FacebookTwitterLinkedIn

Vermijd infectie van uw apparaat via "Bank Payment Copy" scam e-mails

Ook bekend als: Bank Payment Copy spam
Schadeniveau: Ernstig

Wat is de "Bank Payment Copy" scam email?

"Bank Payment Copy email virus" verwijst naar een malware-verspreidende spamcampagne. Deze term duidt op een grootschalige operatie waarbij duizenden misleidende/oplichtende e-mails worden verzonden.

In de brieven die via deze operatie worden verspreid - worden de ontvangers verzocht de aan hen verrichte betaling te bekijken en te bevestigen. Bij het openen van de e-mailbijlage die zogenaamd de kopie van de bankbetaling bevat - wordt de NanoCore RAT (Remote Access Trojan) gedownload/geïnstalleerd.

Malware van dit type is ontworpen om op afstand toegang te krijgen tot en controle uit te oefenen over geïnfecteerde apparaten.

Bank Payment Copy malware-spreading email spam campaign

"Bank Payment Copy" e-mail virus overzicht

In de oplichtingsmails met als onderwerp/titel "Bank Payment Copy Attached" staat dat de Purchase Manager van de afzender momenteel niet op kantoor is en hen heeft opgedragen contact op te nemen met de ontvanger. In de e-mails wordt vervolgens meegedeeld dat een betaling is verzonden naar de bedrijfsrekening van de ontvanger.

Hun wordt gevraagd de kopie van de valse bankbetaling te bekijken en de ontvangst te bevestigen. Bovendien wordt in de brieven gevraagd de afzender op de hoogte te brengen van eventuele fouten.

Zodra de bijlage is geopend, wordt de infectieketen van NanoCore trojan gestart. Zoals vermeld in de inleiding, kan NanoCore RAT cybercriminelen toegang en controle geven over geïnfecteerde machines. Trojans voor toegang op afstand kunnen een breed scala aan kwaadaardige functies hebben.

Deze malware kan een zekere mate van controle hebben over hardware, software en inhoud die is opgeslagen of toegankelijk is via het gecompromitteerde apparaat. Deze trojans kunnen gegevens verkrijgen door deze van het systeem te downloaden of door gebruik te maken van spionagecapaciteiten, bv. het maken van schermafbeeldingen, het opnemen van toetsaanslagen (keylogging) en/of audio/video via microfoons en camera's.

Voorts kunnen de kwaadaardige programma's informatie uit browsers en andere geïnstalleerde toepassingen halen. Interessante gegevens zijn onder meer: surfactiviteit, internetcookies, IP-adressen, persoonlijk identificeerbare gegevens, inloggegevens voor accounts/platforms (d.w.z. ID's, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden) en financiële gegevens (d.w.z. bankrekeninggegevens, kredietkaartnummers, enz.).

Het veroorzaken van keteninfecties is een ander gemeenschappelijk kenmerk van RATs. Deze software kan dus worden gebruikt om extra trojans, ransomware, cryptocurrency miners en andere malware te downloaden/installeren. Samenvattend, door te vertrouwen op de "Bank Payment Copy" scam e-mails, kunnen gebruikers systeeminfecties, ernstige privacy problemen, financiële verliezen, en zelfs identiteitsdiefstal ervaren.

Als het bekend is of vermoed wordt dat NanoCore RAT (of andere malware) het systeem al heeft geïnfecteerd - moet een anti-virus worden gebruikt om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Bank Payment Copy spam
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Hoax Oplichters beweren dat ze een bankafschrift hebben.
Bijlage(n) Bank Payment Copy.exe (bestandsnaam kan variëren)
Detectienamen Avast (Win32:PWSX-gen [Trj]), ESET-NOD32 (A Variant Of MSIL/Kryptik.ABAM), Fortinet (Malicious_Behavior.SB), Kaspersky (UDS:Backdoor.MSIL.NanoBot.gen), Microsoft (Trojan:Win32/AgentTesla!ml), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Payload NanoCore
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malspam campagne voorbeelden

"NOTICE OF ACCOUNT CLOSURE FOR AUDIT", "SGBM Email Virus", "OCEANIC PROJECTS Email Virus", en "International Air & Sea Freight Forwarder" zijn enkele voorbeelden van malware-verspreidende spam campagnes.

De e-mails die via deze grootschalige operaties worden verspreid - zijn doorgaans vermomd als "officieel", "dringend", "prioritair", "belangrijk", en dergelijke. De e-mails kunnen zelfs worden gepresenteerd als berichten van legitieme bedrijven, ondernemingen, instellingen, organisaties, of andere entiteiten.

Naast de verspreiding van kwaadaardige software worden spamcampagnes ook gebruikt voor phishing en andere oplichtingspraktijken. Omdat bedrieglijke mail zo vaak voorkomt, is het sterk aan te raden voorzichtig te zijn met inkomende e-mails.

Hoe heeft "Bank Payment Copy email virus" mijn computer geïnfecteerd?

Spamcampagnes verspreiden malware via besmettelijke bestanden die via deze campagnes worden verspreid. Virulente bestanden kunnen als bijlage bij de e-mails zijn gevoegd en/of erin zijn gekoppeld.

Deze bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijv. archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren systemen bijvoorbeeld door kwaadaardige macroopdrachten uit te voeren.

Dit proces begint op het moment dat een document wordt geopend - in Microsoft Office-versies die voor 2010 zijn uitgebracht. Latere versies hebben een "beveiligde weergave"-modus die automatische uitvoering van macro's voorkomt. In plaats daarvan kunnen gebruikers handmatig bewerkingen/inhoud (d.w.z. macro-opdrachten) inschakelen, en worden ze gewaarschuwd voor de potentiële risico's.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Verdachte en irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, zeker niet de bijlagen of koppelingen die erin voorkomen. Het wordt aanbevolen om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht.

Spamcampagnes worden echter niet uitsluitend gebruikt voor de verspreiding van malware. Kwaadaardige programma's worden ook vaak verspreid via dubieuze downloadkanalen (bv. onofficiële en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.), illegale activeringsprogramma's ("cracking") en nep-updaters.

Daarom wordt geadviseerd om downloads alleen uit te voeren van officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's/functies die door legitieme ontwikkelaars worden geleverd.

Het is van het grootste belang om een betrouwbare anti-virus/anti-spyware te installeren en bij te werken. Bovendien moet deze software worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen.

Als u de bijlage "Bank Payment Copy e-mail virus" al hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Bank Payment Copy" scam e-mail brief:

Subject: Bank Payment Copy Attached

 

Dear Sir,

 

Our Purchase Manager is out of office and has instructed me to contact you and inform you about the Payment we just sent to your company's Account.

 

Sorry for the delay, Please find attached the payment slip of the Payment which we have sent to you today, please confirm the Bank payment copy attached immediately for payment details and confirmation.

 

Please check attached copy and see if there is no mistake regarding the transfer, If there is any thing to be corrected,, kindly let us know.

 

Best regards,
Accounts Department.

 

Tel. +34 93 264 96 20
Fax. +34 93 263 40 10
info@llambrich.com

Screenshot van VirusTotal-detecties van de kwaadaardige bijlage die is verspreid via de spamcampagne "Bank Payment Copy" ("Bank Payment Copy.exe" bestandsnaam):

Bank Payment Copy e-mail virusbijlage detecties (Bank Payment Copy.exe bestandsnaam)

Een voorbeeld van een spam e-mail met als thema bankbetalingen, waarin een phishing-website wordt gepromoot:

Spam e-mail met bankbetalingen als thema gebruikt om phishing-website te promoten (2021-07-08)

Tekst binnenin:

Subject: Re: Receipt09372-9374 MT103

 

FYI

We have paid to your second bank details received lately,
Please find attached payment receipt for your record

Kindly acknownlegde receipt

Regards / Hellen Sunil

MT103 receipt Attachment | 09372-9374.pdf

Screenshot van de gepromote phishing site:

Phishing-site gepromoot via spam e-mail met thema bankbetaling (2021-07-08)

Een ander voorbeeld van een spam e-mail met als thema bankbetalingen die wordt gebruikt om een identieke site te promoten:

Bank Payment Copy spam email (2021-09-02)

Tekst binnenin:

Subject: Payment Receipt

 

Good morning,

Below attached receipt is for the advance payment.

Sorry for the delay as I was copied on the last mail to proceed with payment but
was on leave and I just resumed

Please confirm with your bank if recieved.

Thanking You,
Best Regards,
Yashika
Accounting
1 Attachment | 09372-9374.pdf

Een voorbeeld van een spam e-mail met het thema "Bank Payment", gebruikt om de FormBook trojan te verspreiden:

Spam e-mail met thema

Tekst binnenin:

Subject: INVOICE REMITTANCE ADVISE


Good day,

As directed by charterers, this is to inform you that we have remitted the
value of your hire invoice through our Bank.

Please find attached payment advice which includes invoice reference and
TDS deductions if any.

  1. Regards

Ms. Hue Jeong
Assistant Manager
SHINJUNG-TMS CO., LTD
RM903, 78, Centum jungang-ro, Haeundae-gu, Busan, Korea
(Centum Green Tower, U-dong)
Tel. +82 51 327 8725
Fax. +82 51 327 8726
Shipserv : 248641
ISO 14001 : 2004

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Cybercriminelen versturen spammails in massale campagnes. Daarom ontvangen duizenden gebruikers dezelfde e-mails; deze mail is niet persoonlijk.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door een spambericht, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt ingevoerd - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de desbetreffende autoriteiten.

Ik heb een spambericht gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer besmet?

Nee, het openen/lezen van een e-mail zal geen systeeminfectieketens in gang zetten. Malware download-/installatieprocessen worden opgestart wanneer de bijlagen of koppelingen in deze brieven worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat bij een spambericht was gevoegd, is mijn computer geïnfecteerd?

Of een infectie is veroorzaakt, kan afhangen van het formaat van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - hoogstwaarschijnlijk wel - is uw apparaat geïnfecteerd. Als het echter een document was (.doc, .xls, .pdf, enz.), had u een infectie kunnen voorkomen. Deze indelingen vereisen mogelijk extra gebruikersinteractie (bijv. het inschakelen van macro-opdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig zijn in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Benadrukt moet worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is - aangezien kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Bank Payment Copy spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Bank Payment Copy spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.