FacebookTwitterLinkedIn

Hoe u BBTok malware verwijdert uit het besturingssysteem

Ook bekend als: BBTok banking trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is BBTok?

De BBTok is een Trojan voor bankieren, geschreven in Delphi en uitgerust met gespecialiseerde functionaliteit die de interfaces van meer dan 40 Mexicaanse en Braziliaanse banken nabootst. De bedrieglijke tactiek bestaat uit het lokken van slachtoffers om hun 2FA-codes voor bankrekeningen of betaalkaartnummers vrij te geven.

Daarnaast beschikt BBTok over mogelijkheden zoals het opsommen en beëindigen van processen, controle over toetsenbord- en muisfuncties en het manipuleren van klembordinhoud.

BBTok banking trojan

Meer over BBTok

BBTok biedt bedreigers uitgebreide functionaliteiten, waaronder zowel commando's op afstand als conventionele Trojan bankfuncties. Het blinkt uit in het nabootsen van de interfaces van talrijke Latijns-Amerikaanse banken, met codeverwijzingen naar meer dan 40 prominente banken in Mexico en Brazilië, waaronder Citibank, Scotiabank, Banco Itaú en HSBC.

BBTok scant open vensters en browsertabbladnamen om mogelijke slachtoffers te identificeren en zoekt daarbij naar verwijzingen naar deze specifieke banken. Het primaire doelwit van BBTok lijkt BBVA te zijn, omdat het standaard het uiterlijk van deze bank nabootst in zijn valse interface. Deze namaakinterfaces doen zich voor als echte financiële instellingen en misleiden gebruikers om hun persoonlijke en financiële informatie te delen.

Het primaire doel van deze functionaliteit is om het slachtoffer te misleiden door zijn beveiligingscode of tokennummer in te voeren, dat meestal wordt gebruikt als tweefactorauthenticatie (2FA) voor bankrekeningen. Hierdoor kan de aanvaller ongeautoriseerde accountovernames uitvoeren. In bepaalde gevallen is deze mogelijkheid ook bedoeld om het slachtoffer te verleiden om zijn betaalkaartnummer vrij te geven.

BBTok gebruikt de Visual Component Library (VCL) om deze valse interfaces te maken. Hierdoor kunnen aanvallers dynamisch interfaces genereren die naadloos aansluiten op het scherm van het slachtoffer en het formulier van de gekozen bank nabootsen.

De aanvallers richten zich niet alleen op banksites, maar hebben zich ook aangepast aan de huidige trends en zoeken nu actief naar informatie over Bitcoin op de aangetaste machine. Ze zoeken actief naar specifieke termen zoals "bitcoin", "electrum" en "binance".

BBTok beperkt zich niet tot visuele misleiding. Het kan een schadelijke browserextensie installeren of een specifieke DLL injecteren om de controle over het aangetaste systeem te versterken, waardoor het mogelijk nog beter in staat is om slachtoffers te misleiden.

Bovendien vertoont BBTok andere functionaliteiten, waaronder de mogelijkheid om processen die op het geïnfecteerde systeem draaien op te sommen en te beëindigen. Hierdoor krijgt de aanvaller controle over de processen op de computer, waardoor hij mogelijk essentiële functies kan verstoren of kwaadaardige code kan injecteren.

BBTok geeft de aanvaller ook controle over toetsenbord- en muisfuncties, die kunnen worden gebruikt voor ongeoorloofde acties, zoals het vastleggen van toetsaanslagen of het simuleren van muisklikken. Bovendien kan de malware de inhoud van het klembord manipuleren, waardoor mogelijk gekopieerde gegevens kunnen worden onderschept en gewijzigd, waaronder gevoelige informatie zoals wachtwoorden of betalingsgegevens.

Overzicht bedreiging:
Naam BBTok banking trojan
Type bedreiging Banking Trojan, Banking Malware
Detectienamen Avast (Win32:TrojanX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Gen:Variant.MSILHeracles.96885), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/Agent.WMN), Kaspersky (HEUR:Trojan.MSIL.Agent.gen), Microsoft (TrojanDownloader:MSIL/Tnega!MSR), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Trojan bankieren zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, geldverlies, mogelijke extra infecties, privacyschendingen en nog veel meer.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat BBTok een veelzijdige malware is die is ontworpen om de systemen van slachtoffers te infiltreren en in gevaar te brengen, waarbij de nadruk ligt op bankfraude. Het vermogen om de interfaces van talloze Latijns-Amerikaanse banken na te maken en de geavanceerde functies zoals procescontrole, toetsenbord- en muismanipulatie en klembordmanipulatie maken het een krachtige bedreiging voor individuele gebruikers en financiële instellingen.

Hoe is BBTok in mijn computer geïnfiltreerd?

Om BBTok te verspreiden en hun campagne efficiënt uit te voeren, hebben cybercriminelen een speciale methode bedacht die begint wanneer een slachtoffer onbewust op een schadelijke link klikt, die meestal via phishingmails wordt verspreid. Zodra het slachtoffer op deze bedrieglijke link klikt, wordt een ZIP-archief of een ISO-image gedownload dat is aangepast aan het specifieke besturingssysteem van het slachtoffer.

Opmerkelijk genoeg blijft dit proces onzichtbaar voor het slachtoffer. Achter de schermen genereert de server echter dynamisch een unieke payload op basis van de parameters die in het verzoek worden geïdentificeerd, waardoor de malware wordt geoptimaliseerd voor het systeem van het slachtoffer en het infectieproces naadloos verloopt.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wees voorzichtig met e-mails. Wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen of koppelingen, vooral van onbekende of verdachte adressen. Vermijd interactie met bestanden of koppelingen in e-mails die ongebruikelijk of onverwacht lijken. Download geen software of bestanden van onbetrouwbare bronnen, vooral niet van bronnen die illegale inhoud of gekraakte toepassingen promoten.

Vertrouw advertenties, pop-ups en links op dubieuze websites niet. Gebruik officiële pagina's en winkels als bronnen voor het verkrijgen van programma's en bestanden. Houd je besturingssysteem, geïnstalleerde software en beveiligingsprogramma's up-to-date. Gebruik betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware.

Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

BBTok geeft valse interfaces weer (bron: checkpoint.com):

BBTok geeft valse interfaces (checkpoint.com)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malwareproces actief in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma vindt automatisch gestarte toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns-applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten en klik op OK. Druk tijdens het starten van uw computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op uw toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de Autoruns.exe-toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows-items verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-applicatie

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Zoek naar malware en verwijder deze

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, wordt alle malware van uw computer verwijderd. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met BBTok malware, moet ik uw apparaat formatteren om er vanaf te komen?

In plaats van de drastische maatregel te nemen om uw apparaat onmiddellijk te formatteren, wat alleen als laatste redmiddel mag worden beschouwd, is het verstandig om alternatieve oplossingen te overwegen. Het is raadzaam om gerenommeerde antivirus en anti-malware tools zoals Combo Cleaner te gebruiken om de BBTok malware te verwijderen.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Malware kan leiden tot een reeks nadelige gevolgen, zoals gegevensinbreuken, financiële tegenslagen, gegevensversleuteling, privacyschendingen, systeemstoringen, extra infecties en meer.

Wat is het doel van BBTok-malware?

Het primaire doel van de BBTok-malware is het nabootsen van de interfaces van verschillende Latijns-Amerikaanse banken, met de nadruk op BBVA, om slachtoffers te misleiden zodat ze hun persoonlijke en financiële informatie vrijgeven, met name 2FA-codes en betaalkaartgegevens. Daarnaast vertoont het functionaliteiten zoals procesopsomming, toetsenbord- en muisbesturing en manipulatie van klembordinhoud, waardoor de mogelijkheden om slachtoffers te misleiden en te controleren worden uitgebreid.

Hoe is BBTok malware mijn computer binnengedrongen?

De BBTok-malware infiltreert een computer meestal wanneer een gebruiker op een schadelijke link klikt, die vaak in een phishing-e-mail wordt verzonden. Deze actie leidt tot het downloaden van een ZIP-archief of een ISO-image, afhankelijk van het besturingssysteem van het slachtoffer. Hoewel dit proces naadloos lijkt voor het slachtoffer, genereert de server van de malware een unieke payload op basis van parameters die in het verzoek worden gevonden, wat uiteindelijk leidt tot de infectie van de computer.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Combo Cleaner kan de meeste malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is echter belangrijk op te merken dat geavanceerde malware zich diep in het systeem kan verbergen. Daarom is een uitgebreide systeemscan essentieel om verborgen bedreigingen op te sporen en te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
BBTok banking trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van BBTok banking trojan op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.