FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u Ultra Clear en andere mining malware?

Ook bekend als: Cryptomining malware
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Ernstig

Hoe verwijder u de Bitcoin miner van een Mac?

Wat is Bitcoin cryptovaluta-mining malware?

Er zijn veel nepapplicaties die de layout en functionaliteit van legitieme apps nabootsen en die, eenmaal geïnstalleerd, kwaadaardige acties uitvoeren (bijv. advertenties vertonen, gevoelige gegevens registeren). In dit geval bootst een nep-app genaamd Ultra Clear een wallet-beheerder voor cryptovaluta na, terwijl deze eigenlijk de computerhardware van zijn slachtoffers gebruikt om cryptovaluta te 'minen'.

De Ultra Clear Bitcoin Miner

Het minen van cryptovaluta is een taak die veel processorkracht vereist, hievoor wordt de processor van de computer of de grafische kaart gebruikt. Daarom gebruikt cryptocurrency-mining-malware zoals Ultra Clear geïnfecteerde computers om deze taak uit te voeren. Deze specifieke app is een miner van bitcoins. Doorgaans verstoort cryptocurrency-mining de computerprestaties aanzienlijk, wat kan leiden tot systeemcrashes, oververhitting van de hardware en andere problemen. Ook veroorzaakt mining een hoger elektriciteitsverbruik. Gebruikers van computers die zijn geïnfecteerd met cryptomining-malware zoals Ultra Clear zullen dan ook hogere elektriciteitsrekeningen mogen verwachten. Met andere woorden, cybercriminelen die gebruikers misleiden om cryptocurrency-miners te installeren, zijn de enigen die hiervan profiteren. Als er onbedoeld een miner op uw besturingssysteem, dan moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd.

Overzicht risico's:
Naam Cryptomining malware
Type bedreiging Cryptomining malware
Detectienamen (UltraClear-Qt.dmg) Avast (MacOS:BitCoinMiner-BT [PUP]), BitDefender (Gen:Variant.Application.MAC.Miner.6), Emsisoft (Gen:Variant.Application.MAC.Miner.6 (B)), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:RiskTool.OSX.Miner.l), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (Ultra Clear) Avast (MacOS:BitCoinMiner-BT [PUP]), BitDefender (Gen:Variant.Application.MAC.Miner.6), ESET-NOD32 (een variant van OSX/CoinMiner.AU Potentially Unwanted), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:RiskTool.OSX.Miner.l), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Intensief gebruik van CPU, GPU en/of andere hardware, onverwacht afsluiten en crashen van computersystemen
Distributiemethodes Verdachte websites, besmette e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software-'cracks'.
Schade Oververhitting van hardware, systeemcrashes, trage computer, hoge elektriciteitsrekeningen
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Bird Miner en LoudMiner zijn een paar andere voorbeelden van cryptomining-malware. Deze dienen allemaal eenzelfde doel: cryptovaluta minen met behulp van computerbronnen. Het enige grote verschil tussen miners is voor welke cryptovaluta ze zijn ontworpen. Zoals vermeld in de vorige paragraaf, id e hierboven besproken app (Ultra Clear) een miner voor Bitcoin.

Hoe werd malware op mijn computer geïnstalleerd?

Gewoonlijk verspreiden cybercriminelen malware via bepaalde trojans, e-mails met malware (spam), valse software-updatetools, 'cracks' voor software en andere verdachte bronnen voor het downloaden van bestanden en / of software. Trojans zijn malware die andere malware kunnen verspreiden via kettinginfecties. Zodra een trojan op het besturingssysteem is geïnstalleerd, veroorzaakt deze de installatie van extra malware. Wanneer cybercriminelen malware verspreiden via spamcampagnes, sturen ze e-mails met kwaadaardige bijlagen (of websitelinks die verwijzen naar kwaadaardige bestanden). In dergelijke gevallen wordt schadelijke software geïnstalleerd wanneer ontvangers een schadelijke bijlage openen (of een bestand downloaden via een link). Meestal voegen cybercriminelen bestanden toe zoals Microsoft Office-documenten, archiefbestanden (zoals ZIP, RAR), uitvoerbare bestanden (zoals .exe), pdf-documenten en JavaScript-bestanden.

Valse software-updatetools zijn meestal ontworpen om malware te verspreiden door ofwel bugs te misbruiken in geïnstalleerde software die verouderd is, of door simpelweg malware te installeren in plaats van updates. Cracks zijn onofficiële activeringstools die zogenaamd (en op illegale wijze) de activering van betaalde software zouden moeten omzeilen. Desalniettemin is het gebruikelijk dat ze in plaats daarvan een kwaadaardig programma installeren. Onofficiële websites, gratis bestandshostingwebsites en freeware downloadwebsites zijn samen met externe downloaders en peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule) voorbeelden van downloadbronnen die kunnen worden gebruikt om malware te verspreiden. Dit doen ze door gebruikers te misleiden zodat die schadelijke bestanden zouden downloaden en openen . Meestal worden die bestanden vermomd als normale, legitieme software of bestanden.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Bijlagen (of weblinks) in irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen kunt u beter niet openen. Programma's (en bestanden) mogen niet worden gedownload via externe downloaders, peer-to-peer-netwerken, niet-officiële websites, enzovoort. Het is aan te raden om daarvoor alleen officiële, betrouwbare websites en directe downloadlinks te gebruiken. Reeds geïnstalleerde software moet worden geactiveerd en bijgewerkt (wanneer dat nodig is) met behulp van tools die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars en niet met onofficiële tools van derden. De bovengenoemde tools zijn meestal ontworpen om malware te verspreiden, en het is ook niet legaal om deze te gebruiken om gelicentieerde software te activeren of te installeren. Uw besturingssysteem moet regelmatig worden gescand op malware en andere bedreigingen. Het is raadzaam om hiervoor een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware te gebruiken. Als uw computer al is geïnfecteerd met malware, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Installatieprogramma van de Ultra Clear cryptomining-malware:

bitcoin miner malware ultra clear kwaadaardige installer

Ultra Clear grafische gebruikersinterface:

bitcoin miner malware ultra clear app

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen uit uw map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de cryptomining malware gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Cryptomining malware verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan cryptomining malware gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan cryptomining malware gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan cryptomining malware gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Cryptomining malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Cryptomining malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.