FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u uw e-mailaccount kwijtraakt door valse "Meeting Reminder"-mails

Ook bekend als: Meeting Reminder phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Meeting Reminder"?

Onze inspectie van de "Meeting Reminder" e-mail toonde aan dat het spam is. Deze brief werkt als een phishing-zwendel gericht op de inloggegevens van e-mailaccounts. Door valse beweringen te doen over een belangrijk document dat met de ontvangers is gedeeld, probeert deze zwendel hen ertoe te verleiden hun e-mailwachtwoorden bekend te maken om het niet-bestaande bestand te bekijken.

Meeting Reminder email spamcampaigne

"Meeting Reminder" e-mail scam overzicht

De spam e-mail herinnert de ontvangers aan een komende vergadering. Voordat het zover is, wordt in de brief gevraagd om een belangrijk document (in het onderwerp van de e-mail "Meeting Notice 68447.xls" genoemd) door te nemen. Dit nepbestand zou zijn gedeeld via SharePoint.

Wanneer de ontvangers het bestand proberen te bekijken, worden ze omgeleid naar een phishingwebsite die is vermomd als SharePoint. Deze webpagina vraagt om een identiteitsbevestiging door in te loggen met een e-mailaccount - om toegang te krijgen tot het nepdocument.

De inloggegevens (wachtwoorden) die op deze site worden ingevoerd, worden bekendgemaakt aan de oplichters achter de spamcampagne. Met deze informatie kunnen de cybercriminelen de blootgelegde e-mails en mogelijk ook de bijbehorende inhoud (bv. accounts die via de e-mails zijn geregistreerd) stelen.

Om nader in te gaan op hoe deze ongeoorloofde toegang kan worden misbruikt, kunnen communicatie/sociale accounts (bv. e-mails, sociale netwerken, messengers, enz.) worden gebruikt om de contacten/vrienden om leningen te vragen - onder het mom van de echte eigenaars. Ook kunnen oplichters deze platforms gebruiken om malware te verspreiden door schadelijke bestanden of koppelingen te delen.

Financieel gerelateerde accounts (bv. online bankieren, geld overmaken, e-commerce, enz.) kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties en online aankopen te doen.

Kortom, door e-mails als "Meeting Reminder" te vertrouwen - kunnen gebruikers te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u inloggegevens aan oplichters hebt verstrekt, adviseren wij u dringend om onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts te wijzigen en hun officiële ondersteuning te informeren.

Overzicht bedreiging:
Naam Meeting Reminder phishing email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De ontvangers hebben een belangrijk document ontvangen, dat zij moeten doornemen.
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spam campagne voorbeelden

Wij hebben talloze spam-e-mails geanalyseerd; "Unicaja Banco e-mail scam", "Server Configuration Manager", en "Password Verification" zijn enkele van onze nieuwste vondsten die als phishing-zwendel werken.

Het is opmerkelijk dat deze e-mails verschillende vermommingen dragen en verschillende scam-modellen kunnen gebruiken. Bovendien worden spammails gebruikt om trojans, ransomware, cryptocurrency miners en andere malware te verspreiden.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails verspreiden malware via besmettelijke bestanden, die aan de e-mails kunnen zijn gehecht of als downloadlinks kunnen worden aangeboden. Deze bestanden kunnen Microsoft Office- en PDF-documenten zijn, archieven (RAR, ZIP, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enzovoort.

Wanneer een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren systemen bijvoorbeeld door kwaadaardige macro-opdrachten uit te voeren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mail. De bijlagen en koppelingen die in verdachte/irrelevante e-mails en berichten worden aangetroffen, mogen niet worden geopend, aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie. Daarnaast is het belangrijk om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht - aangezien deze de "Protected View"-modus hebben die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Kwaadaardige software verspreidt zich echter niet uitsluitend via spammail. Daarom adviseren wij ook om alleen te downloaden van officiële/geverifieerde bronnen en om programma's te activeren/updaten met legitieme tools (aangezien illegale activeringstools - "cracks" en nep-updaters malware kunnen bevatten).

We moeten benadrukken dat het belangrijk is om een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Meeting Reminder" spam e-mail:

Subject: ******** shared "Doc#Reminder: Meeting Notice 68447.xls" with you on 27.7.2022 5:46:33


******** Meeting Reminder
        
                                                                     
SHAREPOINT


New important document waiting for your approval on ******** SharePoint Storage. Please study Document properly for our next meeting


Please click on the below box and authenticate to view document or join the meeting.


View Document


Join Meeting


View Document View Document


Unsubscribe - Unsubscribe Preferences

Verschijning van de phishing-website die wordt gepromoot door de "Meeting Reminder"-spamcampagne (GIF):

Meeting Reminder scam email promoted phishing site (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam emails zijn niet persoonlijk. Cybercriminelen verspreiden deze e-mails in grote getallen in de hoop dat ten minste een deel van de ontvangers in hun zwendel trapt.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt - wijzig de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en stel de officiële ondersteuning daarvan onverwijld op de hoogte. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de desbetreffende autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen/lezen van een dergelijke e-mail leidt niet tot het downloaden/installeren van malware. In plaats daarvan worden infectieprocessen in gang gezet wanneer de bijlagen of koppelingen in spamberichten worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spambericht is gevoegd, is mijn computer geïnfecteerd?

Of er een infectie is opgetreden, kan afhangen van het formaat van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - hoogstwaarschijnlijk wel - is uw apparaat geïnfecteerd. Terwijl documentformaten (.doc, .xls, .pdf, enz.) mogelijk extra gebruikersinteractie vereisen (bijv. het inschakelen van macro-opdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig zijn in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is opmerkelijk dat geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan van cruciaal belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Meeting Reminder phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Meeting Reminder phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.