FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Prynt Stealer malware van het besturingssysteem verwijderen

Ook bekend als: Prynt Stealer virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Prynt Stealer?

Prynt is een stealer-type kwaadaardig programma, dat ons onderzoeksteam vond tijdens het inspecteren van malware verkopende hotspots. Dit stuk kwaadaardige software is ontworpen om verschillende gevoelige informatie te verkrijgen van geïnfecteerde systemen. Prynt Stealer heeft meerdere functionaliteiten waarmee het verschillende inhoud kan stelen, extraheren, opnemen en wijzigen.

Prynt Stealer malwaredetecties op VirusTotal

Prynt Stealer malware overzicht

Volgens het promotiemateriaal van Prynt Stealer zijn er verschillende versies en betalingsplannen voor dit programma. De ontwikkelaars presenteren het als een veelzijdige en zeer aanpasbare stealer, met continue ondersteuning en updates beschikbaar voor de kopers.

Prynt Stealer kan gevarieerde gegevens stelen en gebruikt meerdere functionaliteiten om dit te doen. Het verzamelt apparaat- en systeeminformatie, bijv. Windows productsleutel, IP adres/geolocatie, geïnstalleerde applicaties, draaiende processen, gebruikersaccountgegevens, opgeslagen Wi-Fi wachtwoorden, etc. Dit schadelijke programma kan screenshots en webcam snapshots maken.

Prynt Stealer kan ook kleine (minder dan 5,12 KB grootte) document-, beeld-, database- en broncodebestanden downloaden (volledige lijst van doelformaten).

Uit browsers (volledige lijst) kan deze stealer browsergeschiedenis, downloadgegevens, bladwijzers, internetcookies, autofills, gebruikersnamen/wachtwoorden en creditcardnummers stelen. Bovendien zoekt deze malware naar trefwoorden die verband houden met bankieren, cryptocurrency en pornografie.

Prynt Stealer maakt gebruik van meerdere functies om financieel-gerelateerde informatie te verkrijgen. Dit laatste suggereert echter dat de cybercriminelen het programma kunnen gebruiken voor sextortion - hetzij door gebruik te maken van expliciet materiaal dat is verkregen door spionage, hetzij door gedetailleerde oplichtingspraktijken op te zetten die gericht zijn op het slachtoffer zonder dat er sprake is van compromitterende inhoud (bijv. beeldmateriaal met het slachtoffer).

Prynt Stealer kan gegevens stelen van een breed scala aan mail clients, messengers, FTP clients, VPN's, gaming-gerelateerde apps en cryptocurrency wallets (volledige lijst van gerichte toepassingen).

Deze stealer heeft ook clipper capaciteiten. Clippers zijn ontworpen om de gegevens die worden gekopieerd naar het klembord (kopieer-plak buffer) te wijzigen. Prynt Stealer kan dus worden gebruikt om uitgaande cryptocurrency transacties om te leiden door de cryptowallet adressen die naar het klembord worden gekopieerd te veranderen - zodat de adressen van de cybercriminelen in plaats daarvan worden gekopieerd. Daarbij zou het geld worden overgemaakt naar de cybercriminelen in plaats van de beoogde ontvangers.

Samenvattend, Prynt Stealer infecties kunnen leiden tot ernstige privacy problemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Als u vermoedt dat uw systeem al geïnfecteerd is met Prynt Stealer (of andere malware) - raden wij u aan een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Prynt Stealer virus
Type bedreiging Trojan, wachtwoord stelende virus, bank malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:HacktoolX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.48821744), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/TrojanDownloader.Tiny.), Kaspersky (HEUR:Backdoor.MSIL.Bladabindi.gen), Microsoft (Backdoor:MSIL/AsyncRAT.GG!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Stealer-type malware voorbeeld

Wij hebben duizenden informatie stelende malware samples geanalyseerd. Stealer-types zijn vrij populair, en 000 Stealer, ColdStealer, FFDroider, en Lightning Stealer zijn een paar voorbeelden van degenen die we recent hebben onderzocht.

Over het algemeen kan kwaadaardige software verschillende mogelijkheden hebben in verschillende combinaties. Functionaliteiten met betrekking tot gegevensdiefstal zijn bijzonder gangbaar. Maar hoe malware ook werkt, de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom raden wij ten zeerste aan om bedreigingen onmiddellijk na detectie te verwijderen.

Hoe heeft Prynt Stealer mijn computer geïnfiltreerd?

Aangezien verschillende cybercriminelen Prynt Stealer kunnen gebruiken, hangt het van de specifieke cybercriminelen af hoe het wordt verspreid. De meest voorkomende distributietechnieken voor malware zijn: drive-by (stiekeme en misleidende) downloads, schadelijke bijlagen en koppelingen in spam-e-mails en -berichten, dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en freeware-sites, peer-to-peer sharing-netwerken, enz.), illegale programma-activeringsprogramma's ("cracking"), online oplichting en nepupdates.

Kwaadaardige software wordt vaak vermomd als of gebundeld met gewone programma's/media. Kwaadaardige bestanden kunnen uitvoerbare bestanden zijn (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enzovoort. Zodra een kwaadaardig bestand wordt geopend - het infectieproces wordt geactiveerd.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden aan alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Bovendien moet software worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's van echte ontwikkelaars, omdat software van derden (bijv. illegale activeringstools - cracks, onwettige updaters, etc.) malware kan bevatten.

Wij raden u af om de bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails en berichten te openen - aangezien dit kan leiden tot een systeeminfectie.

Het is van cruciaal belang dat een betrouwbaar antivirusprogramma wordt geïnstalleerd en bijgewerkt. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de website gebruikt om Prynt Stealer te promoten:

Prynt Stealer malware die website promoot

Lijst van toepassingen die het doelwit zijn van Prynt Stealer;

Browsers: Chrome, Firefox, Edge, Opera, 7Star, Amigo, Brave Browser, Cent, Chedot, CocCoc, Comodo, CoolNovo, Coowon, Elements, Epic Privacy, Iridium, Iron, itrio, Kometa, Liebao, Orbitum, QIP Surf, Sleipnir 6, Sputnik, SRWare, Torch, uCozMedia, Vivaldi, Yandex.

FTPs: FileZilla, Total Commander.

VPNs: Nord VPN, OpenVPN, Proton VPN.

Messengers: Discord, Telegram, Pidgin (and its compatible chat networks).

Gaming-gerelateerde apps: Minecraft, Uplay.

Cryptocurrency wallets: Armory, Atomic Wallet, Bitcoin Core, Byte-coin, Dash Core, Doge-Coin, Electrum, Ethereum, Exodus, Jaxx, Litecoin Core, Monero, Zcash.

 

Lijst van bestandsformaten waar Prynt Stealer zich op richt;

Documenten: .doc, .docx, .indd, .json, .pdf, .ppt, .pptx, .rtf, .txt, .xls, .xlsx

Afbeeldingen: .ai, .bmp, .jpeg, .jpg, .png, .psd, .svg

Databases: .db, .db3, .db4, .dbf, .dsk, .ini, .kdb, .kdbx, .mdb, .mdf, .sql, .sqlite, .wallet

Source Code: .asm, .c, .cpp, .cs, .css, .go, .html, .ino, .java, .js, .kt, .kts, .php, .pl, .py, .pyw, .rb, .sh, .swift  

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige malware verwijdering stap 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige malware verwijdering stap 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkomogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige malware verwijdering stap 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige malware verwijdering stap 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige malware verwijdering stap 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en lokaliseer het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Prynt Stealer malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, zulke drastische maatregelen zijn niet nodig voor de verwijdering van Prynt Stealer.

Wat zijn de grootste problemen die Prynt Stealer malware kan veroorzaken?

Welke gevaren een systeem infectie oplevert - hangt af van de functionaliteiten van het kwaadaardige programma en de doelen van de cybercriminelen. Prynt is een stealer-type malware - het is in staat om verschillende kwetsbare gegevens van geïnfecteerde machines te stelen. Daarom kunnen Prynt Stealer infecties leiden tot ernstige privacy problemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Prynt Stealer malware?

De meeste kwaadaardige programma's worden gebruikt om inkomsten te genereren. Malware kan echter ook worden gebruikt voor het amusement van de cybercriminelen, het verstoren van processen (bijv. sites, diensten, bedrijven, organisaties, enz.), persoonlijke wrok, en politieke/geopolitieke aanvallen.

Hoe heeft Prynt Stealer malware mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, spam e-mails en berichten, online oplichting, illegale activeringstools ("cracks"), nep-updates, en onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. onofficiële en freeware websites, P2P sharing netwerken, etc.). Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en niet-aangesloten opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-flashstations, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Benadrukt moet echter worden dat geavanceerde malware de neiging heeft zich diep in systemen te verbergen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan van cruciaal belang.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Prynt Stealer virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Prynt Stealer virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.