FacebookTwitterLinkedIn

Hoe CloudMensis malware te verwijderen

Ook bekend als: CloudMensis macOS malware
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is CloudMensis?

Tijdens het analyseren van de samples die zijn ingediend op de VirusTotal-pagina, ontdekte ons team spyware die zich richt op macOS-gebruikers met de naam CloudMensis. Het bleek dat CloudMensis is geschreven in de programmeertaal Objective-C. Het kan documenten en e-mailbijlagen stelen, het scherm vastleggen, toetsaanslagen loggen en andere gevoelige gegevens stelen.

CloudMensis spyware

Meer over de CloudMensis malware

De bestanden die het doelwit zijn van CloudMensis omvatten audio-opnamen, documenten, e-mailberichten, foto's, spreadsheets en mogelijk andere bestanden. Deze spyware heeft ook toegang tot schermopnamen, camera en microfoon, kan een lijst van lopende processen maken, shellopdrachten uitvoeren en de uitvoer uploaden naar cloudopslag, willekeurige bestanden downloaden en uitvoeren.

CloudMensis stelt bedreigers ook in staat toetsaanslagen te loggen (toetsenbordinvoer te verkrijgen). Deze functie wordt doorgaans gebruikt om gevoelige informatie te stelen (bijv. creditcardgegevens, ID-kaartgegevens, aanmeldingsgegevens, namen, achternamen). Na uitvoering van de code worden kwaadaardige activiteiten gestart en worden beheerdersrechten verkregen.

CloudMensis gebruikt openbare cloudopslagdiensten zoals Dropbox, pCloud en Yandex Disk als communicatiekanaal (om opdrachten van de cybercriminelen te ontvangen en bestanden te stelen).

Overzicht bedreiging:
Naam CloudMensis macOS malware
Type bedreiging Spyware
Detectienamen Avast (MacOS:Imis-A [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.MAC.Generic.109834), ESET-NOD32 (OSX/CloudMensis.A), Kaspersky (HEUR:Trojan-Spy.OSX.Agent.d), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Spyware is ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, bijkomende infecties, verlies van toegang tot pesonale rekeningen, monetair verlies.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Conclusie

Een computer die is geïnfecteerd met CloudMensis spyware kan leiden tot identiteitsdiefstal, extra infecties, verlies van gevoelige informatie en persoonlijke accounts, monetair verlies en andere problemen. Het is onbekend welke precieze methoden bedreigers gebruiken om gebruikers te verleiden hun computers met CloudMensis te infecteren.

Meer voorbeelden van malware die zich richt op Mac-gebruikers zijn GIMMICK, DazzleSpy en SysJoker.

Hoe verspreiden cybercriminelen malware?

In de meeste gevallen gebruiken cybercriminelen nepinstallatieprogramma's voor gekraakte software of sturen ze e-mails met schadelijke bijlagen (of koppelingen) om gebruikers ertoe te verleiden malware te downloaden en uit te voeren. Ze gebruiken ook andere onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van software, zoals P2P-netwerken, gratis bestandshostingpagina's, downloaders van derden, torrentsites en soortgelijke bronnen.

Soms willen cybercriminelen gebruikers verleiden tot het uitvoeren van Trojans of nep-updaters om malware te verspreiden. In alle gevallen is het hun doel om gebruikers te verleiden zelf malware uit te voeren. Meestal gebruiken ze MS Office, PDF-documenten, JavaScript-bestanden, archieven of uitvoerbare bestanden om kwaadaardige software te verspreiden.

Hoe computerinfecties te voorkomen?

Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde software up to date. Update en activeer het met tools van de officiële ontwikkelaar (gebruik nooit tools van derden/onofficiële tools). Vertrouw geen irrelevante e-mails die van onbekende/verdachte adressen zijn verzonden. Let op bijlagen (of links) in dergelijke e-mails zijn vaak kwaadaardig.

Download software van officiële websites en winkels. Gebruik geen andere bronnen (voorbeelden staan in de vorige sectie). Laat een gerenommeerde antivirusoplossing installeren op het besturingssysteem. Als uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om alle bedreigingen automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

Mogelijk ongewenste toepassingen verwijderen:

Verwijder mogelijk ongewenste toepassingen uit uw map "Toepassingen":

Handmatig verwijderen van schadelijke Mac-programma's

Klik op het Finder-pictogram. In het Finder venster, selecteer "Toepassingen". Zoek in de toepassingsmap naar "MPlayerX", "NicePlayer" of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac voor alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de cloudmensis macos malware gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

CloudMensis macOS malware verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan cloudmensis macos malware gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan cloudmensis macos malware gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan cloudmensis macos malware gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met CloudMensis malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, deze malware kan van de geïnfecteerde macOS-systemen worden verwijderd zonder het opslagapparaat te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Dat hangt af van het type malware (zijn mogelijkheden). In de meeste gevallen worden slachtoffers geconfronteerd met problemen zoals geldverlies, identiteitsdiefstal, verlies van toegang tot persoonlijke accounts, verlies van gegevens en (of) extra computerinfecties.

Wat is het doel van CloudMensis malware?

CloudMensis is spyware die e-mailbijlagen, afbeeldingen, spreadsheets en andere bestanden kan stelen. Ook kan het toetsaanslagen loggen, willekeurige bestanden downloaden en uitvoeren, het scherm vastleggen en meer. Cybercriminelen achter de malware kunnen gevoelige informatie stelen en misbruiken voor kwaadaardige doeleinden (bijv. om geld, identiteiten en persoonlijke accounts te stelen).

Hoe is de malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Het is onbekend hoe bedreigingsactoren CloudMensis verspreiden. Gewoonlijk proberen ze gebruikers te verleiden tot het uitvoeren van bestanden die zijn gedownload van onbetrouwbare bronnen, e-mailbijlagen of nepinstallatieprogramma's voor gekraakte software. Hoe dan ook, hun doel is nietsvermoedende gebruikers te verleiden zelf malware te downloaden en uit te voeren.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan malware detecteren en verwijderen (het kan bijna alle bekende malware detecteren). Het is belangrijk te weten dat high-end malware zich diep in het besturingssysteem kan verbergen. Besturingssystemen die zijn geïnfecteerd met dergelijke malware moeten worden gescand met een volledige scanoptie.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CloudMensis macOS malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CloudMensis macOS malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.