FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de Ice Breaker malware

Ook bekend als: Ice Breaker virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Ice Breaker?

Ice Breaker is een backdoor-type malware geschreven in Node.js. Campagnes met dit schadelijke programma werden in 2022 voor het eerst geïdentificeerd door Security Joes. Deze aanvallen waren gericht op de gaming- en gokindustrie en waren vooral herkenbaar door de social engineering-technieken die de cybercriminelen toepasten.

Op het moment van schrijven zijn de cybercriminelen achter Ice Breaker-campagnes niet geïdentificeerd als behorend tot een specifieke hackersgroep of geografische regio. Er zijn echter aanwijzingen dat deze criminelen het Engels niet als moedertaal hebben.

Ice Breaker malware detecties op VirusTotal

Ice Breaker malware overzicht

De waargenomen Ice Breaker-campagnes begonnen met cybercriminelen die de hulp inriepen van ondersteuningskanalen voor gokplatforms. De ondersteuning moest door mensen worden uitgevoerd, en de cybercriminelen toonden een voorkeur voor anderstaligen - zelfs als ze zelf de gevraagde taal niet machtig waren. Deze keuze kon worden gemaakt om de onbekwaamheid van de criminelen met de Engelse taal te verbergen en/of de communicatie tot een minimum te beperken.

Meestal werd de beoogde ondersteuning gepresenteerd met valse beweringen over mislukte pogingen om in te loggen of een nieuwe account te registreren. Als verklaring voor de valse fout stuurden de cybercriminelen "screenshots" via downloadlinks.

In de meeste gevallen werden de schadelijke bestanden gehost op valse bestandshostingsites die legitieme sites nabootsten, met name de URL's met het gebruik van lookalike-tekens (IDN-homograafaanval). Er werd echter ook gebruikgemaakt van de Dropbox-hostingdienst. De cybercriminelen streefden naar ondersteuning om het schadelijke bestand te openen. De criminelen gebruikten vooral een LNK-bestand, en alleen als de misleiding mislukte namen ze hun toevlucht tot het delen van een downloadlink voor een VBS-bestand.

Dit laatste is ontworpen om apparaten te infecteren met de DUNIHI-malware. Het eerste is vermomd met een bestandsnaam die wordt verwacht van een schermafbeelding en het door Windows gebruikte pictogram van een beeldbestand. Nadat dit LNK-bestand is geopend, start het een proces voor het zoeken naar referenties en gebruikt het reverse shell om de infectieketen te bevorderen, wat uitmondt in een Ice Breaker-infectie.

Ice Breaker gebruikt verschillende anti-analyse maatregelen (bijv. decoy-bestand dumpen, zich voordoen als legitieme software, etc.) om detectie en reverse engineering te bemoeilijken.

Na succesvolle infiltratie kan deze malware bestanden stelen, internetcookies en gebruikersnamen/wachtwoorden uit browsers (met name Google Chrome) halen en screenshots maken.

Opgemerkt moet worden dat malwareontwikkelaars hun creaties vaak bijwerken; toekomstige varianten van Ice Breaker zullen dus waarschijnlijk aanvullende/andere mogelijkheden hebben.

Samengevat kan de aanwezigheid van software als Ice Breaker op een systeem leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Aangezien dit schadelijke programma is gebruikt om bedrijven aan te vallen, kunnen de gevolgen van deze aanvallen bijzonder ernstig zijn.

Als u denkt dat uw systeem geïnfecteerd is met Ice Breaker (of andere malware) - raden wij u ten zeerste aan een volledige systeemscan uit te voeren met een anti-virus en het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Ice Breaker virus
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win64:Malware-gen), Fortinet (Malicious_Behavior.SB), Kaspersky (Trojan.Win64.Alien.aeb), Panda (Trj/Chgt.AD), Rising (Trojan.Alien!8.5E97 (CLOUD)), Symantec (ML.Attribute.HighConfidence), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Gerelateerd domein VirusTotal Detecties screenshotcap[.]com, screenshotlite[.]com
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

Wij hebben duizenden malwaresamples geanalyseerd; GoogleUpdate-malware, zgRAT, PrintManager, Creal, PY#RATION, Album Stealer - zijn slechts enkele van onze nieuwste vondsten.

Kwaadaardige software kan zeer uiteenlopende mogelijkheden en toepassingen hebben. Het kan ontworpen zijn om informatie te stelen, keteninfecties te veroorzaken, gegevens te versleutelen voor losgelddoeleinden (ransomware), slachtoffers in de gaten te houden, systeembronnen te misbruiken om cryptocurrency te minen (cryptominers), enz.

Maar hoe malware ook werkt - de aanwezigheid van deze software op een systeem bedreigt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker. Daarom raden wij ten zeerste aan om bedreigingen onmiddellijk na ontdekking te verwijderen.

Hoe is Ice Breaker in mijn computer geïnfiltreerd?

Zoals eerder beschreven, is geconstateerd dat Ice Breaker wordt verspreid door gebruik te maken van social engineering-tactieken. In de onderzochte campagnes werd deze malware gebruikt om de gok- en gamingindustrie aan te vallen. De cybercriminelen probeerden menselijke ondersteuning te verleiden tot het downloaden en openen van schadelijke LNK- of VBS-bestanden. De eerste infecteerde apparaten met Ice Breaker, de tweede met DUNIHI.

Er moet echter worden vermeld dat andere distributiemethoden niet onwaarschijnlijk zijn. In de meeste gevallen wordt malware verspreid via phishing en social engineering. Besmettelijke bestanden worden meestal vermomd als of gebundeld met gewone inhoud. In het geval van Ice Breaker droegen de bestanden namen die deden vermoeden dat het om schermafbeeldingen ging en werden pictogrammen van Windows-afbeeldingen gebruikt.

De meest gebruikte verspreidingstechnieken voor malware zijn: drive-by downloads, schadelijke bijlagen/links in spam e-mails en berichten, dubieuze downloadkanalen (bv. freeware en sites van derden, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), online oplichting, malvertising, illegale programma-activatie ("cracking") tools en valse updates.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. De bijlagen of links in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze besmettelijk kunnen zijn. Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn bij het browsen, aangezien valse en kwaadaardige online inhoud meestal gewoon en onschuldig lijkt.

Wij raden ook aan alleen te downloaden van officiële en betrouwbare bronnen. Het is net zo belangrijk om programma's te activeren en bij te werken met functies/tools van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Wij moeten benadrukken dat de installatie en bijwerking van een gerenommeerd antivirusprogramma van het grootste belang is voor de veiligheid van apparaten en gebruikers. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en bedreigingen en problemen worden verwijderd. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Valse file-hosting website die het schadelijke LNK-bestand promoot (ontworpen om apparaten met Ice Breaker te infecteren):

Ice Breaker malware valse site voor het hosten van bestanden promoten

Het schadelijke LNK-bestand (snelkoppeling) vermomd als afbeelding:

Ice Breaker malware schadelijke bestandseigenschappen (vermomd als afbeelding)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces dat wordt uitgevoerd in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de toepassing Autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-toepassing

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te vermijden dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder deze

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Ice Breaker malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, de meeste kwaadaardige programma's kunnen worden verwijderd zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die Ice Breaker malware kan veroorzaken?

Welke bedreigingen een infectie oplevert, hangt af van de mogelijkheden van het schadelijke programma en de doelen van de cybercriminelen. Ice Breaker's primaire functionaliteit is gegevensdiefstal. Over het algemeen kunnen dergelijke infecties leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Deze malware is gebruikt in aanvallen gericht op de gokindustrie; daarom kunnen deze infecties verwoestende gevolgen hebben voor de getroffen bedrijven.

Wat is het doel van Ice Breaker-malware?

In de meeste gevallen wordt malware gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen deze software echter ook gebruiken om zichzelf te vermaken, persoonlijke wraakacties uit te voeren, bedrijfsspionage uit te voeren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is Ice Breaker-malware in mijn computer geïnfiltreerd?

In de Ice Breaker-campagnes die gericht waren op de gokindustrie, werd deze malware verspreid met behulp van social engineering. De cybercriminelen deden zich voor als gebruikers die problemen hadden met aanmelden/registreren en probeerden hen te verleiden tot het downloaden en openen van schadelijke bestanden.

Maar malware wordt verspreid via verschillende technieken, en het is niet onwaarschijnlijk dat dit het geval is met Ice Breaker. Kwaadaardige software wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam mail, online scams, malvertising, dubieuze downloadbronnen (bijv. onofficiële en freeware sites, P2P sharing netwerken, etc.), illegale software activatie tools ("cracks") en valse updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties verwijderen. Aangezien geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verbergt, is een volledige systeemscan van cruciaal belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Ice Breaker virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Ice Breaker virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.