FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de GoogleUpdate-malware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: GoogleUpdate virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Medium

Wat is GoogleUpdate?

GoogleUpdate is een kwaadaardig programma dat we vonden na het installeren van een malafide setup gedownload van een misleidende webpagina. Het installatieprogramma werd ook gebundeld met adware. Daarom, als GoogleUpdate aanwezig is op het systeem - is andere ongewenste of kwaadaardige inhoud waarschijnlijk ook geïnfiltreerd.

GoogleUpdate-installatiemap

GoogleUpdate overzicht

Nadat we de malafide installatie op ons testsysteem hadden uitgevoerd, installeerde het GoogleUpdate en meerdere adware-achtige programma's. Op het moment van schrijven is het onduidelijk wat de doelen van GoogleUpdate zijn. Op basis van onze onderzoekservaring kunnen we vermoeden dat dit kwaadaardige programma kettinginfecties kan veroorzaken of gevoelige gegevens kan stelen.

GoogleUpdate kan dus adware, browser hijacker, PUA, trojan, ransomware en andere infecties veroorzaken. Gegevens stelende malware richt zich meestal op systeem-/gebruikersinformatie en bestanden, browseractiviteiten (bijv. bezochte URL's, zoekopdrachten, bladwijzers, autofills, enz.), aanmeldingsgegevens voor accounts (d.w.z. gebruikersnamen/wachtwoorden), creditcardnummers en andere kwetsbare informatie.

Zoals eerder vermeld, kan GoogleUpdate systemen infiltreren samen met reclame-ondersteunde software. Adware is ontworpen om advertenties weer te geven, omleidingen te veroorzaken en gevoelige gegevens te verzamelen. De advertenties promoten online oplichting, onbetrouwbare/schadelijke software en zelfs malware.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals GoogleUpdate op apparaten leiden tot meerdere systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam GoogleUpdate virus
Type bedreiging Malware, Trojan, Adware, Ongewenste advertenties, Pop-up Virus
Detectienamen (GoogleUpdate) Avast (CrypterX-gen [Trj]), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Kryptik.HLKD), Fortinet (W32/Kryptik.HLKD!tr), Kaspersky (UDS:Trojan.Win32.Staser.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Sabsik.FL.B!ml), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Detectienamen (malafide installer) Avast (FileRepMalware [Adw]), ESET-NOD32 (een variant van Win32/TrojanDropper.Agent.SLC), Fortinet (W32/Agent.SLC!tr), Kaspersky (UDS:Trojan.Win32.Ekstak), Microsoft (Trojan:Win32/Sabsik.TE.B!ml), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Malafide procesnaam GoogleUpdate.exe (procesnaam kan variëren)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine. Terwijl adware-infecties kunnen leiden tot het zien van advertenties die niet afkomstig zijn van de sites die u bezoekt, opdringerige pop-up advertenties en een verminderde internetsnelheid.
Verspreidingsmethodes Gratis software-installers (bundeling), geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online-advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Verminderde computerprestaties, gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, mogelijke bijkomende malware-infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware en adware voorbeelden

PrintManager is een programma dat praktisch identiek is aan GoogleUpdate. zgRAT, Album Stealer, Vagus, RL Stealer - zijn slechts enkele voorbeelden van malware die we onlangs hebben geanalyseerd, en Load All Links, Media Control, Popup Blocker Gold, Shopping Pal - zijn slechts enkele voorbeelden van adware.

Kwaadaardige software kan een breed scala aan mogelijkheden en toepassingen hebben. Maar hoe het ook werkt - de aanwezigheid van malware op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe heeft GoogleUpdate zich op mijn computer geïnstalleerd?

We verkregen een installatieprogramma gebundeld met GoogleUpdate van een dubieuze software-promotie webpagina. Dit soort sites worden meestal geopend via omleidingen die worden veroorzaakt door verkeerd gespelde URL's, pagina's die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, spam browser meldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware (met browser force-opening mogelijkheden).

Gebundelde installatie setups kunnen echter worden gedownload van verschillende onbetrouwbare kanalen, zoals freeware en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken en andere bronnen van derden.

Het is relevant te vermelden dat kwaadaardige software kan worden verspreid via verschillende technieken, bv. bijlagen/links in spam e-mails en andere berichten, online scams, malvertising, illegale programma activatie tools ("cracks"), en valse updates.

Hoe de installatie van kwaadaardige programma's vermijden?

Wij raden ten zeerste aan alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien is het essentieel om bij de installatie de voorwaarden te lezen, de mogelijke opties te bestuderen, de instellingen "Aangepast" of "Geavanceerd" te gebruiken en aanvullende apps, extensies, tools, enz. uit te schakelen. Het is net zo belangrijk om programma's te activeren en bij te werken met echte functies/tools.

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleuze en kwaadaardige inhoud meestal onschuldig lijkt. Bovendien mogen bijlagen en links in verdachte/irrelevante e-mails en andere berichten niet worden geopend, omdat ze besmettelijk kunnen zijn.

Wij benadrukken dat het installeren en up-to-date houden van een goede antivirussoftware van het grootste belang is voor de veiligheid van het apparaat en de gebruiker. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met GoogleUpdate, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om dit programma automatisch te verwijderen.

Screenshot van een misleidende website die gebruikt wordt om GoogleUpdate te promoten:

Misleidende website die GoogleUpdate promoot

Screenshot van GoogleUpdate's installatiesetup:

GoogleUpdate installer

Screenshot van het proces van GoogleUpdate in het Windows Taakbeheer ("GoogleUpdate.exe" - procesnaam):

GoogleUpdate malware proces in Taakbeheer (GoogleUpdate.exe - procesnaam)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Adware verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Adware-verwijdering via het Configuratiescherm

Zoek in het venster voor het verwijderen van programma's naar verdachte items en selecteer deze, klik vervolgens op "Verwijderen" of "Uninstall".

Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing (die advertenties veroorzaakt), scant u uw computer voor eventuele resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware-infecties. Gebruik aanbevolen malwareverwijderingssoftware om uw computer te scannen.

Verwijder adware van Internet browsers:

Op het moment van onderzoek installeerde GoogleUpdate geen browser plug-ins op Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox, maar werd het gebundeld met adware. Daarom wordt u geadviseerd om alle mogelijk ongewenste browser add-ons van uw internetbrowsers te verwijderen.

Video die toont hoe mogelijk ongewenste browser add-ons te verwijderen:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Ongewenste advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 1

Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer hulpmiddelen" en klik op "Extensies". Zoek alle onlangs geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Ongewenste advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van googleupdate virus, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plug-ins uit Mozilla Firefox:

Ongewenste advertenties verwijderen uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het firefox-menupictogramfirefox menu icoon (in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", zoek in het geopende venster alle onlangs geïnstalleerde verdachte extensies, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".

Ongewenste advertenties verwijderen uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van googleupdate virus kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de googleupdate virus, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/25895-googleupdate-malware

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de grootste problemen die GoogleUpdate kan veroorzaken?

De bedreigingen van een kwaadaardig programma zijn afhankelijk van de functionaliteiten en de doelen van de cybercriminelen. GoogleUpdate verzamelt waarschijnlijk gevoelige informatie en kan apparaten infiltreren naast adware. Over het algemeen kunnen dergelijke infecties leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Hoe heeft GoogleUpdate mijn computer geïnfiltreerd?

We hebben een installatieprogramma gebundeld met GoogleUpdate gedownload van een misleidende website. Kwaadaardige programma's worden echter verspreid met behulp van verschillende technieken. Malware wordt voornamelijk verspreid via spam e-mails/berichten, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. onofficiële en freeware sites, P2P sharing netwerken, etc.), online oplichting, malvertising, illegale software activatie ("cracking") tools en valse updates.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is opmerkelijk dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is - aangezien geavanceerde malware zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GoogleUpdate virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GoogleUpdate virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.