FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de BazarLoader backdoor trojan uit uw besturingssysteem?

Ook bekend als: De BazarLoader malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Gids voor het verwijderen van het BazarLoader virus

Wat is de BazarLoader backdoor?

BazarLoader is een kwaadaardig programma dat werd ontwikkeld door de makers van TrickBot. het wordt geklasseerd als een backdoor/loader trojan. Dit soort malware opent een backdoor (achterdeur) voor andere kwaadaardige software. Met andere woorden, deze trojans downloaden en installeren extra malware. Op het moment van onderzoek werd BazarLoader gebruikt om systemen te besmetten met de RYUK ransomware. De BazarLoader malware wordt verspreid via spamcampagnes met e-mails over de gezondheidstoestand van president Donald Trump. De Covid-19-besmetting van de Amerikaanse president is een nieuwsverhaal dat vaak wordt gebruikt door oplichters en cybercriminelen om hen te helpen hun malware en phishing-pogingen te verspreiden.

BazarLoader malware detections on VirusTotal

Zoals wordt vermeld in de introductie, wordt BazarLoader gebruikt om systemen te besmetten met andere malware. Welke malware dat precies is, is afhankelijk van de werkwijze van de cybercriminelen en het precieze type backdoor/loader dat wordt gebruikt. Deze software kan verschillende types trojans, ransomware, cryptominers en andere malware infiltreren. BazarLoader heeft bijvoorbeeld al apparaten besmet met de RYUK ransomware. Ransomware versleutelt bestanden en/of vergrendelt het scherm om vervolgens losgeld te kunnen eisen in ruil voor de decodering en het herstellen van de toegang. Meestal hernoemt ransomware versleutelde bestanden, maar de naamswijziging hangt in dit geval af van de gebruiktte RYUK-variant. Dit kwaadaardige programma gebruikt RSA-4096 en AES-256 cryptografische algoritmes om bestanden te versleutelen. Het creëert losgeldberichten met instructies voor het decoderen van de bestanden. De specifieke details zijn afhankelijk van de ransomware-versie (contactgegevens van de cybercriminelen, losgeldbedrag, valuta en betalingsmethode enz.). Het wordt sterk afgeraden om te voldoen aan de eisen van de cybercriminelen, want er zijn geen garanties dat ze hun afspraak zullen nakomen (bv. de beloofde decoderingssleutels versturen, enz.). Door ransomware van een besturingssysteem te verwijderen, wordt verdere versleuteling voorkomen; Bij verwijdering worden reeds gecodeerde gegevens echter niet hersteld. BazarLoader zal niet altijd RYUK of andere ransomware op het systeem proberen te installeren, mogelijk wordt ook andere malware geïnstalleerd. Een ander opmerkelijk detail met betrekking tot de BazarLoader-trojan is het bestandsloze infectieproces, waarmee reeds bestaande applicaties worden gebruikt om systemen te infecteren. Hierdoor wordt de detectie ervan bemoeilijkt. Als u vermoedt dat de BazarLoader-trojan (of andere malware) uw systeem al heeft geïnfecteerd, dan moet u een antivirusprogramma gebruiken om deze malware onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht risico's:
Naam De BazarLoader malware
Type bedreiging Trojan, wachtwoordstelend virus, online banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win64:CrypterX-gen [Trj]), BitDefender (Trojan.GenericKD.43838874), ESET-NOD32 (een variant van Win64/Kryptik.CAK), Kaspersky (Backdoor.Win32.Bazdor.r), volledige lijst (VirusTotal)
Payload RYUK ransomware
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren op de computer van het slachtoffer en zich verborgen te houden, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Distributiemethodes Torrent-websites, besmette e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Gestolen wachtwoorden en online bank-accounts, identiteitsdiefstal, de pc van het slachtoffer wordt onderdeel van een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

BLADABINDI, Groooboor, Buer Loader en Upatre zijn enkele voorbeelden van andere kwaadaardige programma's die kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. die andere malware kunnen downloaden en installeren). Deze software kan ook andere kwaadaardige functionaliteiten hebben, zoals: diefstal van bestanden, van browsergegevens en andere toepassingen, keylogging (registratie van toetsaanslagen), video- en audio-opnames maken via een gehackte webcam of microfoon, enzovoort. Ongeacht hoe malware werkt, het einddoel is altijd hetzelfde: geld opleveren voor de verantwoordelijke cybercriminelen. Malwarebesmettingen moeten als erg risicovol worden behandeld en ze moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Hoe besmette BazarLoader mijn computer?

De BazarLoader-trojan wordt verspreid via e-mailspamcampagnes, met berichten over de gezondheid van president Trump. De term "spamcampagne" wordt gebruikt om een ​​grootschalige operatie aan te duiden, waarbij duizenden oplichtingsmails worden verzonden. De misleidende e-mails, die in dit geval BazarLoader verspreidden, hadden de volgende onderwerpen: "Recent material about the president’s situation", "Recent materials pertaining to the president’s illness", "Newest information about the president’s condition" en "Newest info pertaining to President’s illness"; al zijn er wellicht nog andere varianten. De e-mails zelf suggereren dat ontvangers toegang kunnen krijgen tot exclusieve informatie over de toestand van Trump door een document te downloaden via een ingesloten link. Nadat op de link is geklikt, worden gebruikers omgeleid naar Google Documenten, waarin staat dat het bestand veilig is. In plaats van een document te downloaden, wordt echter een kwaadaardig uitvoerbaar bestand gedownload dat het infectieproces van BazarLoader opstart. Dit is hoe spamcampagnes systemen kunnen infecteren: dit gebeurt via downloadlinks in oplichtingsmails of besmettelijke bestanden in de bijlage van de e-mails. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, zoals uitvoerbare bestanden (.exe, .run, etc.), archieven (ZIP, RAR, etc.), Microsoft Office- en PDF-documenten, JavaScript, enzovoort. Andere populaire technieken voor het verspreiden van malware zijn: onbetrouwbare downloadkanalen, illegale activeringstools ("cracks") en valse updaters. Dubieuze downloadbronnen zoals niet-officiële en gratis websites voor bestandshosting, peer-to-peer-deelnetwerken en andere externe downloaders kunnen malware aanbieden als downloads, vermomd als (of gebundeld) met legitieme bestanden of software. Illegale activeringstools ("cracks") kunnen kwaadaardige software downloaden en installeren in plaats van gelicentieerde programma's te activeren. Valse updaters veroorzaken infecties door bugs in verouderde programma's te misbruiken of door simpelweg malware te installeren, in plaats van de beloofde updates.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Verdachte of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral niet de bijlagen of links daarin, aangezien dit kan leiden tot gevaarlijke systeeminfecties. Downloads moeten altijd worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Het is net zo belangrijk om programma's te activeren en bij te werken met behulp van functies en tools die worden aangeboden door de offciële ontwikkelaars. Illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden zijn afgeraden, aangezien deze vaak worden gebruikt om malware te verspreiden. Om de integriteit van het apparaat en de privacy van de gebruiker te beschermen, is het van cruciaal belang dat er een betrouwbare antivirus- en antispywaresoftware is geïnstalleerd. Bovendien moet deze software up-to-date worden gehouden en worden gebruikt worden om regelmatig systeemscans uit te voeren. Gedetecteerde / potentiële bedreigingen moeten worden verwijderd. Als u denkt dat uw computer al is geïnfecteerd, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van een oplichtingsmail, die de BazarLoader-trojan verspreidt:

BazarLoader backdoor spreading email

Tekst in dit bericht:

Subject: Recent material about the president's situation

 

What we really know and even what we don't about Trump's COVID health problems.

 

Insider information about Trump's] [health condition, please remember to use the code because the record is encrypted: 123

 

Attached document

 

ID

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
De BazarLoader malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van De BazarLoader malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.