FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de Medusa Stealer malware van uw besturingssysteem verwijderen

Ook bekend als: Medusa Stealer virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Medusa Stealer?

Medusa Stealer is de naam van een kwaadaardig programma. Beschreven door zijn promotionele website als een data recovery/extraction en network testing tool - het is vrij duidelijk dat Medusa Stealer's beoogde toepassing veel minder rooskleurig is. Deze malware is in staat om gegevens te stelen, DDoS-aanvallen uit te voeren en cryptocurrency te minen.

Medusa Stealer-malwaredetectie aan VirusTotal

Medusa Stealer malware overzicht

Malware binnen de stealer classificatie is ontworpen om gegevens te stelen aan geïnfecteerde systemen en de daarop geïnstalleerde toepassingen. De beoogde bronnen en het soort informatie kunnen per programma verschillen.

Typisch interessante gegevens zijn: systeem- en gebruikersinformatie, browse- en zoekmachinegeschiedenis, IP-adressen (geolocaties), internetcookies, auto-fills, gebruikersnamen/wachtwoorden, kredietkaartnummers, enz. De gestolen informatie kan leiden tot gestolen accounts die cybercriminelen vervolgens kunnen gebruiken voor oplichting, verspreiding van malware, frauduleuze geldtransacties, ongeoorloofde online aankopen, enz.

Naast gegevensdiefstal kan de Medusa Stealer DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service) uitvoeren. Hierbij worden een groot aantal verzoeken ingediend om het slachtoffer (bv. website, dienst, bedrijf, enz.) onbereikbaar te maken voor legitieme personen. Bij DDoS-aanvallen zijn de verzoeken afkomstig van een groot aantal bronnen en kunnen ze de beoogde operatie verstoren of overbelasten (en zo uitschakelen).

Bovendien kan Medusa Stealer cryptocurrency Bitcoin minen. Cryptominer-malware is ontworpen om systeembronnen te misbruiken om cryptocurrency te minen (door wiskundige problemen op te lossen).

De belasting die door deze kwaadaardige software wordt veroorzaakt, kan het geïnfecteerde apparaat onresponsief maken of een systeemstoring veroorzaken. Dit extreme gebruik van bronnen genereert veel warmte en kan, in combinatie met bepaalde factoren (bv. slecht koelsysteem, hete buitentemperaturen, enz.), zelfs de hardware van de machine beschadigen.

Het is relevant om te vermelden dat malware ontwikkelaars vaak verbeteren op en actualiseren van hun creaties; dus, het is zeer waarschijnlijk dat Medusa Stealer toekomstige versies met een andere functie lijst zal hebben.

Kortom, Medusa Stealer infecties kunnen leiden tot ernstige privacy problemen, verlies van gegevens, schade aan de hardware, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Als u denkt dat uw apparaat al geïnfecteerd is met deze (of andere) malware, raden wij u ten zeerste aan een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Medusa Stealer virus
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:Malware-gen), Fortinet (W32/PossibleThreat), Ikarus (Trojan-Spy.MedusaStealer), Malwarebytes (Spyware.MedusaStealer), McAfee (Artemis!BDC0920C0AA7), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van malware die gegevens steelt

Wij hebben talloze malware samples geanalyseerd; CovalentStealer, Ducktail PHP stealer, ScanBox, en OnionPoison zijn slechts enkele van onze laatste artikelen over programma's die data stelen.

Kwaadaardige software heeft vaak verschillend functionaliteiten die in uiteenlopende combinaties kunnen voorkomen. Maar hoe het ook werkt - de aanwezigheid van malware op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruikers in gevaar. Daarom adviseren wij alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking te verwijderen.

Hoe is Medusa Stealer in mijn computer geïnfiltreerd?

Medusa Stealer wordt te koop aangeboden op het web en op verschillende sociale media platforms - hoe het wordt verspreid hangt dus af van de cybercriminelen die het op dat moment gebruiken.

Gewoonlijk wordt malware verspreid via phishing en social engineering-technieken. Het is vaak vermomd als of gebundeld met gewone programma's/media. Kwaadaardige bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijvoorbeeld PDF- en Microsoft Office-documenten, archieven, uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz. Zodra een dergelijk bestand wordt geopend, wordt de infectieketen in gang gezet.

De meest gebruikte distributiemethoden voor malware zijn: drive-by (stealthy/deceptieve) downloads, schadelijke bijlagen/links in spammail (bv. e-mails, PM's/DM's, SMS'jes, enz.), online oplichting, dubieuze downloadkanalen (bv. websites van freeware en derden, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), illegale softwareactiveringsprogramma's ("cracking"), valse updaters en malvertising.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden ten zeerste aan alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Het is net zo belangrijk om programma's te activeren en bij te werken met echte functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Een andere aanbeveling is om waakzaam te zijn bij het browsen, aangezien gevaarlijke inhoud meestal legitiem en onschuldig lijkt. Wij raden u af bijlagen of links in verdachte/irrelevante e-mails (bijv. e-mails, PM's/DM's, SMS'jes, enz.) te openen, omdat deze kwaadaardig kunnen zijn en systeeminfecties kunnen veroorzaken.

Wij benadrukken het belang van de installatie en bijwerking van een betrouwbaar antivirusprogramma. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en bedreigingen worden verwijderd. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van Medusa Stealer's contact website:

Medusa Stealer malware contactsite

Verschijning van de promotiewebsite van Medusa Stealer (automatisch vertaald van Frans naar Engels):

Website gebruikt om te promoten Medusa Stealer malware (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Het handmatig verwijderen van malware is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Start Windows 7 of Windows XP in veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Herstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden": 

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Autoruns-toepassingsresultaten vernieuwen

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt elimineren.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te voorkomen dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Medusa Stealer malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, Medusa Stealer's verwijdering vereist geen formattering.

Wat zijn de grootste problemen die Medusa Stealer malware kan veroorzaken?

De bedreigingen van een kwaadaardig programma zijn afhankelijk van de mogelijkheden en de werkwijze van de cybercriminelen. Medusa Stealer kan gegevens stelen, DDoS-aanvallen lanceren en cryptocurrency minen. Daarom kan de infectie ervan leiden tot de verstoring van kritieke processen of diensten, ernstige privacyproblemen, gegevensverlies, verminderde systeemprestaties of -uitval, hardwareschade, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Medusa Stealer malware?

In de meeste gevallen wordt malware gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen het echter ook gebruiken om zichzelf te vermaken, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, organisaties, enz.), persoonlijke wraakacties uit te voeren of zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is Medusa Stealer malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via online scams, drive-by downloads, spam e-mails en berichten, onbetrouwbare download bronnen (bijv. onofficiële en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), illegale programma activatie tools ("cracks"), valse updates, en malvertising. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-flashstations, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet echter worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien high-end kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Medusa Stealer virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Medusa Stealer virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.