FacebookTwitterLinkedIn

Hoe maak je je Google Chrome Browser sneller?

Hoe maak je je Google Chrome browser sneller op Windows?

De meeste mensen maken tegenwoordig gebruik van internet en hun aantal neemt alleen maar toe. Hoe meer je gebruik maakt van internet, hoe meer je wilt dat het proces snel en efficiënt verloopt. Alles gaat steeds sneller en daar wennen we aan. We hebben weinig geduld met trage internetverbindingen of trage browsers. Wat ooit snel leek, is nu langzaam - net zoals een browser die oorspronkelijk snel leek, nu langzaam lijkt met de technologie van vandaag. Dit is mogelijk het geval met je Chrome-browser.

Google Chrome is waarschijnlijk de snelste browser die er is, een tool die velen van ons elke dag gebruiken omwille van z'n geweldige prestaties. Browsersnelheid is vaak het belangrijkste aspect bij de browserkeuze. Snel internet heeft geen zin als je browser traag is. Als je een Chrome-gebruiker bent en je browser traag aanvoelt, dan kan dit artikel je helpen om dit probleem op te lossen.

Hoe maak je Chrome sneller?

Inhoudstafel:

Extensies uitschakelen

Extensies zijn programma's voor je browser. Ze kunnen extra functies toevoegen aan Chrome, maar elke extensie maakt ook gebruik van computerbronnen en dit kan de prestaties beïnvloeden. Je kunt zoveel extensies installeren als je wilt, maar teveel extensies zullen Chrome zeker vertragen. Wij raden je aan alleen die te behouden die je echt nodig hebt. Je hoeft ze niet te verwijderen, in eerste instantie kun je proberen ze uit te schakelen en kijken of dat helpt.

In de meeste gevallen voegt Chrome een extensie toe aan de adresbalk. Je kunt ze rechtsboven in je Google Chrome-browser vinden.

Extensies uitschakelen om Chrome sneller te maken stap 1

Om een extensie te verwijderen klik je rechts op het icoon en "Verwijderen uit Chrome...".

Extensies uitschakelen om Chrome sneller te maken stap 2

Wees je ervan bewust dat niet alle extensies gemakkelijk te verwijderen zijn. Om ze te verwijderen, moet je mogelijk naar de lijst met geïnstalleerde extensies gaan. Om deze lijst te openen, klik je op het configuratiemenu (drie puntjes in de rechterbovenhoek) en ga je naar "Meer hulpprogramma's" en selecteert je "Extensies".

Extensies uitschakelen om Chrome sneller te maken stap 3

Chrome zal de lijst met extensies voor je openen. Je zult zien dat je extensies van je Google Chrome-browser kunt in-/uitschakelen of volledig kunt verwijderen. Als je een geïnstalleerde extensie uitschakelt, kun je altijd teruggaan en deze weer inschakelen. Dit is dus een manier om de prestaties van je browser te verbeteren.

Extensies uitschakelen om Chrome sneller te maken stap 4

[Terug naar de inhoudsopgave]

Voorspellingsservice

Met deze functie kun je pagina's sneller laden wanneer je ze opent. Dit staat bekend als voorspellen of "prerendering". Dit betekent dat wanneer deze optie is ingeschakeld, de functie pagina's zal cachen die zijn gelinkt met de webpagina waarop u zich op dat moment bevindt. De volgende keer dat je dezelfde webpagina opent, laadt deze dus sneller. Een nadeel van deze functie is dat je bronnen downloadt van pagina's die je hebt bezocht, maar mogelijk nooit meer zult bezoeken, en dit kan meer systeembronnen belasten. Het is je eigen keuze of je deze functie in- of uitgeschakeld houdt. Als je voortdurend dezelfde pagina's bezoekt, dan kan het helpen om je browser te versnellen. Ga voor toegang tot de functie "Voorspellingsservice" naar het configuratiemenu (drie stipjes in de rechterbovenhoek) en klik vervolgens op "Instellingen".

Chrome sneller maken met de voorspellingsservice stap 1

In de instellingen klik je op "Geavanceerd".

Chrome sneller maken met de voorspellingsservice stap 2

In het onderdeel "Privacy en beveiliging" zoek je de "Een voorspellingsservice gebruiken om pagina's sneller te laden" en kies je om die in of uit te schakelen.

Chrome sneller maken met de voorspellingsservice stap 4

[Terug naar de inhoudsopgave]

Flash Plugin beheren

Standaard heeft elke webpagina met Flash je toestemming nodig om dit te gebruiken. Dit is waarschijnlijk de beste optie als je volledige controle wilt over het gebruik van Flash. Je kunt deze instelling echter wijzigen. Ga naar het configuratiemenu (drie puntjes in de rechterbovenhoek) en vervolgens naar "Instellingen". Typ in het zoekvak "Instellingen voor content" en klik erop.

Chrome sneller maken door de flash plugin te beheren 1

In de content-instellingen klik je op "Flash".

Chrome sneller maken door de flash plugin te beheren 2

Schakel de optie "Eerst vragen" uit.

Chrome sneller maken door de flash plugin te beheren 3

[Terug naar de inhoudsopgave]

Browsergegevens wissen

Wanneer je verschillende pagina's bezoekt, slaat Chrome adressen, cookies, downloadgeschiedenis en andere websitegegevens op. Chrome verzamelt deze gegevens zodat het deze later kan laden zonder ze herhaaldelijk te downloaden. Dit proces van het verzamelen en opslaan van gegevens versnelt Chrome, maar wanneer de cache te groot wordt, kan het de browserprestaties beïnvloeden.

Om je browsergeschiedenis te wissen, klik je op Instellingen (drie puntjes) en vervolgens op "Meer hulppprogramma's" en selecteert u "Browsegegevens wissen...".

Chrome sneller maken door browsergegevens te verwijderen stap 1

Klik op "Geavanceerd" om alle wisopties te zien. Hier kun je kiezen welke data wordt gewist en welke periode. Daarna klik je op "Gegevens wissen".

Chrome sneller maken door browsergegevens te verwijderen stap 2

[Terug naar de inhoudsopgave]

Experimentele functies

Deze functies zijn precies wat hun naam voorspeld: sommige bevatten bugs en kunnen crashes veroorzaken. In ieder geval leiden ze waarschijnlijk niet tot grote problemen en je kunt ze dus uitproberen om je browser te versnellen.

Om deze functies te gebruiken, typ je u "chrome://flags" in de adresbalk van de browser en druk je op Enter. Je ziet nu een lange lijst met functies.

make your google chrome faster with experimental features step 1

We tonen er hier slechts drie en suggereren daarom dat je via de zoekopdracht naar functies zoekt. Typ eerst "Fast" om de Fast tab/window close-functie te vinden. Klik op inschakelen.

Google chrome sneller maken met experimentele functies stap 2

Typ nu "Smooth" en schakel de "Smooth Scrolling" functie in. Pagina's voelen hierdoor sneller aan als je erdoor scrollt.

Google chrome sneller maken met experimentele functies stap 3

Typ "Discarding" en schakel de "Automatic tab discarding" functie in. Hierdoor worden tabs automatisch uit het geheugen gehaald als dit vol raakt. De tabs blijven wel staan en worden herlanden als je erop klikt.

Google chrome sneller maken met experimentele functies stap 4

[Terug naar de inhoudsopgave]

Chrome bijwerken

Vergeet niet uw Chrome-browser bij te werken (te updaten), want dit kan ook de reden zijn waarom deze langzaam is. Als je Chrome up-to-date houdt zal je browser ook soepel werken. Het downloadt en installeert updates automatisch, maar alleen als Chrome is gesloten. Je moet dus Chrome van tijd tot tijd sluiten.

Als je niet zeker weet of je browser up-to-date is, kun je dit eenvoudig controleren door naar de instellingen te gaan (drie puntjes in de rechterbovenhoek), op "Help" te klikken en vervolgens op "Over Google Chrome" te klikken. Je ziet de versie die je gebruikt en of deze actueel is. Als dit niet het geval is, zou je een melding moeten zien waarin wordt geadviseerd om Chrome bij te werken. Als dit niet het geval is, is je browser al bijgewerkt naar de laatste versie.

Chrome sneller maken door het te updaten

[Terug naar de inhoudsopgave]

Chrome Cleanup Tool

Deze toepassing scant en verwijdert software die problemen met Chrome kan veroorzaken, zoals crashes, ongebruikelijke opstartpagina's en werkbalken, onverwachte advertenties die je niet kunt verwijderen. Download deze tool van https://www.google.com/chrome/cleanup-tool/index.html en installeer deze. Na de installatie wordt onmiddellijk begonnen met het scannen naar programma's. Als er iets wordt gevonden, kun je beginnen met het oplossen van problemen die ervoor kunnen zorgen dat je Chrome-browser slecht werkt.

Chrome sneller maken met chrome cleanup tool stap 1

Later toont het de Instellingen en vraagt of je je profiel wilt resetten. Hierdoor worden de opstartpagina, het nieuwe tabblad, de zoekmachine en de vastgepinde tabbladen gereset. Het zal ook alle extensies uitschakelen en tijdelijke gegevens zoals cookies wissen. Je bladwijzers, geschiedenis en opgeslagen wachtwoorden worden niet gewist. Klik op "Reset" als je wilt dat Chrome deze acties uitvoert. Klik op "Annuleren" als dit niet het geval is.

Chrome sneller maken met chrome cleanup tool stap 2

[Terug naar de inhoudsopgave]

Geopende tabbladen

Hoe meer geopende tabbladen je in je browser hebt, hoe meer bronnen worden gebruikt. Als je meerdere tabbladen open houdt, is dat op zich geen probleem. Maar veel mensen hebben talloze tabbladen open, en dit kan de prestaties beïnvloeden, aangezien elk tabblad zijn eigen proces opent. Dit is een goede zaak om die tabbladen onafhankelijk draaiende te houden, maar het kost ook systeembronnen.

Er is een Chrome-extensie waarmee je tabbladen kunt 'pauzeren' zodat ze geen bronnen meer gebruiken. Je kunt zoveel tabbladen pauzeren als je hebt geopend, of slechts één. Je kunt deze extensie vinden in Google door te zoeken naar de naam "The Great Suspender". Voeg het toe aan je lijst met extensies. Met deze extensie kun je nu tabbladen opschorten en opnieuw laden wanneer je maar wilt.

Chrome sneller maken door tabbladen te sluiten of pauzeren

[Terug naar de inhoudsopgave]

Video die toont hoe Chrome sneller te maken:

[Terug naar boven]

▼ Toon discussie

Onze handleidingen en gidsen zijn gratis. Als je wilt mag je ons natuurlijk steeds een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderen van virussen en malware

Deze pagina bevat informatie over hoe besmetting met malware en virussen te voorkomen.

Verwijderen van malware