FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de VIPSpace malware van uw besturingssysteem te verwijderen

Ook bekend als: VIPSpace virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is VIPSpace?

Malware ontwikkelaars maken vaak gebruik van legitieme diensten om de detecteerbaarheid van hun creaties te verminderen, en VIPSpace is hier een voorbeeld van. De VIPSpace-malware misbruikt het Discord-berichtenplatform om zijn payloads te verspreiden.

Dit kwaadaardige programma dient als achterdeur voor andere kwaadaardige software om besmette apparaten te infiltreren. Onderzoek door Minerva Labs wijst echter uit dat VIPSpace gebreken vertoont. Het introduceert een groot aantal kwaadaardige programma's in systemen en laat ze uiteindelijk waarschijnlijk crashen.

Het is onwaarschijnlijk dat dit het doel van de cybercriminelen is, aangezien VIPSpace malware injecteert die niet destructief is, maar eerder bedoeld is om informatie te stelen, apparaten te besturen of vergelijkbare activiteiten uit te voeren.

VIPSpace malware detections on VirusTotal

VIPSpace malware overzicht

Uit een analyse van VIPSpace door Minerva Labs blijkt dat de infectieketen begint met een zelfuitpakkend archief dat de eerste kwaadaardige payload installeert (het uitvoerbare bestand van VIPSpace). In de volgende fase wordt toegang verkregen tot Discord-servers en wordt een kwaadaardig uitvoerbaar bestand gedownload dat wordt gepresenteerd als een BMP-bestand dat is opgeslagen met een .DLL-extensie. Dit bestand verkrijgt een URL-lijst, en elk daarvan bevat malware bedoeld voor download en latere infectie.

Hoewel VIPSpace geen ontwijkingstechnieken gebruikt, schakelt het wel de Microsoft Defender uit.

Op het moment van schrijven is elke VIPSpace infectie uniek voor wat betreft de combinatie van payloads. Deze malware kan tot vijfentwintig verschillende schadelijke programma's injecteren, waaronder de RedLine informatiediefstal en BlackNET RAT (Remote Access Trojan) zijn waargenomen. Een dergelijk groot aantal programma's is veel te belastend voor systeembronnen en zal een geïnfecteerd systeem waarschijnlijk vernietigen.

Bovendien introduceert VIPSpace nodeloos meerdere varianten van dezelfde malware. De payloads zelf suggereren dat het vernietigen van het systeem van slachtoffers niet het doel is van VIPSpace; het is dus mogelijk dat deze gebreken in latere versies van dit programma zullen worden aangepakt.

Als u vermoedt dat uw apparaat is geïnfecteerd met VIPSpace (of andere malware) - adviseren wij u dringend een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam VIPSpace virus
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:TrojanX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Gen:Variant.Zusy.397941), ESET-NOD32 (een variant van Win32/TrojanDownloader.Agent.FUQ), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Chapak.gen), Microsoft (TrojanDownloader:Win32/SmallAgent.AN), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige voorbeelden

Wij hebben duizenden malware-samples geanalyseerd; TeamBot malware dropper, Saitama backdoor, ZxxZ trojan, en Serpent backdoor zijn slechts enkele voorbeelden van programma's die kettinginfecties kunnen veroorzaken.

Deze infecties kunnen resulteren in een grote verscheidenheid aan problemen, aangezien hun bedreigingen afhankelijk zijn van de mogelijkheden van de malware en de modus operandi van de aanvallers. Maar hoe kwaadaardige software ook werkt, de aanwezigheid ervan brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Hoe is VIPSpace in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via phishing en social engineering technieken. Kwaadaardige programma's worden meestal gepresenteerd als of gebundeld met gewone software/media.

Kwaadaardige bestanden kunnen uitvoerbare bestanden zijn (.exe, .run, enz.), archieven (RAR, ZIP, enz.), Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz. Wanneer een schadelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen in gang gezet.

Malware wordt meestal verspreid via drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, online zwendel, schadelijke bijlagen of koppelingen in spamberichten/spammails, dubieuze downloadkanalen (bv. freeware en websites van derden, P2P-sharingnetwerken, enz.), illegale programmaactiveringsprogramma's ("cracking") en nepupdates.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden ten zeerste aan alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met legitieme hulpmiddelen, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Wij raden u af om de bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails en berichten te openen - aangezien dit kan leiden tot een systeeminfectie.

Het is van het grootste belang een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en lokaliseer het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met VIPSpace malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

De meeste kwaadaardige programma's kunnen worden verwijderd zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die VIPSpace-malware kan veroorzaken?

De bedreigingen van een kwaadaardig programma zijn afhankelijk van de capaciteiten van het programma en de doelen van de cybercriminelen. Op het moment van onderzoek, is VIPSpace een gebrekkige malware. Hoewel het is ontworpen om extra kwaadaardige programma's te downloaden/installeren, kan VIPSpace er zo'n groot aantal injecteren dat het resulteert in het vastlopen van het systeem. Dit lijkt niet het doel van de ontwikkelaars te zijn - daarom wordt dit mogelijk verholpen in latere releases.

In het algemeen kunnen malware infecties leiden tot verminderde systeemprestaties of falen, verlies van gegevens, ernstige privacy problemen, hardware schade, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van VIPSpace-malware?

Doorgaans wordt malware gebruikt om inkomsten te genereren. Het kan echter ook worden gebruikt om de aanvallers te amuseren, persoonlijke wraak te realiseren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.) of politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen uit te voeren.

Hoe is de VIPSpace-malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam e-mails en berichten, online oplichting, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en websites van derden, P2P sharing netwerken, etc.), illegale software activatie ("cracking") tools, en nep-updates. Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. USB-flashstations, externe harde schijven, etc.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is opmerkelijk dat kwaadaardige software van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verbergt - vandaar dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
VIPSpace virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van VIPSpace virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.