FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat uw e-mailaccount wordt gestolen via de e-mail "Reconfirm Shipping Documents".

Ook bekend als: "Reconfirm Shipping Documents" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Reconfirm Shipping Documents"?

Ons onderzoek van de "Reconfirm Shipping Documents" e-mail wees uit dat het om spam gaat. Deze scam e-mail vraagt de ontvanger om de bijgevoegde documentatie opnieuw te bevestigen. De twee bijlagen zijn phishing-bestanden waarin de ingevoerde informatie wordt vastgelegd.

Reconfirm Shipping Documents email spam campaigne

"Reconfirm Shipping Documents" e-mail scam overzicht

In de spammail met als onderwerp "SWIFT BETALING" (kan variëren) staat dat een klant had gevraagd contact op te nemen met de ontvanger. Daarom vraagt de afzender de ontvanger de bijgevoegde verzenddocumenten opnieuw te bevestigen voordat de goederen worden verzonden.

Zoals eerder vermeld, is deze brief vals en ontworpen als phishing-zwendel. Nadat we de bijlagen van de e-mail hadden onderzocht, stelden we vast dat het om phishing-bestanden gaat. Met andere woorden, de HTML-bestanden registreren informatie die erin wordt ingevoerd en sturen die door naar de oplichters achter deze spamcampagne.

In beide bijlagen werd de gebruiker gevraagd zich aan te melden met de gegevens van zijn e-mailaccount (d.w.z. e-mailadres en bijbehorend wachtwoord) om toegang te krijgen tot de vertrouwelijke informatie. Naast het stelen van de blootgestelde e-mailaccounts kunnen cybercriminelen ook controle krijgen over de inhoud die via deze accounts wordt geregistreerd.

Zo kunnen scammers de identiteit van eigenaars van sociale accounts stelen (bv. e-mails, sociale netwerken/media, boodschappers, enz.) en de contacten/vrienden/volgers om leningen of donaties vragen, oplichting promoten of malware verspreiden door schadelijke bestanden/links te delen.

Bovendien kunnen gestolen financiële accounts (bv. online bankieren, e-commerce, digitale wallets, enz.) worden gebruikt om ongeoorloofde transacties en/of online aankopen te doen.

Kortom, door te vertrouwen op een e-mail als "Reconfirm Shipping Documents" - kunnen gebruikers te maken krijgen met systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en identiteitsdiefstal.

Als u uw inloggegevens al hebt vrijgegeven - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en neem contact op met de officiële ondersteuning.

Overzicht bedreiging:
Naam "Reconfirm Shipping Documents" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De ontvanger moet de bijgevoegde verzendingsdocumenten bevestigen.
Bijlage(n) Beide bijlagen zijn getiteld "PAYMENT SLIP.HTML" (zonder aanhalingstekens).
Detectienamen (attachment 1) Avast (HTML:PhishingMS-AGJ [Phish]), Fortinet (JS/Phish.AGB!tr), Ikarus (Phishing.HTML.Doc), Kaspersky (HEUR:Hoax.HTML.Phish.gen), Lionic (Hacktool.HTML.Phish.3!c), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Detectienamen (attachment 2) Avast (HTML:PhishingAdb-HG [Phish]), Combo Cleaner (Generic.JS.FakeLogin.A.B07A2A2E), Emsisoft (Generic.JS.FakeLogin.A.B07A2A2E (B)), ESET-NOD32 (HTML/Phishing.Gen), Ikarus (Phishing.HTML.Doc), Lionic (Trojan.HTML.FakeLogin.4!c), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

Wij hebben talloze spam e-mails geanalyseerd; "McAfee FINAL WARNING", "Your Account Expiry", "Blockchain.com - Verify Your Account", en "Email Verification Alert" zijn slechts enkele voorbeelden van phishing brieven.

Deze mail kan op verschillende manieren worden vermomd, onder meer als berichten van legitieme bedrijven, instellingen, dienstverleners, autoriteiten of andere entiteiten. Naast het faciliteren van diverse oplichtingspraktijken kunnen deze e-mails ook malware verspreiden (bijv. trojans, ransomware, enz.).

Wij raden u sterk aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails/berichten omdat spam wijdverspreid is en goed in elkaar kan zitten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails kunnen besmettelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden zijn er in verschillende formaten, bv. documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz.

Wanneer een virusbestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces (d.w.z. het downloaden/installeren van malware) in gang gezet. Zo infecteren Microsoft Office-documenten apparaten door kwaadaardige macro-opdrachten uit te voeren, terwijl infectieuze OneNote-bestanden vereisen dat gebruikers op ingesloten bestanden/links klikken.aigns infecteren computers?

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij adviseren inkomende e-mails, PM's/DM's, SMS'jes en andere berichten met voorzichtigheid te benaderen. De bijlagen of links in dubieuze/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze virulent kunnen zijn. Het is belangrijk om Microsoft Office-versies van na 2010 te gebruiken, aangezien deze de modus "Beschermde weergave" hebben die automatische uitvoering van macro-opdrachten voorkomt.

Maar malware wordt niet alleen via spammail verspreid. Daarom raden we ook aan waakzaam te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal echt en ongevaarlijk lijkt.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde kanalen. Het is net zo belangrijk om programma's te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Wij moeten benadrukken dat een betrouwbare antivirus geïnstalleerd en bijgewerkt moet worden om de veiligheid van apparaten en gebruikers te garanderen. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Reconfirm Shipping Documents" spam e-mail:

Subject: SWIFT PAYMENT


Dear Sir,


FYI we got instruction from our client to contact you based on the above subject. We kindly ask you to reconfirm shipping documents asap and revert back immediately before goods are dispatched.


Regards Barbara P. MarshallPan Ocean Co., Ltd.
LARGE BULK DIVISION 2 / OPERATION TEAM
100-958 / 98 HUAMRO, JUNG-GU SEOUL KOREA
PIC : YOUNGBIN KIM
TEL : 82-2-316-5472
MOBILE : 82-10-6619-9689

Screenshot van het phishing-bestand bij de "Reconfirm Shipping Documents" spam e-mail ("PAYMENT SLIP.HTML"):Herbevestig verzendingsdocumenten via e-mail gepromoot phishing-bestand (PAYMENT SLIP.HTML) 1

Screenshot van het andere phishing-bestand dat bij de "Reconfirm Shipping Documents" spam e-mail is gevoegd ("PAYMENT SLIP.HTML"):Herbevestig verzendingsdocumenten via e-mail gepromoot phishing-bestand (PAYMENT SLIP.HTML) 2

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Deze e-mail wordt verzonden in grootschalige campagnes - daarom ontvangen duizenden gebruikers identieke berichten.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u uw inloggegevens hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer onmiddellijk de officiële ondersteuning ervan. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de desbetreffende autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen/lezen van een e-mail start geen download/installatie van malware. Systeeminfectieketens worden geactiveerd wanneer schadelijke bijlagen of links worden geopend.

Ik heb een bestand in een spam e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is uw apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. U had dit echter kunnen voorkomen als het een document was (.doc, .xls, .een, .pdf, enz.). Deze formaten vereisen mogelijk extra gebruikersinteractie (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten inhoud, enz.) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties verwijderen. Houd er rekening mee dat aangezien high-end kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen - het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Reconfirm Shipping Documents phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Reconfirm Shipping Documents" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.