FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u UpdateAgent malware?

Ook bekend als: WizardUpdate malware
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Ernstig

Wat type malware is UpdateAgent?

UpdateAgent (ook bekend als WizardUpdate) is een malware die zich richt op Mac-computers. Uit onderzoek blijkt dat de nieuwste UpdateAgent-variant zich voordoet als legitieme software. Het kan bepaalde informatie verzamelen en adware installeren (en extra payloads hosten).

UpdateAgent scam

UpdateAgent malware in detail

UpdateAgent-malware onderzoekt de geïnfecteerde computer en stuurt vervolgens systeeminformatie, productnaam, versie naar een C2 (Command-and-control) die wordt gecontroleerd door bedreigingsacteurs. UpdateAgent installeert ook AdLoad adware en host extra payloads door misbruik te maken van de publieke cloudinfrastructuur.

Bovendien probeert UpdateAgent Gatekeeper te omzeilen (een beveiligingsfunctie van het macOS-systeem die voorkomt dat niet-vertrouwde toepassingen worden uitgevoerd) door het quarantaine-attribuut van het gedownloade bestand te verwijderen. Het probeert het geïnfecteerde systeem het te laten herkennen als een vertrouwde toepassing.

Overzicht bedreiging:
Naam WizardUpdate malware
Type bedreiging Mac virus, Trojan
Detectienamen Avast (MacOS:AdAgent-AY [Adw]), Combo Cleaner (Trojan.Generic.30887513), ESET-NOD32 (OSX/Adware.WizardUpdate.H), Kaspersky (HEUR:Trojan.OSX.Agent.gen), volledige lijst (VirusTotal)
Payload AdLoad en mogelijk andere payloads
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en onopgemerkt te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Drive-by downloads (zeer waarschijnlijk)
Schade Installatie van adware, mogelijke andere computer infecties
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Meer details over UpdateAgent

Bovendien maakt UpdateAgent gebruik van bestaande gebruikersrechten om zowel LaunchAgent als LaunchDeamon mappen aan te maken op het geïnfecteerde apparaat om te voorkomen dat het wordt verwijderd. Om zijn activiteiten te verbergen (zichzelf te verbergen), verwijdert UpdateAgent de gemaakte mappen, bestanden en andere bijproducten. Meer Mac malware voorbeelden zijn iTerm2, XcodeSpy, en Silver Sparrow.

Hoe heeft UpdateAgent zich op mijn computer geïnstalleerd?

Het is waarschijnlijk dat de UpdateAgent malware wordt verspreid via drive-by downloads. Drive-by download aanvallen zijn succesvol wanneer gebruikers onbewust kwaadaardige code of software gebundeld met malware downloaden. Zoals vermeld in de eerste paragraaf, wordt UpdateAgent verspreid door het te vermommen als een legitiem programma.

Cybercriminelen kunnen malware verspreiden via tools voor het kraken van software (of installatieprogramma's voor illegale software), nep-updaters, e-mails met schadelijke bijlagen of koppelingen, onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van bestanden/programma's, bepaalde type Trojans.

Hoe voorkomt u de installatie van kwaadaardige toepassingen?

Download software van legitieme bronnen zoals officiële pagina's en platforms. Vermijd het openen van bestanden (bijlagen) en koppelingen in irrelevante e-mails die van onbekende of verdachte adressen zijn ontvangen. Werk de software bij en activeer deze met hulpprogramma's van de officiële ontwikkelaar.

Laat betrouwbare antivirussoftware installeren op het besturingssysteem en voer regelmatig scans uit. Houd dat beveiligingspakket altijd up-to-date. Als uw computer al geïnfecteerd is met mogelijk ongewenste programma's, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

Mogelijk ongewenste toepassingen verwijderen:

Verwijder mogelijk ongewenste toepassingen uit uw map "Toepassingen":

mac browser hijacker verwijderen uit toepassingen map

Klik op het Finder-pictogram. In het Finder venster, selecteer "Toepassingen". Zoek in de toepassingsmap naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac voor alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de wizardupdate malware gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

WizardUpdate malware verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan wizardupdate malware gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan wizardupdate malware gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan wizardupdate malware gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met UpdateAgent malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Niet alle computer infecties kunnen worden verwijderd zonder opslag apparaten te formatteren. De UpdateAgent malware kan worden verwijderd zonder dit te doen.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

Dat hangt af van het type malware. Het kan identiteitsdiefstal zijn, monetaire verliezen, extra computer infecties, verminderde computer prestaties, verlies van toegang tot online accounts, data encryptie.

Wat is het doel van de UpdateAgent malware?

Het is bekend dat UpdateAgent AdLoad adware kan installeren. Ook kan het extra payloads (computer infecties) hosten.

Hoe heeft UpdateAgent malware mijn computer geïnfiltreerd?

Het is waarschijnlijk dat UpdateAgent wordt verspreid via drive-by downloads. Hoewel, het is mogelijk dat cybercriminelen phishing en andere social engineering technieken (bijvoorbeeld schadelijke e-mails, valse systeemwaarschuwingsberichten), Peer-to-Peer, onofficiële software download websites gebruiken om hun malware te verspreiden. Het is belangrijk te weten dat bepaalde malware in staat is zichzelf te verspreiden via het lokale netwerk en verwisselbare opslagapparaten zoals externe harde schijven, USB flash drives.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is in staat om bijna alle bekende malware-infecties te detecteren en te verwijderen. Het besturingssysteem moet worden gescand met een volledige scan, omdat een snelle scan mogelijk geen high-end malware detecteert die is ontworpen om zich diep in het besturingssysteem te verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
WizardUpdate malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van WizardUpdate malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.