-mails zijn meestal zonder enige personalisatie of aanpassing.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Werk onmiddellijk de wachtwoorden bij van alle accounts waarvoor u informatie hebt verstrekt, vooral als deze betrekking hebben op financiële of gevoelige gegevens. Meld de poging tot phishing ook bij uw e-mailprovider, de plaatselijke autoriteiten of relevante instellingen of organisaties.

Ik heb een schadelijk bestand in de bijlage van een e-mail gedownload en geopend, is uw computer geïnfecteerd?

Als het bestand in kwestie een uitvoerbaar bestand (.exe) was, is het risico op infectie aanzienlijk hoog. Als u te maken hebt met bestandstypen zoals PDF of DOC, is er echter een kans dat u infectie hebt voorkomen, omdat het openen van dergelijke documenten in bepaalde gevallen niet voldoende is voor malware om uw systeem te infiltreren.

Ik heb de e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is uw computer geïnfecteerd?

Alleen het openen van een e-mail vormt geen risico. Systeeminfecties treden meestal op wanneer ontvangers op koppelingen in de e-mail klikken of bijgevoegde bestanden openen.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties uit e-mailbijlagen?

Combo Cleaner kan een groot aantal bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is echter cruciaal om in gedachten te houden dat geavanceerde malware zich diep in het systeem kan verbergen. Om een volledige detectie en verwijdering te garanderen, is het raadzaam om uit voorzorg een volledige systeemscan uit te voeren.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
You Have eFax Message phishing campaign QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van You Have eFax Message phishing campaign op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.