FacebookTwitterLinkedIn

Laat je niet oplichten door de "Have you heard about Pegasus?" emails

Ook bekend als: mogelijke malware infecties
Schadeniveau: Medium

Wat is "Have you heard about Pegasus? Email Scam"?

"Have you heard about Pegasus?" verwijst naar een spamcampagne - een grootschalige operatie waarbij duizenden misleidende e-mails worden verzonden. In de e-mails die via deze campagne worden verspreid, wordt ten onrechte beweerd dat de mobiele apparaten van de ontvangers zijn geïnfecteerd met malware, die vervolgens is gebruikt om zeer gevoelige inhoud te bemachtigen.

In de e-mails wordt gedreigd dat het niet-bestaande materiaal zal worden gelekt - tenzij de ontvangers losgeld betalen. Hoewel in deze hoaxmails niet wordt gespecificeerd wat voor soort inhoud de oplichters zouden hebben, wordt in de boodschap sterk gesuggereerd dat het om seksueel expliciete opnamen gaat. Daarom kunnen deze e-mails worden geclassificeerd als sextortion scam. Benadrukt moet worden dat alle informatie in de e-mails vals is, en dat er geen opnamen van de ontvangers bestaan.

Have you heard about Pegasus? email spam campagne

"Have you heard about Pegasus?" email in detail

De "Have you heard about Pegasus?" informeert de ontvangers dat hun toestellen zijn geïnfecteerd met de Pegasus-malware. Naar verluidt is dit stuk kwaadaardige software compatibel met zowel iPhone als Android-toestellen. Tot de opgesomde mogelijkheden behoren: het stelen van berichten (bijv. WhatsApp, Facebook, Telegram, Signal, enz.), foto's en e-mails; het opnemen van gesprekken en video/audio via camera's en microfoons; enzovoort.

In de e-mails wordt ten onrechte beweerd dat de denkbeeldige infectie is gebruikt om opnamen te maken van de "meest privé-momenten" in het leven van de ontvangers (met een sterke implicatie dat de opnamen expliciet zijn). De ontvangers worden geïnformeerd dat ze twee dagen hebben om een losgeld van 0,035 BTC (Bitcoin cryptocurrency) te betalen. Als ze het bedrag niet betalen, wordt in de e-mails gedreigd dat de niet-bestaande inhoud openbaar wordt gemaakt en naar de contacten en vrienden van de ontvangers wordt gestuurd.

Zoals vermeld in de inleiding, zijn alle beweringen die door de "Have you heard about Pegasus?" e-mails worden gemaakt nep. Daarom bestaan er geen compromitterende video's met de ontvangers en zijn hun apparaten niet geïnfecteerd door de oplichters achter deze spamcampagne.

Overzicht bedreiging:
Naam Have you heard about Pegasus? Email Scam
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse claim In oplichtingsmails wordt beweerd dat, tenzij de ontvangers losgeld betalen, compromitterende video's met hen openbaar zullen worden gemaakt.
Losgeld bedrag  0.035 BTC (Bitcoin cryptocurrency)
Cyberriminelen cyptowallet Adres 1AXNYLDEG5YEzc2eyUh7SUYYKeRUaRwseu (Bitcoin)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Spam campagnes in het algemeen

"I am a professional programmer who specializes in hacking", "I know you are cheating on your partner", "Reminder about your dirty deeds!" - zijn een paar voorbeelden van sextortion scam e-mails. De e-mails die via deze grootschalige operaties worden verstuurd, maken echter gebruik van verscillende oplichtingsmodellen om het vertrouwen van gebruikers te winnen en te misbruiken.

Naast phishing en diverse scams, worden spammails ook gebruikt om malware te verspreiden (bv. ransomware, trojans, cryptocurrency miners, enz.). Spammail komt relatief veel voor; daarom is het sterk aan te raden voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Systemen worden geïnfecteerd via virusbestanden die via spamcampagnes worden verspreid. De frauduleuze e-mails kunnen deze bestanden als bijlage bevatten, en/of de e-mails kunnen downloadlinks bevatten van dergelijke inhoud. Besmettelijke bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijvoorbeeld Microsoft Office- en PDF-documenten, archieven, uitvoerbare bestanden, JavaScript, enzovoort.

Wanneer de bestanden worden geopend, wordt de infectieketen in gang gezet. Microsoft Office-documenten veroorzaken bijvoorbeeld infecties door kwaadaardige macroopdrachten uit te voeren. Dit proces begint op het moment dat een document wordt geopend in Microsoft Office-versies die voor 2010 zijn uitgebracht. Latere versies hebben een beschermde weergavemodus die automatische uitvoering van macro's voorkomt. In plaats daarvan kunnen gebruikers macro-opdrachten handmatig inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud).

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Het wordt uitdrukkelijk afgeraden om verdachte en irrelevante e-mails te openen, met name bijlagen of koppelingen die daarin aanwezig zijn - aangezien zij de bron zijn van potentiële systeeminfecties. Het wordt ook aanbevolen om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht.

Naast spammail wordt malware ook verspreid via dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.), illegale activerings ("cracking") tools, en nepupdates. Daarom is het van cruciaal belang om officiële/geverifieerde downloadbronnen te gebruiken en programma's te activeren/updaten met tools die door echte ontwikkelaars worden geleverd.

Om de veiligheid van het apparaat en de gebruiker te beschermen, is het van het grootste belang een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen te verwijderen. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Have you heard about Pegasus?" scam e-mail :

Hello, I'm going to share important information with you.
Have you heard about Pegasus?
You have become a collateral victim. It's very important that you read the information below.

 

Your phone was penetrated with a “zero-click” attack, meaning you didn't even need to click on a malicious link for your phone to be infected.
Pegasus is a malware that infects iPhones and Android devices and enables operator of the tool to extract messages, photos and emails,
record calls and secretly activate cameras or microphones, and read the contents of encrypted messaging apps such as WhatsApp, Facebook, Telegram and Signal.

 

Basically, it can spy on every aspect of your life. That's precisely what it did.
I am a blackhat hacker and do this for a living. Unfortunately you are my victim. Please read on.

 

As you understand, I have used the malware capabilities to spy on you.
And by that I mean that I have collected your parts of your private life.

 

My only goal is to make money. And I have perfect leverage for this.
As you can imagine in your worst dream, I have videos of you exposed during the most private moments of your life, when you are not expecting it.

 

I personally have no interest in them, but there are public websites, that have perverts loving that content.
As I said, I only do this to make money and not trying to destroy your life. But if necessary, I will publish the videos.
If this is not enough for you, I will make sure your contacts, friends and everybody you know see those videos as well.

 

Here is the deal. I will delete the files after I receive 0.035 Bitcoin (about 1600 US Dollars).
You need to send that amount here 1AXNYLDEG5YEzc2eyUh7SUYYKeRUaRwseu

 

I will also clear your device from malware, and you keep living your life.
Otherwise, shit will happen.

 

The fee is non negotiable, to be transferred within 2 business days.

 

Obviously do not try to ask for any help from anybody unless you want your privacy to be violated.
I will monitor your every move until I get paid. If you keep your end of the agreement, you wont hear from me ever again.
Take care.

Weergave van de "Have you heard about Pegasus?" scam e-mail (GIF):

Have you heard about Pegasus? email scam weergave (GIF)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces draait op de computer van de gebruiker monster

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van autoruns toepassing

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus::

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden:

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

windows 10 veilige modus met netwerkmogelijheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak autoruns.zip uit en run autoruns.exe

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en vink de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windows-entries verbergen' uit

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt elimineren.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar een malware bestand op uw computer

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
mogelijke malware infecties QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van mogelijke malware infecties op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.