FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u Mars stealer-type malware van het besturingssysteem?

Ook bekend als: Mars malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is de Mars stealer?

Mars is een kwaadaardige software dat wordt geclassificeerd als een stealer. Malware binnen deze classificatie werkt door inhoud en informatie te onttrekken van geïnfecteerde apparaten. Dit geldt ook voor Mars; het kan heimelijk een grote verscheidenheid aan gegevens verkrijgen. De bedreigingen die van deze malware uitgaan zijn dan ook vrij breed.

Mars malware detecties op VirusTotal

Mars malware in detail

De Mars stealer is een lichtgewicht kwaadaardig programma. Daarom belast het het gecompromitteerde OS (besturingssysteem) niet, wat betekent dat er geen duidelijke tekenen van infectie zijn (bijv. aanzienlijke afname van de reactie-/werkingstijd, systeemcrashes, enz.)

Deze malware verzamelt informatie met betrekking tot de geïnfecteerde machine, waaronder: desktop/laptop, processormodel, RAM grootte, grafische kaart model, machine ID, GUID (Global Unique Identification number), OS versie en architectuur, apparaatnaam, account gebruikersnaam, IP adres (geolocatie), tijdzone en apparaat tijdsinstellingen, OS taal, toetsenbord alfabet layout, lijst van geïnstalleerde software producten en hun versie, enz.

Mars stealer kan ook browsing en bestand downloaden geschiedenissen, Internet cookies, autofill/autocomplete gegevens, en opgeslagen wachtwoorden uit de volgende browsers extraheren: Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Microsoft Edge en zijn Chromium versie, Internet Explorer, Opera Stable, Opera GX, Opera Neon, Kometa, Amigo, Torch, Orbitum, Comodo Dragon, en vele anderen.

Wat meer is, dit kwaadaardige programma richt zich op cryptocurrency browser extensies/plug-ins (bijv., TronLink, MetaMask, Binance Chain Wallet, Yoroi, Nifty Wallet, Math Wallet, Coinbase Wallet, Guarda, EQUAL Wallet, enz.) en die ontworpen voor 2FA - Twee-factor authenticatie (bijv., Authy, EOS Authenticator, GAuth Authenticator, en Trezor Password Manager).

Cryptocurrency wallets, zoals: Bitcoin Core en zijn derivaten (bijv. DashCore, Dogecoin, LiteCoin, Zcash, enz.), Atomic, Binance, Coinomi, Ethereum, Electrum, Electrum LTC, Electron Cash, Exodus, JAXX, en MultiDoge - zijn ook het doelwit van deze malware.

Een andere functionaliteit van dit programma is bestandsexfiltratie en infiltratie. De eerste is het downloaden van bestanden van slachtoffers, en de laatste is het uploaden van bestanden door cybercriminelen naar het geïnfecteerde apparaat. Infiltratie van inhoud kan worden gebruikt om extra malware (bijv. trojaanse paarden, ransomware, cryptominers, enz.) in het systeem te injecteren.

Samenvattend kan Mars meerdere systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal veroorzaken. Als het vermoeden bestaat of bekend is dat Mars (of andere malware) al in het apparaat is geïnfiltreerd, moet een antivirus worden gebruikt om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Mars malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avira (no cloud) (TR/Crypt.XPACK.Gen), Combo Cleaner (Gen:Heur.Trickbot.3), ESET-NOD32 (een variant van Win32/PSW.Agent.OMJ), Kaspersky (HEUR:Trojan-Spy.Win32.Stealer.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Mamson.A!ac), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

FickerStealer, MoistStealer, Jupyter, RedLine Stealer, Little Thief, HackBoss, en Xenon zijn enkele voorbeelden van kwaadaardige programma's met stealer-achtige capaciteiten. Malware kan diverse schadelijke functionaliteiten hebben, die in verschillende combinaties kunnen voorkomen.

Populaire types/mogelijkheden zijn: bestandsverwijdering, gegevensextractie, spionage (bv. het maken van schermafbeeldingen, opnemen van toetsaanslagen en/of audio/video via microfoons en camera's, enz.), downloaden/installeren van extra malware, gegevensversleuteling en/of schermvergrendeling van apparaten voor losgelddoeleinden (ransomware), gebruik van systeembronnen om cryptocurrency te minen (cryptominers), enzovoort.

Ongeacht de manier waarop malware werkt, is het enige doel ervan inkomsten te genereren voor de individuen/groepen die het gebruiken. Systeeminfecties brengen de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar; daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Hoe is Mars in mijn computer geïnfiltreerd?

Op het moment van onderzoek werd Mars stealer online te koop aangeboden. Hoe dit schadelijke programma zich verspreidt, hangt dus af van de specifieke cybercriminelen die het gebruiken.

In het algemeen wordt kwaadaardige software verspreid via dubieuze downloadkanalen, bijvoorbeeld onofficiële en gratis file-hosting (freeware) websites, Peer-to-Peer sharing netwerken (Torrent clients, eMule, Gnutella, enz.), en andere downloaders van derden.

Illegale activeringstools ("cracks") en frauduleuze updates zijn uitstekende voorbeelden van inhoud die malware verspreidt. Cracktools kunnen infecties veroorzaken in plaats van gelicentieerde producten te activeren. Valse updaters infecteren systemen door misbruik te maken van gebreken van verouderde programma's en/of door kwaadaardige software te installeren in plaats van de beloofde updates.

Spamcampagnes worden ook gebruikt om mogelijk ongewenste programma's te verspreiden. Deze term definieert een grootschalige operatie waarbij duizenden misleidende/scam e-mails worden verzonden. Deze brieven hebben besmettelijke bestanden als bijlage, en/of bevatten downloadlinks van dergelijke inhoud.

Besmettelijke bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bv. PDF- en Microsoft Office-documenten, archieven (RAR, ZIP, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces in gang gezet.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Het wordt aangeraden om alleen officiële en geverifieerde bronnen te gebruiken. Bovendien moeten alle softwareproducten worden geactiveerd/geüpdatet met functies die door legitieme ontwikkelaars worden geleverd. Verdachte en irrelevante e-mails mogen niet worden geopend - zeker niet als er bijlagen of koppelingen in worden aangetroffen.

Om de veiligheid van het apparaat en de gebruiker te waarborgen, is het van cruciaal belang een betrouwbare antivirus/antispyware te installeren en up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshots van Mars stealer gepromoot op een hacker forum:

Mars stealer gepromoot op een hacker forum 1 Mars stealer gepromoot op een hacker forum 2 Mars stealer gepromoot op een hacker forum 3 Mars stealer gepromoot op een hacker forum 4 Mars stealer gepromoot op een hacker forum 5 Mars stealer gepromoot op een hacker forum 6 Mars stealer gepromoot op een hacker forum 7

Screenshots van het admin paneel van Mars stealer:

Mars stealer admin panel 1 Mars stealer admin panel 2 Mars stealer admin panel 3 Mars stealer admin panel 4 Mars stealer admin panel 5

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces draait op de computer van de gebruiker sample

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van autoruns toepassing

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkverbinding - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkverbinding.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

windows 10 veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en vink de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windowsvermeldingen verbergen' uit

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar een malware bestand op uw computer

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Mars stealer, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, het is niet nodig om het opslagapparaat daarvoor te formatteren. Malware zoals Mars stealer kan verwijderd worden zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Dat hangt af van het soort malware (verschillende soorten malware hebben verschillende doeleinden). Het kan leiden tot financiële verliezen, verlies van gegevens, verminderde computer prestaties, verdere infecties, verlies van toegang tot persoonlijke accounts, en andere problemen.

Wat is het doel van Mars stealer?

Mars stealer kan informatie uit webbrowsers halen (bijvoorbeeld autofill-gegevens, opgeslagen wachtwoorden, browse- en downloadgeschiedenis). Het kan ook verschillende crypto wallets stelen, bestanden downloaden (en uploaden) van/naar een computer.

Hoe heeft malware mijn computer geïnfiltreerd?

Meestal wordt malware verspreid via tools voor het kraken van software/installers voor gekraakte software, kwaadaardige e-mails, valse systeemwaarschuwingsberichten (en andere social engineering-technieken), drive-by downloads, onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van bestanden/programma's, valse updaters.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan het besturingssysteem scannen, bijna alle bekende malware detecteren en verwijderen. Computers die zijn geïnfecteerd met hoogwaardige malware moeten worden gescand met de volledige scan. Dit soort malware kan zich diep in het besturingssysteem verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mars malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mars malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.