FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse e-mails over problemen met uw AOL-account

Ook bekend als: AOL spam
Schadeniveau: Medium

Wat is "AOL Email Scam"?

"AOL Email Scam" is een andere spam e-mailcampagne die door cybercriminelen wordt gebruikt. In tegenstelling tot de meeste van deze campagnes, die gebruikers proberen te verleiden tot het downloaden/installeren van malware of het sturen van geld naar cybercriminelen, probeert "AOL Email Scam" hen te verleiden tot het invoeren van AOL e-mailaccountgegevens.

Deze methode wordt phishing genoemd. Criminelen sturen duizenden misleidende e-mailberichten waarin staat dat de accounts van gebruikers op het punt staan te worden "afgesloten" en moedigen hen aan het proces te annuleren. Dit is allemaal gewoon oplichterij.

AOL Email Scam spam campaign

"AOL Email Scam" overzicht

In de "AOL Email Scam" e-mails staat dat de beheerders van AOL Mail onlangs een verzoek tot accountverwijdering van de gebruiker hebben ontvangen. Er staat ook dat als dit een vergissing is en het account niet hoeft te worden verwijderd, de gebruiker het hele proces moet annuleren door op de opgegeven link te klikken. Het linkadres leidt echter naar een valse AOL Mail-website met een inlogscherm.

Wanneer gebruikers hun inlog-/wachtwoordgegevens invoeren, worden de gegevens onmiddellijk opgeslagen op een externe server en krijgen cybercriminelen toegang tot hun accounts. Let op: AOL Mail is een legitieme dienst/bedrijf en heeft niets te maken met deze spamcampagne.

Cybercriminelen doen zich gewoon voor als werknemers van dit bedrijf en sturen duizenden misleidende e-mails in de hoop dat sommige mensen in de zwendel trappen en hun accountgegevens invoeren.

Gekaapte accounts kunnen op verschillende manieren worden misbruikt: criminelen kunnen proberen geld te lenen van de contacten van het slachtoffer, andere accounts kapen via de functie "wachtwoord herstellen", misleidende berichten sturen naar andere mensen, enzovoort.

Op deze manier gekaapt worden kan dus leiden tot privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal. Om deze redenen moet u alle "AOL Email Scam" e-mails negeren.

Overzicht bedreiging:
Naam AOL Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot iemands computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Spamcampagnes in het algemeen

Er zijn honderden spam-campagnes online. Bijvoorbeeld, Yоu May Not Know Mе Email Scam, Wе Arе Nоt Going To Steal A Lot Of Time Email Scam, Y.E DESIGN Email Virus, en Christmas Greetings Email Virus. Sommige worden gebruikt om geld af te persen van goedgelovige gebruikers door hen te bedreigen. In de meeste gevallen gebruiken cybercriminelen de zogenaamde "sextortion" methode.

Ze beweren dat ze de webcam en microfoon van de computer hebben gekaapt en het slachtoffer hebben opgenomen terwijl hij masturbeert. Ze verklaren dat ze de video zullen delen met alle contacten van het slachtoffer tenzij er losgeld wordt betaald (dat meestal schommelt tussen 500 en 1000 dollar, in Bitcoins of een andere cryptocurrency).

Helaas worden veel gebruikers verleid om te betalen, ook al bestaan dergelijke video's in werkelijkheid niet. Andere spamcampagnes verspreiden risicovolle virussen, zoals Emotet, Adwind, Hancitor, FormBook, enz.

Deze bevatten kwaadaardige bijlagen die ontworpen zijn om computers te infecteren. Geïnfiltreerde virussen leggen gewoonlijk persoonlijke gegevens vast (opgeslagen logins/paswoorden, browsergeschiedenis, toetsaanslagen, enz.) en openen "backdoors". Dit soort virussen vormt een aanzienlijke bedreiging voor uw privacy en computerveiligheid.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Zoals gezegd bevatten spamcampagnes die virussen verspreiden kwaadaardige bijlagen (bv. PDF-bestanden, Microsoft Office-documenten, uitvoerbare bestanden, archieven, enz.); de bijlage moet echter worden gedownload en geopend voordat deze schade kan aanrichten. Daarom is handmatige tussenkomst van de gebruiker vereist.

Als de bijlage een MS Office-document is, wordt meestal gevraagd macro-opdrachten in te schakelen die malware downloaden en installeren. Uitvoerbare bestanden moeten handmatig worden geopend. Merk op dat gebrek aan kennis van deze bedreigingen en onzorgvuldig gedrag de belangrijkste redenen zijn voor deze infecties.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid. Om deze infecties te voorkomen, moet u zeer voorzichtig zijn wanneer u op internet surft. Denk twee keer na voordat u een e-mailbijlage opent. Bestanden/links die niet relevant zijn en die van verdachte/onherkenbare e-mailadressen worden ontvangen, mogen nooit worden geopend. Als u dergelijke berichten ontvangt, verwijder ze dan onmiddellijk.

Zorg er bovendien voor dat een gerenommeerd anti-virus/anti-spyware pakket geïnstalleerd en actief is. Deze tools kunnen malware detecteren en elimineren voordat het schadelijke acties uitvoert en de aanwezigheid van deze software is essentieel wanneer u het systeem probeert te beschermen tegen virussen.

Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in het "AOL Email Scam" e-mailbericht:

AOL Message

Dear User,
Our record indicates that you recently made a request to shutdown your email. And this request will be processed shortly.
If this request was made accidentally and you have no knowledge of it, you are advised to cancel the request now

Cancel De-activation

However, if you do not cancel this request,your account will be shutdown shortly
and all your email data will be lost permanently.
Regards.
Email Administrator

This message is aut-generated from E-mail security server, and replies sent to this email can not be delivered.
This email meant for: only user

Screenshot van de valse AOL website:

Fake AOL Mail website used for phishing

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails worden per duizend verstuurd; ze zijn niet persoonlijk.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u inloggegevens voor uw account hebt verstrekt - verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts. En als u andere privégegevens aan de oplichters hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het lezen van een spambericht brengt geen infectieprocessen op gang. Het downloaden/installeren van malware begint pas nadat de bijlagen of links in deze e-mails zijn geopend/geklikt.

Ik heb een bestand uit een spam e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Of er sprake is van een infectie kan afhangen van het formaat van het bestand. Als het een uitvoerbaar bestand is (.exe, .run, enz.), is uw systeem hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. Voor documentformaten (.doc, .exe, .pdf, enz.) kan echter extra gebruikersinteractie nodig zijn (bijv. inschakelen van macroopdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
AOL spam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van AOL spam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.