FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Bumblebee malware verwijderen van een computer

Ook bekend als: Bumblebee loader
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is Bumblebee?

Bumblebee is de naam van een malware loader. Het is bekend dat cybercriminelen het gebruiken als een downloader voor Cobalt Strike en mogelijk andere malware zoals ransomware. Bumblebee lijkt een vervanging te zijn voor BazaLoader - een andere malware loader.

Bumblebee malware

Meer over de Bumblebee malware

Bumblebee wordt geleverd via ISO-bestanden die kwaadaardige DLL- en snelkoppelingsbestanden bevatten (bestanden met Bumblebee-malware). Het is behoorlijk geavanceerde malware die verschillende methoden gebruikt om detectie te omzeilen. Het kan processen in de virtualisatieomgeving detecteren om te voorkomen dat deze op virtuele machines worden uitgevoerd.

Het doel van Bumblebee-malware is om extra payloads te downloaden en uit te voeren - om computers met andere malware te infecteren. Er is reden om aan te nemen dat Bumblebee vaak wordt gebruikt door ransomware bendes die als doel hebben bestanden te versleutelen en slachtoffers te dwingen losgeld te betalen in ruil voor een decryptie tool.

Aangezien Bumblebee is ontworpen om extra payloads te droppen, kunnen cybercriminelen het gebruiken om informatiestealers, cryptocurrency miners en andere malware te injecteren. Bumblebee ontvangt opdrachten via de C2-server (Command and Control). De aanvallers gebruiken het om rechtstreeks bestanden te downloaden en uit te voeren, schadelijke DLL's te injecteren en persistentie op het besturingssysteem tot stand te brengen.

Overzicht bedreiging:
Naam Bumblebee loader
Type bedreiging Malware loader
Detectienamen (Malicious ISO File) Avast (LNK:Agent-BD [Trj]), Combo Cleaner (Gen:Variant.Lazy.164691), ESET-NOD32 (een variant van Win64/Kryptik.CZJ), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Microsoft (Program:Win32/Wacapew.C!ml), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (Bumblebee) Avast (Win32:TrojanX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.50206978), ESET-NOD32 (een variant van Win64/Agent.BEG), Kaspersky (UDS:Trojan.Win64.Shelma.a), Microsoft (Trojan:Win32/Casdet!rfn), volledige lijst (VirusTotal)
Payload Cobalt Strike, ransomware, en mogelijk andere malware
Symptomen Bumblebee is ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen bijzondere symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine. Het kan ook detectie en analyse vermijden.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Bumblebee malware in het algemeen

Bumblebee is een geavanceerde malware-downloader die anti-virtualisatiecontroles uitvoert en unieke downloadercapaciteiten implementeert. Het wordt gebruikt om extra payloads te downloaden en uit te voeren. Het is bekend dat cybercriminelen die Bumblebee gebruiken, de BazaLoader hebben gebruikt om kwaadaardige payloads te droppen.

Hoe heeft Bumblebee mijn computer geïnfiltreerd?

Cybercriminelen leveren Bumblebee via malspam-campagnes. Ze sturen e-mails met een kwaadaardige bijlage (een ISO-bestand). Dat ISO-bestand bevat kwaadaardige .dll- en snelkoppelingsbestanden (DLL- en LNK-bestanden) die Bumblebee bevatten. Bumblebee downloader start na uitvoering van de snelkoppeling (LNK/.lnk) bestand.

Het is belangrijk om te vermelden dat cybercriminelen Microsoft Office, PDF-documenten, uitvoerbare bestanden, JavaScript-bestanden en andere bestanden kunnen gebruiken om malware te leveren. In het algemeen worden e-mails met kwaadaardige koppelingen of bestanden vermomd als belangrijke/urgente/officiële e-mails van legitieme bedrijven of andere entiteiten.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Open geen bijlagen en koppelingen in irrelevante e-mails die van onbekende, verdachte adressen zijn verzonden. Werk de software bij en activeer deze met hulpprogramma's van de officiële ontwikkelaars. Houd het besturingssysteem en geïnstalleerde programma's altijd up-to-date. Download software en bestanden van legitieme/officiële webpagina's en gebruik directe koppelingen.

Vertrouw niet op bestanden en programma's die zijn gedownload via louche websites, downloaders van derden, P2P-netwerken, enz. Laat gereputeerde antivirussoftware op uw computer installeren en voer regelmatig systeemscans uit. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

E-mail met kwaadaardig ISO-bestand gebruikt om Bumblebee-malware te leveren:

Malafide e-mail verspreidt Bumblebee malware

Tekst in deze e-mail:

Subject: ******** sent you 1 file using TransferXL

Download now this transfer sent to you by clicking in the link in this email.    If you cannot see this email, click here
1 file
1.66 MB

******** sent 1 file to you
prd
Available until Apr 8, 2022 (expires in 6 days)
Download
    
documents-00106.iso
    
Transferred with TransferXL

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige malware verwijdering stap 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige malware verwijdering stap 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige malware verwijdering stap 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige malware verwijdering stap 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige malware verwijdering stap 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Bumblebee malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Het is niet nodig om het geïnfecteerde opslagapparaat te formatteren. Bumblebee malware kan worden verwijderd door de instructies te volgen die in onze bovenstaande verwijderingsgids staan.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Dat hangt af van zijn mogelijkheden. Malware kan worden gebruikt om bestanden te coderen, identiteiten en online accounts te stelen, computers te infecteren met extra malware en andere doeleinden.

Wat is het doel van Bumblebee-malware?

Bumblebee wordt gebruikt als een hulpmiddel om computers te infecteren met andere malware (bijv. ransomware, informatiestealer, cryptocurrency-miner).

Hoe heeft Bumblebee mijn computer geïnfiltreerd?

Deze malware wordt verspreid via e-mails die een schadelijke bijlage bevatten. Het is bekend dat cybercriminelen een ISO-bestand gebruiken dat kwaadaardige DLL (.dll) en snelkoppelingsbestanden (LNK) bevat om gebruikers te verleiden tot het uitvoeren van malware. In andere gevallen wordt malware verspreid via nep-updaters, gekraakte softwaredownloadpagina's en andere onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van software.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware detecteren en verwijderen. Het is belangrijk te weten dat high-end malware zich meestal diep in het systeem verbergt. Daarom moeten geïnfecteerde computers worden gescand met een volledige scanoptie.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Bumblebee loader QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Bumblebee loader op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.