FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de OceanLotus malware van uw Mac?

Ook bekend als: De OceanLotus malware
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Ernstig

Hoe verwijdert u de OceanLotus backdoor van een Mac?

Wat is OceanLotus?

Onderzoek toont aan dat de OceanLotus backdoor zich richt op MacOS-computers. Het is bekend dat de cybercriminelen die deze backdoor ontwikkelden al hebben gebruikt om mensenrechten- en mediaorganisaties, enkele onderzoeksinstituten en maritieme bouwbedrijven aan te vallen. De OceanLotus backdoor wordt verspreid via een vals Adobe Flash Player-installatieprogramma en een kwaadaardig Word-document. Dat document wordt wellicht verspreid via spammails.

OceanLotus scam

Indien het wordt geopend, vraagt het bovengenoemde kwaadaardige Word-document gebruikers om macro-opdrachten in te schakelen die een uitvoerbaar bestand zullen openen waarmee de OceanLotus backdoor op het besturingssysteem wordt geïnstalleerd. OceanLotus is ontworpen om informatie over het besturingssysteem te verzamelen (zoals serienummer, hardware-UUID, MAC-adres, OS-versie), die informatie te versleutelen en naar de Command and Control (C&C) server te sturen. Er zijn drie servers die door deze malware worden gebruikt: mihannevis [.]com, mykessef [.]com en idtpl[.]org. Omdat OceanLotus een trojans is, kan het ook opdrachten ontvangen. Onderzoek toont aan dat met de ondersteunde commando's cybercriminelen bestanden op de geïnfecteerde machines kunnen downloaden en uitvoeren, commando's op de Terminal kunnen uitvoeren, bestanden te uploaden, verwijderen, naar de server te sturen en configuratie-informatie ophalen. Met andere woorden, OceanLotus biedt cybercriminelen externe toegang tot geïnfecteerde computers en stelt hen in staat om bepaalde acties uit te voeren. In principe kunnen ze deze backdoor gebruiken om systeeminformatie te verzamelen, persoonlijke bestanden (documenten, foto's, enz.) te stelen en kwaadaardige software te installeren, zoals ransomware, cryptocurrency-miners, trojans, of andere software.

Overzicht risico's:
Naam De OceanLotus malware
Type bedreiging Backdoor, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen (FlashUpdate.app.zip) Avast (MacOS:OceanLotus-Q [Trj]), BitDefender (Trojan.MAC.OceanLotus.B), ESET-NOD32 (OSX/OceanLotus.A), Kaspersky (HEUR:Backdoor.OSX.OceanLotus.a), volledige lijst (VirusTotal)
Detectienamen (kwaadaardig document) Avast (MacOS:OceanLotus-H [Trj]), BitDefender (Trojan.MAC.Generic.2316), ESET-NOD32 (OSX/OceanLotus.E), Kaspersky (HEUR:Trojan-Dropper.OSX.OceanLotus.a), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Backdoor trojans infiltreren stiekem op computers en dus zijn er geen zichtbare symptomen op besmette systemen.
Distributiemethodes E-mails met besmette bijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, softwarecracks.
Schade Datracking in browsers, gestolen bankgegevens, wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Andere voorbeelden van malware die zich richt op macOS zijn Bird Miner, Eleanor, Proton, AppleJeus. Meestal proberen cybercriminelen gebruikers te misleiden om malware te installeren die is ontworpen om gevoelige informatie te stelen of die voor verschillende kwaadaardige doeleinden kan worden misbruikt (bijvoorbeeld om frauduleuze aankopen en transacties te doen, identiteiten te stelen) of om andere malware te installeren op het systeem.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties op mijn computer geïnstalleerd?

Het is bekend dat OceanLotus wordt verspreid via een kwaadaardig Word-document dat deze backdoor installeert wanneer gebruikers macro's-opdrachten inschakelen. Het is zeer waarschijnlijk dat het bovengenoemde document wordt verspreid via spammails. Het is de moeite waard om te vermelden dat dergelijke e-mails in de meeste gevallen vermomd zijn als belangrijke, officiële berichten van legitieme organisaties, bedrijven of andere entiteiten. Een paar voorbeelden van andere bestandstypen die kunnen worden gebruikt om malware via e-mails te verspreiden, zijn JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden (zoals .exe) en archiefbestanden zoals ZIP, RAR. Het is ook bekend dat OceanLotus wordt gedistribueerd via een vals installatieprogramma van Adobe Flash Player, dat niets te maken heeft met het legitieme installatieprogramma voor Adobe Flash Player.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Software en bestanden mogen nooit worden gedownload van niet-officiële websites, via externe downloaders, peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), freeware downloadwebsites, enz. De veiligste manier om bestanden en programma's te downloaden is door officiële pagina's te gebruiken en via directe downloadlinks. Bijlagen en websitelinks in irrelevante e-mails, die werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen, mag u niet openen. Dit soort e-mails worden vaak door cybercriminelen verzonden met als doel malware te verspreiden. Geïnstalleerde software moet worden bijgewerkt en geactiveerd met tools en / of functies die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars. Zowel activerings- als updatetools van derden zijn meestal ontworpen om malware te verspreiden (installeren). Het is ook niet legaal om betaalde software met niet-officiële tools te activeren (of daar illegale installatieprogramma's voor te gebruiken). Het besturingssysteem moet regelmatig worden gescand op bedreigingen, en dit moet worden gedaan met behulp van een bijgewerkte en gerenommeerde antivirus- en antispywaresoftware. Gedetecteerde bedreigingen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met ongewenste apps, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Kwaadaardig Word-document dat wordt gebruikt om de OceanLotus backdoor te verspreiden:

oceanlotus backdoor malicious document used to distribute oceanlotus

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

Mogelijk ongewenste apps verwijderen:

Verwijder mogelijk ongewenste apps uit uw map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de de oceanlotus malware gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

De OceanLotus malware verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan de oceanlotus malware gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan de oceanlotus malware gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan de oceanlotus malware gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
De OceanLotus malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van De OceanLotus malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.