FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse e-mails met "Deceased Relative"

Ook bekend als: "Deceased Relative" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Deceased Relative"?

Uit onze inspectie van de e-mail "Deceased Relative" bleek dat het om spam ging. Deze phishing mail wordt gepresenteerd als een brief van een advocaat die een overleden familielid van de ontvanger heeft vertegenwoordigd. Als nabestaande heeft de ontvanger zogenaamd recht op een groot bedrag.

Dit soort spammails zijn gericht op persoonlijk identificeerbare informatie en kunnen slachtoffers verleiden om geld over te schrijven naar de oplichters.

Deceased Relative e-mailspamcampagne

"Deceased Relative" email scam overzicht

In de frauduleuze e-mail met als onderwerp "James Arthur" (kan variëren) staat dat de afzender een "wettelijke vertegenwoordiger" was van een familielid van de ontvanger, die inmiddels is overleden. De overleden relatie had gewerkt in het land van de afzender (dat niet gespecificeerd is) en had voor zijn dood $25.829.031 gestort bij een lokale financiële instelling.

De verzender spreekt de wens uit om de ontvanger als nabestaande te vertegenwoordigen in zijn verzoek om verdeling van de gelden. De ontvanger wordt gevraagd om zijn volledige persoonlijke gegevens te verstrekken (hoewel de e-mail alleen "volledige naam" en "telefoonnummer" vermeldt) om verder te kunnen gaan.

Zoals aangegeven in de inleiding, zijn alle beweringen in de brief vals en is deze mail op geen enkele manier geassocieerd met echte personen.

Het is niet onwaarschijnlijk dat deze scammail om meer informatie vraagt, zoals aanvullende privégegevens en/of financiële gegevens (bijv. inloggegevens voor online bankrekening, bankrekeninggegevens, creditcardnummers, enz.

Blootgestelde persoonlijk identificeerbare gegevens kunnen worden gebruikt om de identiteit van slachtoffers te stelen of om andere snode daden uit te voeren. Financiële gegevens kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties of online aankopen te vergemakkelijken.

Cybercriminelen kunnen slachtoffers ook vragen om valse vergoedingen te betalen of andere valse redenen gebruiken om geld opgestuurd te krijgen. Om de kans op strafrechtelijke vervolging en het terughalen van geld te minimaliseren, geven scammers de voorkeur aan moeilijk te traceren methoden om geld te verkrijgen, bijv. cryptocurrencies, voorafbetaalde vouchers, cadeaubonnen of contant geld dat in pakketten is verstopt en wordt verzonden.

Samengevat: door een e-mail als "Overleden Familielid" te vertrouwen, kunnen gebruikers te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw privégegevens al hebt verstrekt aan oplichters (bijv. identiteitskaartgegevens, pasfoto's/scans, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten.

Overzicht bedreiging:
Naam "Deceased Relative" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De ontvanger heeft het recht om een groot bedrag te erven van een overleden familielid.
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spam campagne voorbeelden

"Unsuccessful Search For Relatives", "Documents And Funds Have Been Credited", "Password Marked For Deletion", and "Web Mail Scam" zijn slechts enkele voorbeelden van phishingmails die we onlangs hebben geanalyseerd.

Deze e-mail kan gericht zijn op een grote verscheidenheid aan gegevens; meestal inloggegevens voor accounts, persoonlijk identificeerbare gegevens, creditcardnummers, etc.

Spammails worden gebruikt om verschillende zwendelpraktijken te promoten en zelfs om malware te verspreiden. De e-mails kunnen eenvoudig zijn en vol staan met grammaticale/spellingsfouten of vakkundig zijn opgesteld als berichten van legitieme serviceproviders, bedrijven, organisaties, autoriteiten of andere entiteiten.

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Spamcampagnes worden vaak gebruikt voor de distributie van malware. Deze e-mails/berichten kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Virulente bestanden zijn er in verschillende formaten, bijvoorbeeld uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort.

Zodra een schadelijk bestand wordt geopend, wordt het infectieproces van het systeem geactiveerd. Voor sommige formaten is echter extra interactie nodig om de download-/installatieketen van malware op gang te brengen. Microsoft Office-bestanden vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macroopdrachten inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten bestanden of koppelingen klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

We raden ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten. Bijlagen of koppelingen die u in verdachte/irrelevante e-mails vindt, mogen niet worden geopend omdat ze besmettelijk kunnen zijn. Een andere aanbeveling is om Microsoft Office-versies van na 2010 te gebruiken, omdat de modus "Beschermde weergave" automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Malware verspreidt zich echter niet alleen via spammail. Daarom adviseren we ook om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, aangezien valse en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschadelijk lijkt.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde kanalen. Het is net zo belangrijk om software te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, omdat illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken dat het van het grootste belang is voor de veiligheid van apparaten en gebruikers om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als je al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in het spambericht "Deceased Relative":

Subject: James Arthur


Attention: Please!


I'm James Arthur, I was the legal Attorney Representative to a member of your deceased relative from your country who used to work as a contractor here in my country. He deposited a huge sum of $25,829,031.00 in a financial institution before he died.


I want to present you as his legal next of kin to the bank where he deposited the money due to the fact that you are a foreigner and from the same country of the deceased, so that you and I may be entitled to request and receive the fund in its own name that you are a member of the family to receive the money on behalf of the deceased.


I will inform you more as I hope to hear from you soon.


If you are interested I want you to send me complete personal information like your full name, phone number that will allow me to provide you with full details of the transaction to enable us proceed without further delay


Remain blessed
Lawyer. James Arthur

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Cybercriminelen verspreiden duizenden spamberichten in de hoop dat ten minste enkele ontvangers in de zwendel trappen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spam e-mail, wat moet ik doen?

Als u uw inloggegevens hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, paspoortscans/foto's, creditcardnummers, enz.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is uw computer geïnfecteerd?

Nee, apparaten worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend - alleen het lezen van een e-mail is niet genoeg om infectieprocessen te starten.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Of uw apparaat geïnfecteerd is, kan afhangen van de indeling van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, etc.) - waarschijnlijk wel. Als het echter een document (.doc, .pdf, .xls, .one, enz.) was, had u mogelijk een infectie kunnen voorkomen. Deze indelingen kunnen extra gebruikersinteractie vereisen om het downloaden/installeren van malware te initiëren (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten inhoud, enz.)

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Houd er rekening mee dat, omdat high-end kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verbergt, het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Deceased Relative phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Deceased Relative" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.