FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Korplug malware te verwijderen

Ook bekend als: Korplug (Hodur, PlugX) malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is Korplug?

Korplug (ook bekend als Hodur, PlugX) is de naam van de malware die verschillende varianten heeft met verschillende functionaliteiten. Korplug wordt verspreid door een groep cybercriminelen die bekend staat als Mustang Panda. Zij staan erom bekend dat zij zich richten op niet-gouvernementele organisaties.

Korplug malware

Meer over Korplug malware

Korplug is een Remote Access Trojan (RAT). Er zijn vele varianten van deze RAT. Daarom kan de functionaliteit variëren, afhankelijk van de variant. Ons artikel concentreert zich op de variant die hoogstwaarschijnlijk wordt verspreid door de Mustang Panda groep. Deze Korplug variant kan verschillende commando's uitvoeren en uitgebreide systeeminformatie verzamelen.

Het is bekend dat deze Korplug-variant kan worden gebruikt om commando's uit te voeren waarmee drives en directories kunnen worden opgelijst, bestanden kunnen worden gelezen en geschreven, directories kunnen worden aangemaakt, bestanden kunnen worden gezocht, commando's op een verborgen desktop kunnen worden uitgevoerd, een externe Command Prompt (cmd.exe) sessie kan worden gestart, en meer.

De door Korplug verzamelde systeeminformatie omvat het IP-adres van de client en de server, breedte en hoogte van het beeldscherm, RAM-geheugen (Random Access Memory), computernaam, gebruikersnaam, systeemtijd, CPU-kloksnelheid en enkele andere details.

Overzicht bedreiging:
Naam Korplug (Hodur, PlugX) malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:APTX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.39308515), ESET-NOD32 (Win32/Korplug.TH), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.DllHijacking.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Korplug!MSR), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Remote Access Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Korplug in het algemeen

De beschreven Korplug RAT-variant kan worden gebruikt om referenties en andere gevoelige informatie te stelen, aanvullende malware te injecteren en voor andere doeleinden. Meer voorbeelden van RAT's die door ons team zijn geanalyseerd zijn PENTAGON RAT, DarkWatchman RAT, Grind3lwald RAT.

Hoe heeft Korplug mijn computer geïnfiltreerd?

Waarschijnlijk wordt Korplug verspreid via e-mails met schadelijke bijlagen. Na wat onderzoek hebben we ontdekt dat bepaalde cybercriminelen proberen ontvangers te verleiden tot het openen van een ontvangen kwaadaardig bestand door het voor te stellen als een document gerelateerd aan COVID-19 of de invasie van Rusland in Oekraïne. Een van de bekende voorbeelden is een document van het Europees Parlement.

Gewoonlijk bevatten e-mails die worden gebruikt om malware af te leveren een kwaadaardig MS Office, PDF of een ander document, een JavaScript-bestand, een uitvoerbaar bestand of een archiefbestand. Hoe dan ook, het uiteindelijke doel is de ontvangers ertoe te verleiden de malware zelf uit te voeren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Onderzoek irrelevante e-mails die van onbekende/verdachte adressen zijn ontvangen. Vooral wanneer dergelijke e-mails bijlagen of websitelinks bevatten. Het openen van bestanden die van of via hen zijn gedownload kan computerinfecties veroorzaken. Gebruik ook officiële pagina's en directe links als bronnen voor het downloaden van bestanden/software. Vermijd het gebruik van andere bronnen (bijvoorbeeld P2P-netwerken, schaduwrijke pagina's).

Gebruik hulpmiddelen die door de officiële ontwikkelaars worden verstrekt wanneer u geïnstalleerde software wilt activeren of bijwerken. Vertrouw nooit tools van derden. Onthoud dat download sites voor gekraakte software vaak gebruikt worden om malware te verspreiden. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige malware verwijdering stap 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige malware verwijdering stap 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige malware verwijdering stap 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige malware verwijdering stap 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Korplug malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, het is niet nodig om het geïnfecteerde apparaat te formatteren om Korplug ervan te verwijderen. Een handleiding voor het verwijderen van malware vindt u hierboven.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Meestal verliezen slachtoffers de toegang tot hun bestanden of persoonlijke accounts, lijden ze onder geldverlies en soortgelijke problemen. Ook kan malware worden gebruikt om identiteiten te stelen, cryptocurrency te minen, computers aan een botnet toe te voegen.

Wat is het doel van Korplug malware?

Er zijn verschillende varianten van Korplug. Zoals we in ons artikel hebben vermeld, is het bekend dat een van de varianten functioneert als een Remote Access Trojan. Het kan systeem informatie verzamelen en commando's uitvoeren op het geïnfecteerde apparaat.

Hoe heeft de Korplug malware mijn computer geïnfiltreerd?

Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit stuk malware verspreid via een malspamcampagne. Het infecteert computers nadat een kwaadaardig bestand in de bijlage van een e-mail is uitgevoerd.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. High-end malware verbergt zich meestal diep in het systeem. Daarom moeten computers die geïnfecteerd zijn met dit soort malware worden gescand met een volledige scanoptie.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Korplug (Hodur, PlugX) malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Korplug (Hodur, PlugX) malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.