FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de OnlineExplorer adware te verwijderen?

Ook bekend als: Advertenties door OnlineExplorer
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Wat is OnlineExplorer adware?

OnlineExplorer is de naam van een mogelijk ongewenst programma (PUA) die is ontworpen om te werken als adware en een browser hijacker - het genereert advertenties en promoot een valse zoekmachine (zijn adres). Het is vermeldenswaard dat toepassingen zoals OnlineExplorer meestal worden verspreid met behulp van misleidende methoden.

OnlineExplorer adware

OnlineExplorer in detail

OnlineExplorer genereert advertenties (bijvoorbeeld, banners, coupons, pop-up advertenties, enquêtes) die zijn ontworpen om twijfelachtige websites te openen. Typisch, door te klikken op advertenties gegenereerd door apps zoals OnlineExplorer, openen gebruikers websites zoals "MALWARE DETECTED Action Required", "Receive iPhone 12", "Congratulations! Netflix Gebruiker!", en soortgelijke pagina's.

Ook kan OnlineExplorer advertenties genereren die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren en andere potentieel ongewenste toepassingen te downloaden of te installeren. Daarom wordt het sterk aangeraden om niet te klikken op advertenties die worden gegenereerd door adware (inclusief de OnlineExplorer applicatie). Een ander probleem met OnlineExplorer is dat het de instellingen van de webbrowser wijzigt.

Meer precies, OnlineExplorer wijzigt instellingen zoals het adres van een standaard zoekmachine, startpagina, en nieuw tabblad. Deze app verandert ze in een adres van een valse zoekmachine. Valse zoekmachines tonen resultaten gegenereerd door legitieme zoekmachines zoals Google, Yahoo, of ze tonen resultaten die links kunnen bevatten naar mogelijk schadelijke sites.

Ook kunnen nep-zoekmachines ontworpen zijn om advertenties weer te geven. Meestal moeten deze advertenties ook niet vertrouwd worden. Een ander detail over browser hijackers is dat ze niet toestaan dat gebruikers hun wijzigingen ongedaan maken. Dat kan alleen als de browser hijackers niet meer geïnstalleerd zijn.

Bovendien is het waarschijnlijk dat OnlineExplorer Internet Protocol-adressen, ingevoerde zoekopdrachten, bezochte websites en andere informatie met betrekking tot de surfactiviteit verzamelt. Ook zou deze app in staat kunnen zijn om toegang te krijgen tot credit card gegevens, wachtwoorden en andere gevoelige informatie.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties door OnlineExplorer
Type Bedreiging Adware, Mac malware, Mac virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AG [Adw]), Combo Cleaner (Adware.MAC.Generic.23118), ESET-NOD32 (een variant van OSX/Adware.Synataeb.F), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Adload.h), Volledige lijst (VirusTotal)
Aanvullende informatie Deze toepassing behoort tot de Adload malware familie.
Symptomen Uw Mac wordt trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-up advertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installers (bundeling), nep Flash Player-installers, downloads van torrentbestanden.
Schade Tracken van internetbrowser (mogelijke privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Adware in het algemeen

OnlineExplorer en soortgelijke applicaties tonen advertenties en promoten nep zoekmachines. De meeste van hen hebben geen nuttige functies en kunnen verschillende problemen veroorzaken. Meer adware voorbeelden zijn BestForMac, DataBoost, en WebResultsTool. Meestal downloaden en installeren gebruikers adware (of PUA's van andere types) zonder het te weten.

Hoe heeft OnlineExplorer zich op mijn computer geïnstalleerd?

Het is bekend dat adware-type toepassingen vaak worden verspreid via nep-installers. Het is belangrijk te vermelden dat nep-installers ook kunnen worden gebruikt om malware (bijvoorbeeld ransomware) te verspreiden. Om gebruikers te verleiden deze installatieprogramma's te downloaden en te gebruiken, maken de ontwikkelaars gebruik van misleidende websites.

Een andere manier om PUA's te verspreiden is door ze op te nemen in downloaders en installers voor andere programma's als optionele aanbiedingen. Deze verspreidingsmethode staat bekend als "bundelen". Gebruikers downloaden en installeren PUA's wanneer ze "Aangepaste", "Geavanceerde", "Handmatige" of andere instellingen ongewijzigd laten, of wanneer gebruikers de aangevinkte selectievakjes niet uitvinken.

In sommige gevallen downloaden of installeren gebruikers onbedoeld potentieel ongewenste toepassingen door te klikken op advertenties die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren. In de regel verschijnen advertenties van dit type op dubieuze, misleidende websites (het is onwaarschijnlijk dat ze op legitieme, betrouwbare websites verschijnen).

Hoe voorkom ik de installatie van mogelijk ongewenste toepassingen?

Het wordt aanbevolen om downloaders en installers te onderzoeken die instellingen hebben als "Aangepaste", "Geavanceerde", "Handmatige", of andere instellingen. Heel vaak worden deze gebruikt om potentieel ongewenste toepassingen te verspreiden. Deze instellingen moeten worden gecontroleerd voordat de downloads of installaties worden voltooid.

Software (en bestanden) moeten worden gedownload van legitieme, officiële pagina's en via directe downloadlinks. Andere bronnen zoals third-party downloaders, onofficiële pagina's, Peer-to-Peer netwerken (bijvoorbeeld torrent clients, eMule) mogen niet worden gebruikt. Ook installatieprogramma's van derden mogen niet worden gebruikt.

Bovendien wordt het aangeraden om advertenties die op twijfelachtige sites staan niet te vertrouwen. Deze advertenties kunnen ontworpen zijn om onbetrouwbare websites te promoten of ongewenste downloads, installaties te veroorzaken. Ongewenste, onbekende, of verdachte extensies, add-ons, of plug-ins geïnstalleerd op een browser (of programma's van deze soort geïnstalleerd op het besturingssysteem) moet worden verwijderd.

Als uw computer al geïnfecteerd is met OnlineExplorer, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Pop-up venster dat wordt weergegeven zodra de OnlineExplorer installatie is voltooid:

onlineexplorer adware installation pop-up

OnlineExplorer's Inhoudsmap:

onlineexplorer adware inhoud map

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe OnlineExplorer adware te verwijderen met Combo Cleaner:

OnlineExplorer adware verwijderen:

Verwijder OnlineExplorer-gerelateerde mogelijk ongewenste toepassingen van uw "Applicaties" map:

mac browser hijacker verwijderen uit toepassingen map

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer "Applicaties". In de map toepassingen, zoek naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties door onlineexplorer gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties door OnlineExplorer verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties door onlineexplorer gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties door onlineexplorer gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties door onlineexplorer gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties door OnlineExplorer QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties door OnlineExplorer op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.